Nadire Bahadi

Mağusa Belediyesi’nin ilk etabını geçtiğimiz Nisan ayında başlattığı Glapsides Plaj Düzenleme Projesi’nin ikinci etabı olan yürüyüş yolu yapımı çevrecilerin engeline takıldı. Yürüyüş yolu yapımı sırasında çevrenin talan edilip canlıların zarar gördüğünü savunan çevrecilerin tepkisi artarak devam ederken, Biyologlar Derneği bu bağlamda 13 Ağustos Cumartesi günü saat 18:00’de Glapsides Sulak alan bölgesinde gerçekleştireceği eylem için hazırlıklarına hız verdi. Hasan Sarpten dün yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada “Glapsides’e Sahip Çık” sloganı ile gerçekleştirilecek eyleme tüm doğasever ve Mağusalıların katılımı için çağrı yaptı. Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ise Havadis’e açıklamasında projenin Belediye Meclisi’nde 16 üyenin oy birliği ile kabul edildiğini söyledi. Arter, yapılacak tüm projelerin Mağusa ve Mağusalı’nın menfaatine olduğunu savundu.

"Kabul edilemez bir yaklaşımdır"

Biyologlar Derneği yönetim kurulu adına Hasan Sarpten dün yaptığı açıklamada Belediyeler, Kaymakamlıklar ve Çevre Dairesi’nin doğayı  kirletenlere ve çöp dökenlere karşı bu güne kadar hiçbir şey yapmadığını, suçu her fırsatta birbirlerine attığını ancak sorunun ise katlanarak devam ettiğini belirtti. “Yasaları uygulamakla yükümlü makamların suç işleyerek doğal alanlar üzerinde yapmış olduğu tahribat artık dayanılmaz bir noktaya ulaşmıştır” diyen Sarpten, özellikle belediyelerin ‘‘yürüyüş yolu, sahil düzenleme, dere temizliği’’ gibi isimler altında dere yatakları ve sulak alanları dozerlerle dümdüz ederek betonlaştırmasının kabul edilemez bir yaklaşım olduğunu kaydetti.

"Glapsides Sulak Alanı Bakanlar Kurulu Kararı ile koruma kapsamına"

Hasan Sarpten açıklamasında “Mağusa Belediyesi’nin, Glapsides Plajı’nın olduğu bölgedeki ‘‘Glapsides Plaj Düzenleme Projesi’’ kapsamında yapmış olduğu tahribat da bunun en somut örneğidir” diyerek Glapsides Sulak Alanı’nın Trodos’un eteklerinden doğarak Lefkoşa’nın içerisinde 90 derecelik bir açı yaparak doğuya yönelen ve yaklaşık 90 kilometrelik yatak uzunluğuyla bir zamanlar Glapsidese ulaşan Kanlıdere’nin beslediği ve oluşturduğu önemli bir sulak alanı ve plajı olduğunu söyledi. . Kış ve bahar aylarında Glapsides’de biriken sunun kuşlar için durulacak bir sel zonu oluşturduğunu ifade eden Sarpten, alanın oldukça killi karakterde ve içinde çakıl silt ve kum gibi iri kırıntıların olduğu doğal bir karasal oluşum olduğunu açıkladı. “Bu özelliklerinden ve Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunan 30’dan fazla sulak alan içerisinde yegane doğal bir sulak alan olma özelliği taşıması nedeniyle Glapsides Sulak Alanı Bakanlar Kurulu Kararı ile koruma kapsamına alınan en önemli sulak alanımız olma özelliğine sahiptir” diyen Sarpten,  Çevre Koruma Dairesi’nin yetkisini aşarak Mağusa Belediyesi’ne ‘‘yürüyüş yolu yapılabilir’’ raporu verdiğini iddia etti. Çevre Koruma Dairesi raporuna istinaden Mağusa Belediyesi tarafından başlatılan proje kapsamında dozerlerin sulak alanı yok edecek şekilde kazdığını ifade eden Sarpten,  “daha vahimi proje alana beton doldurarak devam etmektedir” dedi.

Hukuki girişim sürüyor

Derneğin bir yandan projenin durdurulması ile ilgili hukuki girişim için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Hasan Sarpten, öte yandan 13 Ağustos 2016 Cumartesi günü, saat 18.00’de sulak alanın betonlaştırıldığı bölgede ‘‘Glapsidese Sahip Çık’’ sloganıyla bir protesto eylemi gerçekleştireceklerini anımsattı.

glapsides.jpg

Arter, projeyi savundu

Çevrecilerin eylem hazırlığı devam ederken Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in Havadis’e verdiği demeçte projeyi savundu. Arter, projenin ilk etabının 27 Nisan 2015 tarihinde Belediye Meclisi’ne sunulduğunu ve 16 meclis üyesinin oy birliği ile projenin onaylandığını kaydetti. İlk etabın tamamlanmasının ardından 2’inci etabında yine belediye meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildiğini söyleyen Arter, ihaleye çıkılmasının ardından gerekli dairelerden gerekli izinlerin alınarak onay verilmesi ile projeye başlandığını kaydetti.

Arter, Mağusa’nın adanın en güzel plaj ve denizine sahip olduğunu söyleyerek, yıllardan beri deniz ve vatandaş arasında mesafe oluşturulduğunu kaydetti. Mağusa Belediyesi’nin bu tür projelerle plaj ve denizlere gerekli önemi verdiğini söyleyen Arter, bunun ispatının Gülseren Askeri Gazinosu yanındaki alan ile Silver Beach sahilinde yapılan düzenlemeler olduğunu söyledi.

“Yaz kış kullanılabilecek bir ortam yaratılıyor”

Yıllardır uyuşturucu, alkol gibi kötü alışkanlıkların kullanılıp fuhuş yuvası haline gelmiş, Gülseren Askeri Gazinosu yanındaki bölgenin temizlenip vatandaşın denize kavuşması için yeni bir alan yaratıldığını söyleyen Arter, bu bölgede ilk etap olan temizlik çalışmalarının bittiğini projenin ikinci etabında ise bölgede düzenli ve güvenli bir plaj oluşturulacağını kaydetti. Silver Beach Plajı’ndaki düzenleme ile de halkın temiz bir sahile kavuştuğunu ifade eden Arter, Glapsides projesi ile vatandaşa yaz, kış, gece gündüz güven içinde kullanabileceği bir ortam yaratıldığını söyledi.

“Her proje Mağusalı’nın menfaati için”

Geçmiş yönetimin deniz ve vatandaş arasına mesafe koyduğunu yineleyen Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, geçmiş dönemde yapılan Laguna bölgesindeki proje ile bu gün Laguna bölgesinde bunun olumsuzlarının yaşandığını ifade etti. Laguna bölgesinde canlılık olmadığını ifade eden Arter, Mağusa halkını maksimum düzeyde sahillere ulaştırmaya çalıştıklarını kaydetti. Belediyenin tüm bu projelerinin yanında doğaya katkı ve daha yeşil bir Mağusa için pek çok ağaçlandırma projelerinin de hayata geçirildiğini yapılmaya da devam edildiğini belirten Arter, hayata geçirilen her projenin izinli ve doğal yaşama uygun olarak yapıldığını, tüm projelerin Mağusa’nın ve Mağusalı’nın menfaati, halkın çağdaş, refah ve huzurlu yaşamı için yapıldığını kaydetti.

Eryaşar: Gel-git kavramı doğru değil

Proje ile ilgili Havadis’e bilgi veren Proje Şube Amiri Abide Eryaşar, projenin birinci etabının denize engelsiz giriş adı altında araç park yerinden sahile doğru yapılan ahşap yürüyüş yolu olduğunu, bunun tamamlanmasının ardından sırada ikinci etap olan 1 buçuk kilometre uzunluğundaki bisiklet ve yürüyüş yolunun olduğunu söyledi. Projede bunlara ilaveten dere yatağının ıslahının gerçekleştirileceğini söyleyen Eryaşar, bu sayede dere yatağından gölete su akımını sağlayıp göletteki durağan suyun oluşturduğu kötü kokunun giderileceğini anlattı. Proje ile ilgili eleştirilerde yer alan gel-git kavramının doğru olmadığını ifade eden Eryaşar, geçmişte göletteki suyun denize akışının bulunduğu ancak göletteki suyun devamlılığının bulunmaması sebebi ile yaz aylarında azalan suda nefessiz kalan balık ve diğer canlıların hayatını kaybettiğini anlattı. Plaj düzenleme projesi ile sulak alandaki bu sorunların da ortadan kalkacağını söyleyen Eryaşar, gelecek sezon hazırlığında ise projenin devamında bulunan çocuk parkı, spor alanlarını ayıran ahşap yürüyüş yollarının tamamlanacağını kaydetti.