Suna Erden

Gazimağusa’da dün, evinde ölü olarak bulunan ve kokain türü uyuşturucu kullandığı için fenalaşarak yaşamını yitirdiği öne sürülen, 24 yaşındaki üniversite öğrencisinin ölümü gençlerin her an tehlike altında olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. KKTC’de son zamanlarda uyuşturucu madde kullanımının yaygınlaştığı belirtilirken, Star Kıbrıs’a konuşan Psikiyatrist Profesör Doktor Mehmet Çakıcı, ortaokul, lise ve üniversite gençliği arasında madde kullanımının giderek arttığını ancak buna rağmen devletin uyuşturucuyla mücadele için bir politika geliştirmediğini söyledi. 

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE İÇİN BÜTÇE YOK 

Çakıcı, 2015 yılı bütçesinde bir tedavi merkezinin yapılması veya özel sağlık kuruluşlarından hizmet satın alınması için bir bütçe ayrılmadığını belirterek, ne bilimsel araştırmalar ne de bağımlıların tedavisi için bir vizyon geliştirilmediğini ifade etti. Çakıcı, KKTC’nin tek tedavi merkezi olan Pembe Köşk’ün de kapandığını, faaliyette olduğu yıllarda devletin bağımlıların tedavisi için bütçe ayırmadığını ve Pembe Köşk’e olan borcunu mahkeme kararı ile ödediğini savunarak, “Devlet Pembe Köşkten hizmet aldı ama borcunu ödemediği için 2007 yılında mahkemelik oldu. 2011 mahkeme kararı ile borcunu ödedi. Devlet tek uyuşturucu tedavi merkezi ile kavga etmek yerine, daha da geliştirilmesi için destek olabilirdi” dedi. 

YILLAR ÖNCE EĞİTİM BAŞLASAYDI, BUNLAR OLMAZDI 

Bağımlıların tedavi şansı olmadığını ve devletin bağımlıları tedaviye yönlendirecek bir politika geliştirmediğini dile getiren Çakıcı, KKTC’de uyuşturucu ile ilgili bilimsel çalışmanın son olarak 1999 yılında yapıldığını, o yıllarda 12 saatlik bir eğitim programı hazırlandığını ancak devletin böyle bir eğitime ihtiyaç duyulmadığını söyleyerek müfredata almadığını söyledi. Çakıcı, hazırlanan eğitim programının üzerinden 15 yıl geçtiğini açıklayarak, “Uyuşturucu ile mücadele etmeyi hedefleyen 12 saatlik eğitim programı hayata geçirilseydi, belki bugün bu kadar çok genç, bu tuzaklara düşmeyecekti” şeklinde konuştu. 

TÜM ÜLKEYE 45 POLİS BAKIYOR 

Tedavi merkezlerinin olmayışının yanı sıra bu kadar yaygın olmasına rağmen Narkotik polis sayısının 50’yi bulmadığını kaydeden Çakıcı, tüm KKTC için 45 narkotik polisi ile görev yapmanın komik olduğunu ifade etti. Çakıcı, “Devlet önlem almıyor. Polis yeterli olamıyor peki bu çocukları kim koruyacak. Bu çocuklar kendi kendilerine mi korunacak” dedi.