Ülkede mobese sisteminin olmaması da polisin en büyük eksikliklerinden biri. Polis, Türkiye’de olduğu gibi KKTC’de de bir an önce mobese sistemine geçilmesini bekliyor

Züleyha KARAMAN

Ülkede mobese sisteminin kurulması için 19 milyon TL kaynak gerekiyor.

Artan nüfus ve araç sayısına karşı personel eksikliği yaşayan polis, bir an önce mobese sistemine geçilmesi bekliyor. Projesini hazırlayarak, hangi kameranın nereye konacağını belirleyen polis, 5 yıldır, mobese sisteminin kurulması için gerekli olan 19 milyon TL bulunamadığı için, işini kolaylaştıracak mobese sistemine geçemiyor.

HALKIN SESİ’nin edindiği bilgiye göre, projesi 5 yıl önce hazırlanan mobese sistemi, kaynak yetersizliği nedeniyle bir türlü uygulamaya geçirilemedi.

Ülkede nüfus artışına paralel olarak adli suçlarda artış yaşanıyor, ama emniyet teşkilatında görevli personel sayısı, yasada belirlenen sayının çok altında. Personel sıkıntısı yaşayan polis, artan suçları önlemede teknolojiyi de etkin kullanmayı hedefliyor.

KKTC’de 2009’dan buyana nüfus ve araç sayısı arttı, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki sınır kapılarının sayısı arttı ve 7 sınır kapısı oldu, ama polis sayısı 2006’daki noktada kaldı. Yasaya göre 3 bin polis olması gerekirken, şunda 205’i itfaiye görevlisi, 2 bin 170 emniyet mensubu var. Polis teşkilatının 800 polis açığı bulunuyor.

Son alınan 45 polis de, polisin personel eksikliğini gidermeye yeterli görünmüyor. Eğitimleri devam eden 45 polis, Haziran ayında Polis Genel Müdürlüğü’nde göreve başlayacak.

Personel eksikliğindeki açığı teknolojinin sunduğu imkanları kullanarak gidermeyi de hedefleyen polis teşkilatı, projesi hazırlanan mobese sisteminin, gerekli olan kaynak bulunarak, bir an önce uygulamaya girmesini bekliyor.

Ülkedeki en önemli sorunun trafik ve uyuşturucu olduğuna dikkat çeken uzmanlar, mobese sisteminin devreye girmesinin, KKTC’de bu ve diğer suçlara karşı caydırıcı etki yapabileceği gibi, suçluların belirlenmesinde ve suçun aydınlatılmasında polisin işini kolaylaştıracağını belirtiyor.

MOBESE ÖNCE LEFKOŞA’YA YAPILACAK

HALKIN SESİ’nin edindiği bilgiye göre, KKTC genelinde mobese sisteminin kurulması için 19 milyon TL kaynağa ihtiyaç var.

Hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen projede, hangi kameranın hangi noktaya konacağı belirlenmiş durumda. 5 yıldır uygulamaya geçmesi beklenen projenin maliyeti de yeniden güncellendi.

Mobesa sisteminde pilot bölge olarak Lefkoşa seçildi. Sistemin öncelikli olarak Lefkoşa’da uygulanması hedefleniyor. Mobesenin Lefkoşa’da uygulamaya girmesi için de  5-6 milyon TL kaynağa ihtiyaç duyuluyor.

Ülke genelinde aynı anda mobese sistemine geçilebileceği gibi, bölge bölge de geçilmesi düşünülüyor.

Personel ve araç gereç eksiği de yaşayan Polis Genel Müdürlüğü, ayrıca, Özel Güvenlik Yasası, Bilişim Suçları Yasası ile Toplantı ve Yürüyüşler Yasası’nın bir an önce yürürlüğe girmesini gözlüyor.

Ülkede mobese sisteminin olmaması da polisin en büyük eksikliklerinden biri. Polis, Türkiye’de olduğu gibi KKTC’de de bir an önce mobese sistemine geçilmesini bekliyor.