Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu görüşmede ilk sözü alarak polisin personel ve yasal eksikliklerinin giderilmesini istedi.

Polisin çağa uyumunu sağlamak için Polis Örgütü Yapılandırma Projesi hazırladıklarını ve ilgililere ilettiklerini ifade eden Manavoğlu, özellikle şehirlere kameralar kurulmasının gerekli olduğunu söyledi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, polis teşkilatına büyük önem verdiklerini belirterek, huzurun önemine dikkat çekti.

Polisin iç huzuru, kamu görevlileri ve toplumun huzurunun önemine dikkat çeken Angolemli, bunun nedeninin farklı uygulamalar olduğunu söyledi.

Polisin emekliye ayrılmasında 55 yaşı doldurmak maaş almak için şart iken Güvenlik Kuvvetlerinde ise emekliye ayrıldığı anda emekli maaşı alabilmekte olduğunu belirten Angolemli, polisin güvenlik kuvvetlerine bağlı olduğunu hatırlatarak, bu farklı uygulamanın olmaması gerektiğini kaydetti.

Ülkede öğrenci sayısının artmakta olduğunu ifade ederek, bu konu göz önüne alındığında polisin yeterli olup olmadığını soran Angolemli, üniversitelerin ekonomi açısından önemine de işaret etti.

Ülkenin “çeteleşmeye” gitmekte olduğunu, alacak verecek konularının “çetelerle” halledilmekte olduğunu ifade eden Angolemli, polis teşkilatının her bakımdan donatılması gerektiğini söyledi.

Angolemli, polisin ihtiyaçlarının karşılanıp huzurlu olmasının sağlanması gerektiğini vurgulayarak, ancak bu şekilde polisin ülkeye yararlı olabileceğini belirtti.

Angolemli, polisin meslekleri gereği kısıtlamaları bulunduğunu ifade ederek, polisle ilgili yasalar geçerken Polis Derneği’nden görüş alınması gerektiğini söyledi.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, Polis teşkilatına 6 yıldan sonra istihdam olanağı sağlandığını belirterek, polis açığının büyüklüğüne dikkat çekti.
Ülkede suç unsuru artmadan caydırıcılığın önemine dikkat çeken Oğuz, bilişim suçlarındaki artışa dikkat çekerek bu konuda da önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Ülkenin kendine has durumundan dolayı suç unsurlarında artış olduğunu vurgulayan Oğuz, iç yanında dış unsurlarla da mücadele edilmekte olduğunu kaydetti.

Oğuz, poliste verimlilik ve liyakatın üst düzeye çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Polis ile asker arasındaki emeklilik hakkı kazanmadaki farklıları eleştiren Oğuz, bunun giderilip giderilemeyeceğinin konuşulması gerektiğini söyledi.

Polisin de kendi içerisinde personelini denetlemesinin gerekliliğine dikkat çeken Oğuz, öngörülen bütçenin polisin beklentilerini karşılayıp karşılamayacağını bilmediğini ancak, karşılayacağını sanmadığını ifade etti.

BEROVA

DP-UG Milletvekili Özel Berova da, polisin adaleti sağlamakla yükümlü iken kendilerinde adalete güvensizlik olduğunu gözlemlemekte olduğunu söyledi.

Polis bütçesinde bir iyileşme görülmezken geçen yıla göre daralma olduğunu belirten Berova, polisin personel ve altyapı eksikliklerini nasıl gidereceğini sordu.

HAMZAOĞULLARI

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, bugüne kadar polis alımlarında seçici olunmadığını belirterek, polis aileleri yasalara uymazsa bunun nasıl olacağını sordu.

Polis teşkilatı mensuplarının kendi ehliyetlerini, eşleri ve çocuklarının ehliyetlerini kontrol edip yenilemeleri gerektiğini ifade eden Hamzaoğulları, “polisin kalitesini artırması gerektiğini” söyledi.

Hamzaoğulları, polis kendi iç disiplinini sağladıktan sonra arkasının geleceğini kaydetti.

80 bin öğrenci, toplum ve kayıtsızlar dikkate alındığında gece kimlik kontrolü yapılması gerektiğini belirten Hamzaoğulları, toplu taşımacılığı denetlemede sınıfta kalındığını düşündüğünü söyledi.

Hamzaoğulları, son polis sınavlarının doğru yapıldığını belirtti.

TAÇOY

DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy, polis bütçesinde çok az bir düşüş olduğunu ancak polisin istediklerinin yapabilmesi için kaynağın şart olduğunu söyledi.

Öğrenci turist ve nüfus artışına rağmen polis sayısının artmadığını kaydeden Taçoy, polis sayısının 2 binin altında kaldığını, her yerde aynı kişileri görmekte olduklarını, polisin sürekli görevde olduğunu kaydetti.
Polisin mali işlerde yetersiz kalmasından dolayı yıllardır sıkıntı çekilmekte olduğunu ifade eden Taçoy, yeni sınır kapıları açıldığında bunların nasıl karşılanacağını bilemediğini belirtti.

Sayının artırılması gerektiğini ifade eden Taçoy, hükümetin bu konuya önem vermesi gerektiğini söyledi.

Yeni suçların görülmekte olduğunu, öğrenci sayısı arttıkça suçların da artmakta olduğunu belirten Taçoy, polisin bilişim suçları konusunda uzmanlaştırılıp yeni birim kurulması gerektiğini kaydetti.

Taçoy, siber saldırılar konusuna da dikkat çekerek, siber suçların dünya üzerindeki maliyetinin çok yüksek olduğunu belirtti ve siber saldırılar konusunda istatistiki bilgiler verdi.

Uyuşturucu sorunu konusunda polisin elinden geleni yaptığını, hapishanedeki mahkumların yüzde 30’unun uyuşturucu suçundan mahkum olduğunu söyleyen Taçoy, Polis okulu için ayrılan kaynağın ortadan kalktığını kaydetti.

Taçoy, mobese sistemi için çıkılan ihalenin iptal edildiğini belirterek, buna önem verilmesini istedi.

BAKIRCI

UBP Milletvekili Hamit Bakırcı da, poliste personel eksikliğinin ortada olduğunu ifade ederken ancak halkın kendini güvencede hissetmesi için neler yapıldığını sordu.

SOYER

Komite Başkanı CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, görüşülen bütçe ile ilgili rakamsal bilgi vererek, bütçenin genelinde 3 milyarın maaş ve ücret olduğunu söyledi.

Soyer, bu yapı nedeniyle sıkıntı çekildiğini kaydederek, maaş artışı ve personel eksikliğinin giderilmesi isteği haklı olsa da gerçeklerin ortada olduğunu ifade etti.

Anayollarda devriye uygulaması konusunda Polisi kutlayan Soyer, eldeki personelden nasıl daha verimli faydalanılabileceğine bakılması gerektiğini söyledi.

Soyer, büyük kentlerde araçlı polis devriyesinin rutin olması ve polisin birbirleriyle haberleşmesini sağlayacak cihazları olması gerektiğini vurguladı.

Özel güvenlik olgusunu bir yasaya oturtmanın şart olduğunu kaydeden Soyer, bu yasa tasarısının üzerinde çalışıldığını ve eksiklerin giderilmesinin polise bırakıldığını söyledi.

Özel güvenliğe halkı yoklama ve tutuklama hakkı verilemeyeceğini belirten Soyer, özel güvenliğin polisçe eğitilmesi gerektiğini ifade etti.

Soyer, komitede bilişim suçlarıyla ilgili tasarının son aşamada olduğuna da işaret etti.

Mobeseler artırılırken insanların özel hayatını deşifre etmenin önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Soyer, polisin iç denetimini de iyi yapması gerektiğini vurguladı.

SERDAROĞLU

UBP Milletvekili Esat Serdaroğlu, polisin tüm bölgelerde denetim için personel ihtiyacı olduğunu söyledi.

Uyuşturucu uçucu madde yasası üzerinde çalışıldığını ve yakında geçeceğini kaydeden Serdaroğlu, polisin bu konularda çalışması olup olmadığını sordu.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Angolemli tekrar söz alarak, polisin görevi olmamakla birlikte ona yüklenen görevler konusunda Polis Genel Müdürünün görüşünü de sordu.

DİNÇYÜREK

DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, uyuşturucu konusunda denetimli serbestlik konusun olduğunu ve çağdaş ülkelerce uygulanmakta olduğunu ifade ederek, polisiye tedbirlerin bu konuda çok geçerli olmadığını söyledi.
Bu yasa geçene kadar polisin etkinleştirilmesini sağlayacak tedbirlerin de alınması gerektiğini ifade eden Dinçyürek, sorgu konusunda yasal düzenlemeler yapılıp kayıt altına alınacağı bir sistemin geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

TAÇOY

DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy da tekrar söz alarak, uyuşturucu konusuna değindi, ailelerin çocuklarını uyuşturucudan kurtarmak için tutuklatmaya bile çalıştığını gördüklerini söyledi.

Taçoy, denetimli serbestlik konusunda birim oluşturularak siyasetçi, polis ve doktor gibi çevrelerle konunun tartışılması gerektiğini kaydetti.

ATAOĞLU

DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu, Gazimağusa ve Yeniboğaziçi  karakollarının tekrar açılmasını istedi. Ataoğlu, DAÜ’deki kontrolleri de olumlu karşıladığını söyledi.

MANAVOĞLU

Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu, Polisteki emekli yaşının 55 olduğunu, bu konuda yasal düzenleme yapılması halinde 250 kişinin emekliye ayrılacağını, bunun polis teşkilatına büyük etkisi olacağını, konunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Proje çerçevesinde polis performansı, devriyeler gibi konuları ele almakta olduklarını söyleyen Manavoğlu, milletvekillerinin aktardığı konuların takipçisi olacaklarını söyledi.

Denetimli serbestlik konusunun paket olarak ele alınıp bağlı yasalarla geçirilmesi gerektiğini, narkotikle ilgili ayrı bir birim olduğunu ancak personelin eksik olduğunu kaydeden Manavoğlu, iç örgütlenmeyi düzenlemeye çalıştıklarını ifade etti.

Manavoğlu, sorgulamada kayıt sistemini geçirmeye hazır olduklarını da söyledi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından Polis Genel Müdürlüğü Bütçesi, 211 milyon 356 bin 600 TL olarak oybirliği ile kabul edildi.

Komite daha sonra çalışmalarına ara vererek, 14.00’te devam etme kararı aldı.