Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), toplumun huzur ve güvenliğini sağlamakla görevli Polis Teşkilatı’nın, insan hakları ihlalleri ve iddialarıyla gündeme gelmesinin, en çok eleştirilen kurumlar arasında olmasının kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.

TDP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Av. Ayşe Öztabay, yasaların uygulanmasını sağlamak amacıyla yetkilendirilmiş polis mensuplarının, insan hakları olgusunu içselleştirerek, görev ve yetki sınırlarını aşmadan hareket etmesinin, hukuk devletinin en temel gereği olduğuna vurgu yaparak, sorgu sürecinde görev alan tüm personelin, sorgusu süren kişinin yaşam hakkını koruması için üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.

İskele Polis Müdürlüğüne bağlı Ziyamet Karakolu’nda, sorgulanmak amacıyla gözaltına alınan bir kişinin, polis şiddetine maruz kaldığı yönündeki haberleri değerlendiren Öztabay, “Polis mensuplarının, değil 67 yaşında, üstelik de kalp hastası bir kişiye, hiç kimseye bu şekilde davranmaya, şiddet uygulamaya, dayak atıp işkence yapmaya ne hak, ne de yetkisi vardır. Şiddete uğrayan kişinin ‘isim benzerliğinden dolayı yanlışlık oldu, özür dileriz’ denilerek evine gönderilmesi de işin bir başka vahim tarafıdır” ifadelerini kullandı.

Polis gözetiminde kimseye şiddet uygulanamayacağının altını çizen ve kalp ameliyatı geçirmiş, tansiyon ve şeker hastası birine sorgusuz, sualsiz şiddet uygulanmasının geçerli hiçbir mazereti olamayacağı gibi, suç olduğunu da belirten Öztabay, bunun gerçek anlamda bir işkence ve onur kırıcı bir davranış olduğuna vurgu yaptı. TDP MYK üyesi Ayşe Öztabay olumsuz bir gelişme olması ve bu kişinin hayatını kaybetmesi halinde, bunun hesabını kimin vereceğini sordu.

İnsan haklarının korunmasının, demokratik hukuk devletlerinin vereceği en büyük sınav olduğunu belirten Öztabay, Polis Teşkilatı’nın sosyal hukuk devleti gereği üstüne düşeni yapması , yaşanan olayı şeffaf bir şekilde toplumla paylaşması ve sorumlular hakkında derhal soruşturma başlatması  gerektiğini kaydetti.

Geçtiğimiz yıllarda TDP'li milletvekillerinin girişimleri sonucu işkence konusunda Meclis'te kurulan komitenin yaptığı araştırma ve incelemeler sonrasında yayımladığı raporda, Kuzey Kıbrıs'ta Karakollarda işkencenin var olduğu tespiti yapıldığını, buna rağmen raporun gereklerinin yerine getirilmediğini, dahası ceza yerine bir anlamda ödüllendirmenin yapıldığını anımsatan Öztabay, yaşananların hem demokrasi hem de sosyal hukuk devleti açısından utanç verici olduğunu kaydetti.  

“İskele'de yaşanan olayla ilgili olarak derhal adli ve idari soruşturma başlatılmalı , suçlular  cezalandırılmalıdır , şeffaflık ilkesi gereği de topluma gerekli açıklamaların yapılması elzem bir gerekliliktir” diyen Öztabay, toplumda ciddi endişelere ve tedirginliğe yol açan bu olaylar karşısında gerekenlerin yapılmaması ve şeffaf davranılmaması durumunda, Polise karşı zaten oldukça yara alan güven duygusunun çok daha fazla erozyona uğrayacağı uyarısında bulundu. Öztabay, TDP olarak olayın takipçisi olacaklarını da belirtti.