Hükümetin ülkede yaşanan ekonomik krizle birlikte dövizin kontrolsüz şekilde yükselmesinin etkilerinin azaltılmasına karşı aldığı önlemler çerçevesinde hazırlanan “Taşınmaz Mal Kira Stopaj Oranlarının Yeniden Düzenlenmesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararnameyle, taşınmaz mal sermaye iradı elde eden kişilerin ödemekle yükümlü oldukları kiraz stopaj oranları yeniden düzenlendi.

Bakanlar Kurulu’nun Gümrük ve İstihsal Yasası altında hazırladığı “İthalatta Kur Uygulaması (Değişiklik) Tüzüğü” de Resmi Gazete’de yayımlandı. Tüzük uyarınca 90 gün süreyle alkollü içkiler, tütün veya tütün yerine geçen maddelerden yapılmış mallar, akaryakıt, likit petrol gazı (LPG) ve motorlu araçlar hariç, diğer malların doğrudan yapılacak ithalatlarında veya antrepolardan iç tüketime çekilişlerinde, geçerli döviz satış kurlarının ABD Doları için 2.70, Euro için 2.97 ve İngiliz Sterlini için 4.14 TL’yi aşması halinde, sabit kur olarak uygulanması, diğer döviz cinsinden yapılan ithalatta ise bahse konu dövizin çapraz kur karşılığı olan ABD Doları’nın belirlenen sabit kuruyla TL’ye dönüştürülerek gümrükleme işlemlerinin sonuçlandırılmasını düzenliyor.

HAVA KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ TÜZÜĞÜ

Çevre Yasası altında hazırlanan “Hava Kirliliğinin Kontrolü Tüzüğü” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tüzük, sanayi ve enerji üretim tesisleriyle diğer faaliyet, tesis ve işletmelerin çalışmaları sonucu atmosfere yayılan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halindeki emisyonları kontrol altına alınması, insan ve çevre sağlığını hava kirliliğinden doğacak tehlikelerden korumayı ve bu tehlikelerin ortaya çıkmasını önlemeyi amaçlıyor.

BURS (DEĞİŞİKLİK) TÜZÜĞÜ

Bakanlar Kurulu’nca onaylanan Burs (Değişiklik) Tüzüğü, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tüzükte “öğrenci” tefsiri değiştirilerek “KKTC, Türkiye Cumhuriyeti ile üçüncü ülkelerdeki üniversitelerin ön lisans, lisans, lisans üstü (master/doktora, tıp ihtisas ve tıp üst ihtisas programlarında öğrenin görenleri anlatır” şeklinde düzenlendi.

Burs Tüzüğü’nde ayrıca burs başvurusunda bulunacak öğrencilerin ekonomik ve akademik koşullarıyla ilgili düzenlemeler de yapıldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI KABUL SINAVI TÜZÜĞÜ

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Kabul Sınavı Tüzüğü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tüzük, orkestraya alınacak elemanlarda aranacak şartlar, enstrüman sanatçılarının sınav konuları ve sınavın yapılması ve sonuçlandırılmasına ilişkin kuralları kapsıyor.

45 POLİS ALINACAK

Polis Genel Müdürlüğü’ne 30’u erkek, 15’i kadın olmak üzere 45 yeni polis alınacak.

Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele Polis müdürlüklerinden alınacak dilekçe formlarıyla yapılabilecek başvuruların süresi 18 Eylül’de dolacak.

Öte yandan Resmi Gazete’de “Polis Örgütü İlk Atama, Yer Değiştirme ve Nakil (Değişiklik) Tüzüğü” de yayımlandı.

AKARYAKIT (DEPOLAMA, NAKLİYE VE SATIŞ) YASA TASARISI HALKIN BİLGİSİNE SUNULDU

Akaryakıt (Depolama, Nakliye ve Satış) Yasa Tasarısı, görüş ve önerilerin Meclis’e iletilmesi amacıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak halkın bilgisine sunuldu.

Yasa tasarısı, yakıtların ithali, depolanması, perakende satış noktalarına aktarılması ve tüketicilere satılmasıyla ilgili usul ve esasları düzenliyor.

Tasarının genel gerekçesinde, ilk kez 1977’de hazırlanan ve daha sonra değişiklikler yapılan esas yasanın günümüzde uygulanmasıyla ilgili sorunlarla karşılaşıldığı ve yeni bir yasa hazırlandığı belirtildi. Tasarıya, tarımsal amaçlı akaryakıt (motorin) kullanımı yani renkli mazotla ilgili de düzenlemeler eklendi.

BAKANLAR KURULU KARARLARI

KKTC Teknik Heyeti yeniden oluşturuldu.

Türkiye ile KKTC hükümetleri arasında imzalanan ve imzalanacak olan ekonomik, mali, kalkınma, kredi ve diğer işbirliği konularında çalışmalarda bulunmak, anlaşma, protokol, mutabakat zaptı ve programların uygulanmasını izlemek üzere Türkiye Teknik Heyetleriyle görüşme ve çalışmalar yapacak KKTC Teknik Heyeti şu kişilerden oluşuyor:

“Başbakanlık Müsteşarı (Başkan), maliyeden sorumlu bakanlık müsteşarı, ekonomiden sorumlu bakanlık müsteşarı, tarımdan sorumlu bakanlık müsteşarı, DPÖ Müsteşarı.”

AB UYUM REFORM YÖNETİM GRUBU

AB Uyum Yönetim Grubu, 21 Temmuz 2015 tarihli hükümet programında da öngörüldüğü üzere AB Uyum Çalışmaları ve Kamu Yönetimi Reformu Çalışmalarının etkin olarak yönetilmesi, yönlendirilmesi ve izlenmesinin sağlanması için yeniden oluşturuldu.

Grupta, “Dışişleri Bakanı veya temsilcisi, Maliye Bakanı veya temsilcisi, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı veya temsilcisi, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı veya temsilcisi, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı veya temsilcisi ile başkan tarafından gerekli görülen diğer üyeler” yer alıyor.