Gamze Baykur

Mağusa Devlet Hastanesi’nde geçtiğimiz ay gün yüzüne çıkan yolsuzluk meselesiyle ilgili olarak 26 Ekim’de tutuklanan zanlılardan Ergün Yahat, bu kez de aynı meseleyle ilgili olarak Edip Özbal’ı polise yalan bilgi vermeye teşvik etmekle suçlanıyor. Zanlı Ergün Yahat “Polise yalan bilgi vermeye teşvik etme” , zanlı Edip Özbal ise “Polise yalan bilgi verme” suçlamasıyla gözaltına alınarak dün Mağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Dün mahkeme huzuruna çıkarılan zanlı Yahat ve Özbal, tutuksuz yargılanmak üzere teminata bağlanarak serbest bırakıldı.

Noterden belge onaylattılar

Meselenin tahkikat memuru Hasan Özgüç, zanlı Ergün Yahat’ın 11 Kasım tarihinde, zanlı Edip Özbal’ı 16 Ekim 2014 tarihinde Mağusa Devlet Hastanesi’nde meydana gelen “Kamu görevlisi tarafından sirkat” meselesiyle ilgili olarak kendisinin aleyhine polise verdiği ifadenin geçerli olmamasını sağlamak amacıyla yardımcı olup teşvik ettiğini açıkladı. Özgüç, zanlı Yahat’ın notere giderek zanlı Özbal’ın hazırladığı dilekçeyi onaylattıktan sonra Özbal’ın konu dilekçeyi Mağusa Hukuk Dairesi’ne yardımcı olduğunu belirterek, zanlı Yahat’ın “Polise yalan bilgi vermeye teşvik etme”, zanlı Özbal’ın ise “Polise yalan bilgi verme” suçunu işlediğini açıkladı. Konu dilekçenin Mağusa Hukuk Dairesi tarafından polisin eline geçtiğini belirten Özgüç, zanlı Yahat’ın suçunu kabul etmediğini, zanlı Özbal’ın ise suçunu kabul ettiğini açıkladı. Mesele ile ilgili olarak yürütülen tahkikatın tamamlandığını belirten Özgüç, zanlıların uygun bir teminata bağlanarak serbest bırakılmasını talep etti.

Tutuksuz yargılanacaklar

Mağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Ayşen Toroslu, zanlı Ergün Yahat ile Edip Özbal’ın kimlik, pasaport ve seyahat belgelerine el konularak KKTC dışına çıkışlarının men edilmesine ve 1’er KKTC vatandaşının 20’şer bin TL şahsi kefalet senedi imza etmesine emir verdi.