13 TEMMUZ’DA EMEKLİ OLACAK: Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler, Polis Genel Müdürü mevkisine atanmadığı takdirde, 1’inci yardımcı olarak dört yılını dolduracak ve otomatikman emekliye sevk edilecek. Hükümet krizi devam ederken, poliste müdürlük sorunu ortaya çıktı

EN KIDEMLİ MANAVOĞLU: Gürler’in terfi ettirilmemesi durumunda kıdem olarak, en üst noktada olan isim Süleyman Manavoğlu. Kıdem sırasına ve emeklilik sürelerine bakıldığı zaman, polis içerisinde, en mantıklı formül Süleyman Manavoğlu müdür, 1’inci yardımcı Barbaros Savaşçı, 2’nci yardımcı Hüseyin Yeşildağlı olarak öne çıkıyor

SORUNLAR DAĞ GİBİ: Polis Genel Müdürlüğü içerisinde ciddi sorunlar çözüm bekliyor. Çok sayıda polis, ciddi anlamda ekonomik çöküntü içerisinde. Disiplin sorunu had safhada. Adalete güven azalırken, nakil tüzüğü birçok polis ailesinin dağılmasına neden oluyor

İŞTE ADAYLAR: Polis Yasası bu kısa sürede değişmediği takdirde Polis Genel Müdürü mevkisi için beş aday bulunuyor:

- Polis Genel Müdürü 2’nci Yardımcısı Süleyman Manavoğlu (Emekliliğe 8 yılı var)
- Lefkoşa Polis Müdürü Barbaros Savaşçı (Emekliliğe 4 yılı var)
- Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı (Emekliliğe 7 yılı var)
- Bilgi İşlem Müdürü Hasan Beyar (31 Mart 2016’da yaş haddinden emekli olacak)
- Denetleme Kurulu Müdürü Hasan Dayı (31 Mart 2016’da emekli olacak)

Bertuğ TOPAL

Polis Genel Müdürlüğü’ne vekalet eden Polis Genel Müdürlüğü 1’inci Yardımcısı Pervin Gürler, 13 Temmuz 2015 tarihinde emekliye sevk edilecek. Gürler, Polis Genel Müdürlüğü’ne atansa dahi, Aralık 2015’te yaş haddi nedeniyle emekli olacak.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun Pervin Gürler’in atanmasını istemediği biliniyor. Yorgancıoğlu, uzun süre Şenay Kebapçı’yı Polis Genel Müdürü olarak atamak istemiş, ancak dönemin Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Kıdem sırasını takip edin” diyerek, üçlü kararnameye son imzayı koymamıştı.
Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler’in görev süresinin 13 Temmuz’da bitecek olması nedeniyle hükümetin kısa vadede atacağı adımlar merak konusu.
Hükümetin Pervin Gürler’in ardından Polis Genel Müdürü koltuğuna önerebileceği beş aday var.
Polis Genel Müdürü 2’nci Yardımcısı Süleyman Manavoğlu, Lefkoşa Polis Müdürü Barbaros Savaşçı, Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı, Bilgi İşlem Müdürü Hasan Beyar ve Denetleme Kurulu Müdürü Hasan Dayı Polis Genel Müdürü olarak ataması yapılabilecek müdürler.

Son günü 13 Temmuz
Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler’in 13 Temmuz tarihine kadar 3’lü kararname ile Polis Müdürlüğü’ne terfi ettirilmesi durumunda 1’nci yardımcı olarak dört yılını tamamlamış olacak ve emekliye sevk edilecek.
13 Temmuz’dan itibaren, polis içerisinde ciddi bir terfi krizi ortaya çıkacak. Üst düzey polis müdürleri arasında emeklilik süreleri yaklaşan Pervin Gürler, Hasan Dayı ve Hasan Beyar, kısa süre içerisinde peş peşe emekliye ayrılacak.
Şu anda Polis Genel Müdürü olma şansı bulunan üç isim ise Süleyman Manavoğlu, Barbaros Savaşçı ve Hüseyin Yeşildağlı.

Yorgancıoğlu “seyrinde” demişti
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve hükümet Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler’in müdürlüğe atanmasına şiddetle karşı.
Özkan Yorgancıoğlu geçtiğimiz dönemde yaptığı açıklamalarda, kesinlikle bu atamayı yapmayacağını ve terfilerin “seyrinde” olayı çözeceğini söylemişti.
13 Temmuz tarihi ise krizin “seyrinde çözüleceği tarih” olarak kapıya dayandı. Polis içerisinde yapılacak atamaların ardından, çok sayıda polisin görevinin değişmesi bekleniyor.

5 aday var

Pervin Gürler’in emekliye ayrılmasının ardından ise Polis Genel Müdürü mevkisi için beş polis müdürünün şansı var. Müdür olabilmek için “üç yıl kaza polis müdürlüğü” yapma şartı olması nedeniyle Polis Genel Müdürü 2’nci Yardımcısı Süleyman Manavoğlu, Lefkoşa Polis Müdürü Barbaros Savaşçı, Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı, Bilgi İşlem Müdürü Hasan Beyar ve Denetleme Kurulu Müdürü Hasan Dayı’nın Polis Genel Müdürü olma şansı bulunuyor.

3 isim şansını kaybetti

Daha alt kademede görev yapan Mağusa Polis Müdürü Ömer Tazeoğlu, Güzelyurt Polis Müdürü İsmail Manicioğlu ve İskele Polis Müdürü Şengül Kadı ise “üç yıl kaza polis müdürlüğü” yapmadığı gerekçesi ile Polis genel Müdürü olamıyor.

Yasanın değişirse…

Mevcut beş isme yeni isimlerin eklenebilmesi için, yürürlükteki Polis Örgütü Yasası’nın “değişmesi gerekiyor.
Müdürlüğe atanan isimler ise dört yıldan fazla görev yapamıyor. Bakanlar Kurulu’nun ise sadece bir yıl uzatma yetkisi mevcut.
Ancak, Parlamento’nun 1 Eylül tarihine kadar tatile çıkması, “yasal değişiklikle poliste terfi sürecinin seyrini değiştirmeyi” imkansız kılıyor. Yeni müdür, mevcut isimler arasından atanacak.

Manavoğlu en kıdemli

Hasan Dayı ve Hasan Beyar isimlerinin de emekliliğine az bir süre kalması, Süleyman Manavoğlu, Barbaros Savaşçı ve Hüseyin Yeşildağlı isimlerini öne çıkarıyor.
Üç isim arasında kademe ilerlemelerine bakıldığı zaman, en kıdemli isim halen 2’nci Polis Müdürü görevini yürüten Manavoğlu.
Polis içerisinde, en mantıklı formül olarak, müdür Süleyman Manavoğlu, müdür, 1’inci yardımcı Barbaros Savaşçı, 2’nci yardımcı Hüseyin Yeşildağlı öne çıkıyor.
Savaşçı ve Yeşildağlı’nın da buna itiraz etmeyeceği polisten sızan bilgiler arasında.

Köklü sorunlar çözüm bekliyor

Yeni genel müdürü köklü sorunlar bekliyor. Polis içerisinde toplanan bilgilere göre polis teşkilatı içerisinde şu sorunlar öne çıkıyor:
- Poliste, her terfi mahkemelik oluyor. Terfi tüzüğünün daha adil bir şekilde düzelmesi ve torpil şüphelerini ortadan kaldırması gerekir.
- Polis alımı 6 yıldır yok. Bu sürede polis kadrosu yüzde 35 eksikle çalışıyor. Şu anda 800 adet polis eksiği var. Yasaya göre polis kadrosu 3 bin. 1984’te geçti yasa. Geçmişte 2 bin 800 adet polis varken, son yıllarda bu rakam 2 bin 200.
- Nakil Tüzüğü en büyük şikayet. Karpaz’daki Yeşilırmak’a gönderilebiliyor. Ancak, tüzük günün şartlarına uygun değil. Geçmişte polisin görev alanları daha azdı. Karakol sayısı arttı, sınır kapıları arttı. Günün koşullarına göre tüzüğün yeniden düzenlenmesi gerekiyor.
- Poliste geçmişte kurulu olan lojman ve servis ağı sistemi çöktü. Geçmişte, belli bir mesafeden öteye görevlendirilen polise lojman hakkı tanınmaktaydı. Şimdi yok. Ulaşım da tamamen polisin kendisi tarafından sağlanıyor…
- Poliste araç- gereç eksikliği daha çok hissedilir duruma geldi. Teknik cihazlar konusunda da polisin teknik donanımının artırılması gerekiyor.
- Göreve gelen yeni ekibin kısa sürede polis içerisindeki hizmet içi eğitim eksikliği ve disipline ağırlık vermesi gerekiyor.

Polisin karıştığı olaylar arttı

Son dönemde, polis içerisinde görev yapan isimlerin adli olaylara karışması da dikkat çekiyor.
Polis içerisinde özellikle hırsızlık ve sirkat yanında, soygun çeteleri içerisinde polis isimlerinin geçmesi, “özlük haklarına” bağlanıyor. Geçmişe oranla, polis maaşlarında ciddi bir gerileme olduğu ifade ediliyor.
Polis özlük haklarının günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi de yeni ekibin önündeki en önemli konulardan biri olacak.

Yasa ne diyor?

Polis Genel Müdürlüğü’nün yönetildiği yasa olan Polis Örgütü Yasası’na Polis Genel Müdürü ile Polis Genel Müdürü birinci ve Polis Genel Müdürü İkinci Yardımcısı, Güvenlik Kuvvetleri
Komutanı’nın teklifi üzerine, Başbakan, Maliye işlerinden Sorumlu Bakan ve Cumhurbaşkanı’nın imzalayacağı üçlü kararname ile atanırlar ve aynı yöntemle görevden alınırlar.
Görevden alınan Polis Genel Müdürü, Polis Genel Müdürü Birinci ve Polis Genel Müdürü İkinci Yardımcısı, emekliye ayrılmış sayılırlar ve haklarında bu yasanın 34. maddesi kuralları ile Emeklilik Yasası kuralları çerçevesinde emeklilik işlemleri uygulanır.

Görev süreleri en fazla 5 yıl

Görevden alınmadıkları takdirde Polis Genel Müdürü’nün görev süresi beş yıl, Polis Genel Müdürü Birinci Yardımcısı ve Polis Genel Müdürü İkinci Yardımcısı’nın görev süresi ise dört yıldır.
Ancak, Polis Genel Müdürü’nün görev süresi bu yasanın 69’uncu maddesinde öngörülen yöntemle bir yıl, Polis Genel Müdürü Birinci Yardımcısı ve Polis Genel Müdürü İkinci Yardımcısı’nın görev süreleri 69’uncu maddede öngörülen yöntemle birer yıllık sürelerle iki yıl daha uzatılabilir.
Görev süresini dolduran Polis Genel Müdürü, Polis Genel Müdürü Birinci Yardımcısı ve Polis Genel Müdürü İkinci Yardımcısı emekliye ayrılmış sayılır ve haklarında bu yasanın 34’üncü maddesi kuralları ile tabi oldukları mevzuata göre Emeklilik Yasası veya Sosyal Güvenlik Yasası kuralları çerçevesinde emeklilik işlemleri uygulanır.

Ancak, sekiz yıllık görev süresi dolduğu halde 55 yaşını tamamlamayan 3’üncü derecedeki bir Polis Müdürü 55 yaşını doldurana kadar görevine devam eder.

Polis Genel Müdürü, Polis Genel Müdürü Birinci ve İkinci Yardımcıları ile 3’üncü derecedeki Polis Müdürleri arasından; Polis Genel Müdürü Birinci ve İkinci Yardımcısı ise 3’üncü derecedeki Polis Müdürleri arasından Üçlü Kararname ile atanırlar.