Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Ada’ya yapacağı ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le, ara bölgedeki restorantta, AB’nin Kıbrıs müzakerelerine katılım yöntemlerini görüşeceği, beraberinde getireceği fikirlerin merakla beklenmekte olduğu bildirildi.

Fileleftheros haberi “Juncker Fikirlerle Lefkoşa’ya... AB’nin Katılımını Kutsayacak... Akıncı ve Anastasiadis’le Görüşmesinde Yöntemleri Konuşacak... Mustafa’nın Birincil Hukuk ve Hellim’le İlgili Sözleri Soru İşareti” başlığıyla aktardı.

Juncker’in bazı fikirler geliştirdiğini, bazılarını halen Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le görüştüğünü, konuyu BM ile de konuştuğu yolunda bilgiler bulunduğunu belirten gazete özetle şunları yazdı:

“AB’nin Kıbrıs sorununa müdahil olması zemini olduğu açıktır. Mesele, konuya bütün unsurların aynı şekilde yaklaşmasıdır.

BİRİNCİL HUKUK...

Brüksel’de bulunan Mustafa Akıncı’nın ‘Avrupa Birliği bir çözüm olması ve anlaşmanın birincil hukuk teşkil etmesi için çalışmaya katılıyor (kabul ediyor)’ sözü Lefkoşa’nın hoşuna gitmedi. Türk yaklaşımı; Kıbrıs sorunundaki anlaşmanın, müktesebattan sapmaların benimsenmesini ‘kilitleyerek’ birincil hukuk olarak entegre edileceği şeklindedir.

Kıbrıs Rum tarafı ise anlaşmadan sonra işgal bölgelerinin Avrupa müktesebatına uyumu konusunun 10’uncu Protokol tahtında olacağına işaret ediyor. Türk tarafı şu ana kadar 10’uncu Protokol’ü kabul etmedi ve Kıbrıs sorununda anlaşma olması halinde, Kıbrıs’ın AB üyeliğinin üye ülkelerin parlamentolarından geçmesini istiyor.

HELLİM...

Akıncı Brüksel’de hellim konusunu da görüştü. Bu konunun müzakerelerde ele alındığını ve bir formül bulunması üzerinde uzlaşıldığını savundu. Rum tarafı bunu yalanlıyor ve hellim meselesinin müzakere masasında olmadığını vurguluyor. Ancak öğrendiğimiz kadarıyla hellim ve patenti konusunda yapılması gerekenler hükümetin resmi toplantısında ele alındı.”

MÜZAKERECİLER...

Gazete Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis’in dün heyetleriyle birlikte Yönetim, Mülkiyet ve Toprak kriterlerini - nihai görüntüyü vermek hedefiyle - görüştüğünü kaydetti ve “bilgi sahibi bir kaynağa” dayanarak şunları yazdı:

“Müzakereciler, liderlerin Pazartesi günkü görüşmede ele aldıklarının ışığı altında detaylı tarıyor ve 10 Temmuz’daki liderler görüşmesine hazırlık yapıyor. Oldukça yol kat edildiğini belirten BM yetkilisi dünkü görüşmede hazır bulunan Eide’nin hızı artırma kararını da buna bağladı.”

Gazete Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Brüksel temasları ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un dün Cumhurbaşkanı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamanın satırbaşlarını da okurlarına “Schulz: Müzakerelerde Annan Planını Kabul Edenler (iki lider)... Mustafa Akıncı’nın Brüksel Temasları” başlığıyla aktardı.

“AKINCI BRÜKSEL’DE RAHATÇA TEMASLARDA BULUNUYOR”

Simerini Akıncı’nın dünkü Brüksel temaslarını, KKTC kaynaklı haberlere dayanarak “İlkel (birincil) Mustafa... Birincil Hukuk Haline Gelecek Çözüm Ayarlıyor... Kıbrıs Sorununa Avrupalı Yetkili Atanmasına Karşı Olan Akıncı Bir Yandan Da Yasadışı Oluşum ‘KKTC’nin AB’ye Katılımını İstiyor” başlık ve spotlarıyla aktardı, “Akıncı Brüksel’de rahatça temaslarda bulunuyor” yorumunu yaptı.

ANASTASİADİS SCHULZ İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI

Alithia “Herkes AB’nin Katılımına Odaklanıyor” başlıklı haberinde de Akıncı’nın Brüksel temaslarını öne çıkardı. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Martin Schulz ile telefon görüşmesi yaptığını, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve Yunanistan’daki durumun ele alındığı konuşmada Anastaiadis’in, AB’nin Kıbrıs müzakerelerine katılımının şart olduğu görüşünü tekrarladığı kaydedildi.

Habere göre Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis de dün “AB’nin Dört Temel Özgürlüğü ve Kıbrıs Sorunu” konulu konuşma yaptığı Baf’ta, AB’nin gerek müzakerelerde gerek muhtemel çözümün uygulanmasında belirleyici rol oynayacağı görüşünü ortaya koydu.

Güney Kıbrıs’ın AB üyesi olduğunu hatırlatan Hristodulidis “çözümden sonra da AB üyesi olmaya devam edecek, bu nedenle Brüksel’in oynayacak belirleyici rolü vardır” dedi.

Hristodulidis, AB’nin müzakerelere nasıl katılacağının,  Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker’in 15 Temmuz’da başlayacak ziyareti çerçevesinde belirlenmesinin beklendiğini de sözlerine ekledi.

SCHULZ’UN KONUŞMASININ “GRİ NOKTASI”

Politis haberinde “Akıncı Uluslararası Meşruiyet İstiyor... Schulz, Tusk ve Avrupa Parlamentosu Grup Liderleriyle Görüştü... Kıbrıslı Türk Lider Kıbrıslı Türklerin Avrupa’nın ve Uluslararası Meşruiyetin Kopmaz Parçası Olmak İstediklerini Söylüyor... Schulz’un Akıncı’ya ‘Cumhurbaşkanı’ Olarak Hitap Etmesi Gri Nokta” başlık ve spotlarını kullandı.

Gazete Schulz’un Akıncı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamanın en az iki yerinde seçilmesinden dolayı kutlarken Akıncı için Cumhurbaşkanı ifadesini kullandığına dikkat çekti ve bunu, Schulz’un konuşmasının “gri noktası” olarak niteledi.

EURO.KO “AKINCI’NIN TEZLERİ BEKLENTİLERİ İPTAL EDİYOR”
 
Fileleftheros  “EURO.KO: ‘Akıncı’nın Tezleri Bir Şeyler Değişmesi Beklentilerini İptal Ediyor” başlıklı haberinde ise EURO.KO’nun Akıncı’nın dün Brüksel’de yaptığı açıklamalardan duyduğu rahatsızlığı açıklama yayımlayarak dile getirdiğini bildirdi.

Gazeteye göre “Akıncı’nın AB’nin müzakerelere doğrudan müdahil olmasını reddetmesi, Kıbrıs sorununun çözümünün Avrupa ilke ve değerleri üzerine bina edilmesi çabasını erozyona uğratıyor” görüşü ortaya konulan açıklamada özetle şunlar savunuluyor:

“Akıncı’nın, çözümün AB’nin birincil hukuku olması talebi, Türk tarafının niyetinin, çözümü Avrupa müktesebatına değil Avrupa müktesebatını çözüme uydurmak niyetinde olduğunu ortaya koyuyor.

Akıncı’nın tezleri, Türk tarafında Avrupa Birliği ile ilgili bir şeylerin değişmesine dair beklentileri iptal ediyor. AB Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin, Yunanistan ve Türkiye’nin çıkarlarını birleştiren tek ortak paydadır ve belki de Kıbrıs sorununun, bugün çözümsüz zannedilen yakıcı konuları için çözüm bulunabilecek tek alandır.”