Nadire Bahadi

Mağusa Serbest Liman Bölgesinde, önceki gece Mersin’e gidecek yük gemisine yüklenmek üzere olan bir tır dorsesinde KKTC’ye ithali yasak olan çeşitli markalarda 318 adet pompalı ve otomatik silah ile KKTC’ye ithali yasak olmayan 327 adet av tüfeği olmak üzere toplam 645 adet silaha el konuldu. Salı günü serbest bölgede konteynerlerden silah aktarımı yapıldığı ihbarı alınması üzerine yapılan araştırmada, Serbest Bölgeler Yasası’na uyulmadığı tespit edildiği ve bu durum Yönetim Kurulu’nun bilgisine getirildiği bildirilirken, dün akşam polisin de dahil olduğu operasyonla Bakanlar Kurulu Kararı bulunmadığı gerekçesi ile ülkeye gelişi yasak olan 327 silah hakkında polis araştırma başlattı.

Tunus’a gönderilecekti

Türkiye’de av malzemesi alım satımı gerçekleştiren bir iş adamı olan Ali Küçük’e ait silahlar 21 Temmuz 2016 tarihinde Mersin Limanı’ndan Mağusa Limanı’na gelerek Harun Erhun Kargo isimli acente aracılığıyla serbest bölgede faaliyet gösteren Port İsbi Ltd. ambarına konteyner ile yerleştirildi. KKTC’ye ithali yasak olan 200 adet Baikal, 41 adet Benelli, 21 adet Browning, 31 adet Baretta, 25 adet Winchester marka pompalı ve otomatik silah ile KKTC’ye ithali yasak olmayan yine ayni markalara ait toplam 327 adet av tüfeğine önceki akşam Tunus’a gönderilmek üzere gemiye yüklendiği sırada el konuldu. Silahlar arasında ülkeye sokulabilmeleri için Bakanlar Kurulu kararı gereken av tüfeği ve ithali yasak pompalı av tüfeklerinin de bulunduğu öğrenildi.

“Yasaya uyulmadığı tespit edildi”

Serbest Liman ve Bölge Müdürü Hasan Curcioğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada Salı günü serbest bölgede konteynerlerden silah aktarımı yapıldığı ihbarı alınması üzerine araştırma yapıldığını kaydetti.  Araştırma sonucu Serbest Bölgeler Yasası’na uyulmadığının tespit edildiğini söyleyen Curcioğlu bu durumun Yönetim Kurulu’nun bilgisine getirilmesi ile silahların bulunduğu konteynerin muayenesini istendiğini belirtti. İlgili tarafların, Serbest Liman Avukatı Şefik Aşçıoğulları’nın ve polis ekiplerinin de bulunduğu bir ortamda önceki gece silahların bulunduğu konteynerlerın kontrol edildiğini söyleyen Curcioğlu, kontrolde konteynerde Bakanlar Kurulu kararı gerektiren pompalı silahların olduğu ortaya çıktığını açıkladı. Silahların bulunduğu konteynerdeki mührün açıldığını da belirten Curcioğlu girişteki konteyner numarasıyla çıkıştakinin farklı olduğunun tespit edildiğini belirtti. Saat 22.00 sıralarında başlayan operasyon’un, sabah 05.30’a kadar sürdüğünü belirten Curcioğlu polisin, tüm silahların seri numaralarıyla modellerini kaydettiğini açıkladı.

“Port İsbi yükümlülükleri yerine getirmiyor”

Serbest Liman ve Bölge Müdürü Hasan Curcioğlu, işletmeci şirket Port İsbi’nin bölgeye gelen ve giden mallarla ilgili manifesto vermesi yükümlülüğünü yerine getirmediğini ve bu konuda kendilerine defalarca yazılı uyarı yapıldığını söyledi. Bölgeye gelen silahlarla ilgili manifestonun Gümrük Dairesi’ne sunulduğunu ancak kendilerine resmi bir belge sunulmadığını belirten Curcioğlu, serbest bölgenin de ülke sınırları içinde yer aldığını ve yasaların geçerli olduğunu vurguladı.

silah.jpg

Geniş kapsamlı soruşturma

Gazimağusa Serbest Liman ve Bölge avukatı Şefik Aşçıoğulları ise yaptığı açıklamada, bir ihbar üzerine önceki akşam operasyon gerçekleştirildiğini ve gemiye yüklenip ihraç edileceği sırada Serbest Liman ve Bölge Yönetim Kurulu kararıyla çok sayıda silaha el konulduğunu söyledi.
Aşçıoğulları, bunun üzerine olay yerine polisi çağırdıklarını ve tüm tarafların hazır olduğu ortamda konteynerin açıldığını ifade ederken, önde mobilyaların, arkasında da yarı otomatik ve otomatik pompalı tüfekler ve av tüfekleri bulunduğunu anlattı.
Konuyla ilgili polis soruşturmasının devam ettiğini belirten Aşçıoğulları, konunun Fasıl 154 Ceza Yasası ve Ateşli Silahlar Yasası ile Serbest Liman ve Bölgeler Yasası kapsamında değerlendirildiğini kaydetti.
Aşçıoğulları, söz konusu silahlar arasında ülkeye girişi yasak ve Bakanlar Kurulu kararı gerektiren türler bulunduğunu söyledi.

“Ortada kaçak silah yok”

Silahların acenteliğini üstlenen Harun Sadun Kargo sahibi Erdoğan Sadun konu ile ilgili Havadis’e konuştu. Dün gün boyu gazete ve internet ortamında yayınlanan haberlerin tamamen yalan ve yanlış olduğunu ifade eden Sadun, silahların Türkiye’den çıkarılması anından her şeyin yasal prosedüre uygun yapılarak yasal çerçevede hareket edildiğini söyledi. “Ortada kaçak silah yok” diyen Sadun, Geminin Mağusa Serbest Limanı’na gelmeden manifestosunun hem Serbest Liman Müdürlüğü’ne hem de Gümrük Müdürlüğü’ne sunulduğunu, konteynerin gelmesi ile Gümrük Müdürlüğü’nün evrakları incelemek amacı ile 4 gün aldığını sonrasında ise “bir problem yok” diyerek konteynerin açılmasına izin verdiğini anlattı. “Konteyner içerisinde bulunan silahların adetinden modeline, seri numarasına kadar gerekli tüm bölümlere bildirdik” diyen Sadun,“Önceki gece saat 12:00’de bir başka telefonla polislerin geldiği bildirilirken, sanki biz başka bir ürün belirttik de başka bir ürün çıkarıyoruz muamelesi ile karşılaştık. Türkiye’den Serbest bölgeye silah getirilecek diye bir gazeteye ilan vermediğimiz kaldı, gerekli tüm birimlerin her şeyden haberi var” şeklinde konuştu. Gerekçenin Bakanlar Kurulu Kararı olduğunu silahlara el konulduğu gece söylendiğini belirten Sadun, “incelemek için evraklara 4 gün boyunca el koyan Gümrük Müdürlüğü mal ülkeye gelmeden önce neden bunu belirtmedi de malın ambarda bekleyip çıkış yapacağı anda bu akıllarına geldi” şeklinde konuştu.

Küçük: Zararımız büyük

Mağusa Serbest Liman üzerinden ilk kez silah ticareti yapacak olan iş adamı Ali Küçük ise zarara uğradığını savundu. İstanbul ve Mersin’de iş yeri bulunan ve av malzemesi alım satımı ile uğraştığını ifade eden Küçük, silahların Mersin Limanı’ndan çıkış anından itibaren tüm işlemlerin yasal olduğunu ancak yaşanan olay nedeni ile güç duruma düştüklerini belirtti. İlk kez yabancı ülkeye silah ticareti yapacağını ifade eden Küçük, her adımda gereken işlemlerin danışıldığını ancak kimsenin transit yük için Bakanlar Kurulu Kararı gerektirdiğini söylemediğini ifade etti. Mersin’de silah ticareti ile uğraşan tek bir kişi bulunduğunu söyleyen Küçük, yaşanan sıkıntıda işlerinin düşmesinden korkan söz konusu şirketinde parmağının olduğunu savundu.

silah1.jpg

Polis soruşturması devam diyor

Polisin silahlar ile ilgili soruşturması devam ederken, zaptedilen tır dorsesi içerisindeki silahlar polis mensupları tarafından Mağusa Polis Müdürlüğü binasına taşındı. Silahların Bakanlar Kurulu Kararı çıkmasının ardından yasal sahiplerine geri iade edileceği öğrenildi.