Haluk Doğandor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde postane işlerinin iflas ettiğini söyleyen Av. Ulvi Yerlikaya, mektup veya gönderilerin, değil gecikmeli, yerine hiç ulaşmadığına dikkat çekti. 

İşler yürümüyor

Lefkoşa’da avukatlık bürosu olan Av. Ulvi Yerlikaya, işleri icabı müvekkillerine veya davalılara gönderdiği iletilerin, üstelik iadeli taahhütlü olmalarına rağmen yerlerine ulaştırılmadığını söyledi. Bu sebepten işlerinin yürümediğini, dava açmakta bile zorlandıklarını belirten Yerlikaya, “Müvekkillerimize bu durumu anlatmakta zorlanıyoruz” dedi. Artık özel posta veya kargo firmalarını tercih ettiklerini ifade eden Yerlikaya, ülkede posta sisteminin işlevini kaybettiğini belirtti.

50 kilometre mesafeye 45 günde bile posta gitmiyor

Av. Ulvi Yerlikaya Lefkoşa’dan 40- 50 km uzaklıkta bulunan İskele veya Mağusa’ya gönderdikleri posta iletilerinin 45 günde dahi yerine varmadığını söyledi. Yerlikaya dava açabilmeleri için öncelikle ihbarname gitmesi gerektiğini, bunu da gönderemedikleri için davayı açamadıklarını ve maddi kayıplara uğradıklarını vurguladı.
Yerlikaya, 6 Nisan 2015 tarihinde Lefkoşa Merkez Postane binasından yine Lefkoşa içine ve arada bir kilometre mesafe olan Dışişleri Bakanlığı’na bir ihbarname gönderdiklerini söyledi. Aradan zaman geçince postasının Dışişleri Bakanlığı’na ulaşmadığına tepki gösteren Av. Yerlikaya şunları söyledi:

Postalar Başbakanlıkta bekliyor, isteyen alıyor

“Postam ulaşmayınca postayı gönderdiğim Posta Müdürlüğü binasına geldim ve sorgulamaya başladım. Yapılan barkot incelemesinde, 6 Nisan 2015 tarihinde postamın Başbakanlık binasına gittiği, ancak oradan sonra nerede olduğu öğrenilemedi. Bugün ayın 15’i ve benim postam hala meydanda yok. Postaneden Dışişleri Bakanlığı’na yürüsem yarım saatte varabilirim, ama postamdan haber yok. Posta çalışanları bana şu önemli noktayı hatırlattılar; bakanlığa giden tüm postalar için Başbakanlıkta bir birim postası oluşturulmuş ve orada toplanırmış, oradan da her bakanlığın kapıcısı canı ne zaman isterse gider, varsa postası alır, gelirmiş.” 
Postacı iadeli taahhütlüyü dahi alıcıya ulaştırmıyor

Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği tarihte bir başka postayı da yine Lefkoşa içinde Köşklüçiftlik’te bir adrese gönderdiğini ifade eden Yerlikaya, onun da adrese varmadığını söyleyerek isyan etti. Onun da barkot sistemi ile sorgulandığını ifade eden Yerlikaya, yaşadığı serüveni şöyle izah etti: 

“8 Nisan’da postam dağıtıcıya teslim edilmiş, 9 Nisan tarihinde bir başka dağıtıcının eline geçmiş, o dağıtıcı da işaret edilen apartmanı bulmasına rağmen üst katlara çıkmadığı için kapı girişine bir ihbar bırakıp geri gelmiş. Bana verilen bilgiye göre posta memurları apartmanların üst katlarına çıkmazlarmış.” 

Yaşanan bu olay sebebiyle işlerini takip edemediğini belirten Yerlikaya, Posta Dairesi’ne isyan etti. Posta Dairesi’nde yaşanan bu olayların üzerine artık kargo servisini kullanan Av. Ulvi Yerlikaya, daha fazla para verdiğini, ama kargo servisinin en azından posta dairelerinden daha ciddi çalıştığını sözlerine ekledi.