Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Osmanlı egemenliğinde iken barışın, adaletin, huzurun hâkim olduğu Akdeniz, maalesef bugün umut yolculuğunda hayatlarını kaybeden mülteci cesetleri ile bir mezarlığa dönüştü" dedi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Preveze Deniz Zaferinin Yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü münasebetiyle Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu'na bir mesaj gönderdiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, 1538'de kazanılan Preveze Deniz Zaferinin Türk tarihinin en şanlı ve en görkemli zaferlerinden birisi olarak iftihar vesilemiz olduğunu belirterek "Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki denizcilerimiz, kendilerinden katbekat güçlü bir donanma karşısında Preveze'de tarih yazmışlardır. Türk ordusunun denizlerdeki gücünün doruğuna ulaştığını gösteren bu zafer, donanmamızın Akdeniz'deki üstünlüğünü ve egemenliğini de tüm dünyaya ilan etmiştir" ifadesini kullandı.

Osmanlı devletinin, 1299 yılında 400 çadırlık bir beylik olarak başlayan kutlu yürüyüşünün Preveze Zaferiyle, denizlerde de yeni ve çok önemli bir safhaya ulaştığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Osmanlı egemenliğinde iken, barışın, adaletin, huzurun hâkim olduğu Akdeniz, maalesef bugün, umut yolculuğunda hayatlarını kaybeden mülteci cesetleri ile bir mezarlığa dönüştü. Akdeniz'de Osmanlı medeniyetinin ve barışının mirasçısı bir millet olarak, bugün de huzur iklimini yeniden ihya etmenin çabası içindeyiz."

Tarihi gurur verici başarılarla dolu olan deniz kuvvetlerimizin, Preveze Zaferi başta olmak üzere, devraldığı mirasa uygun şekilde, her geçen gün daha da güçlendiğini belirten Erdoğan, mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Sahil güvenliğimiz, Akdeniz'de yaşanan drama seyirci kalmayarak, mültecilerin kurtarılması için elinden geleni yaparak, dünyaya insanlık dersi vermektedir. Donanmamız ise, dünyanın dört bir yanında barış harekatlarında üstlendiği görevleri başarıyla yerine getirmektedir.

Savunma sanayisinde gerçekleştirdiğimiz atılımlar, bilhassa son 12 yılda hayata geçirdiğimiz milli projeler, Deniz kuvvetlerimizin imkân ve kabiliyetlerini güçlendirmiş, caydırıcılığını artırmıştır. Preveze Deniz Zaferinin Yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü'nde kanlarıyla destan, cesaretleriyle tarih yazan bütün kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi şükranla yâd ediyorum. Deniz kuvvetlerimizin tüm mensuplarını, milletim adına en kalbi duygularımla selamlıyorum."