10 Temmuz Dünya Hukuk Günü dolayısıyla Prof. Dr. Ali Necip Ortan KKTC ve dünya da hukukun önemine dikkat çekti. Dünya Hukuk Günü olarak özel bir günün belirlenmesinin tarihçesini anlatan Ortan ; ‘Dünya barışının sürekliliğini ve sağlamlaşmasını olanaklaştırmak için bütün hukukçuların yapacakları işbirliği ile uluslararası hukukun kurallaştırılması, uluslararası yargı organlarının etkinliğinin arttırılması ve dünyada hakçı bir hukuk düzeninin kurulmasında kamu oyunun desteğinin sağlanması amacıyla öncesinde ‘Hukuk Yolu ve Dünya Barışı Merkezi’ tarafından  çeşitli tarihlerde ve yerlerde toplantılar düzenlenmiştir’ dedi.

Prof. Dr. Ali Necip Ortan, bu toplantılarda alınan kararlar çerçevesinde dünya ölçeğinde ilk konferansın 1963 yılı Haziran-Temmuz aylarında Atina’da gerçekleştiridiğini ve bu konferansa Türk Hukukçularının da katıldığını söyledi.

British University of Nicosia Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Necip Ortan, Temmuz 1967’de Cenevre’de yapılan üçüncü konferansın açılış günü olan 10 Temmuz tarihinin ‘Dünya Hukuk Günü’ olarak ilan edilmesi Konferans Düzenleme Komitesince önerilmiş ve Dışişleri Bakanlığı’nın girişimi üzerine Bakanlar Kurulunca alınan 5 Temmuz 1967 tarih ve 6/8473 sayılı karar gereğince Cumhurbaşkanı tarafından yapılan bir duyuruda ’10 Temmuz’ tarihi Türkiyede ‘de ‘Dünya Hukuk Günü’ ilan edildiğini söyledi.

Ortan açıklamasında avukatlık mesleğine de değinerek; “ yakın zamanlara kadar Avukatlık sadece savunma mesleğini ifade eden anlamı ile tanımlanmıştır. Başka bir deyişle avukatları daima mahkemede temsil görevi içinde kabul eden klasik görüş günümüzde terk edilmiştir.  Bugün toplumsal yaşamda avukatın rolü,    ‘sosyal mühendislik’ olarak nitelendirilebilir. Avukatların, geniş anlamda hukukçuların, ülkenin sosyal ve ekonomik sorunlarında, hukuk eğitim ve öğreniminin de, hukuk reformu ve bu bağlamda yasallaştırma sürecinde aktif rol oynamakta olduğunu” söyledi.

Ortan; “Özellikle, ülkenin ekonomik ve sosyal sorunları bağlamında; sosyal hukuk devleti, temel insan hakları, çoğulcu/ katılımcı demokrasi; ulusal kaynakların verimli şekilde kullanımı, onurlu, barışçıl ve tam bağımsız  dış politika, işsizlik ve yoksullukla savaşım, yaşam düzeyini yükseltme ve benzeri konularda az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hukukçuya katkı sağlanması için görevi yüklenmiştir” dedi.

British University of Nicosia Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Necip Ortan özetle; avukatların/ hukukçuların günümüzde vekil-müvekkil ilişkisinin dar çemberi ötesinde uğraş vermek durumunda olduklarını ifade etti.

Ortan sözlerini şöyle tamamladı; “Sonuç olarak Paris Baro Başkanı Rousse’nin aşağıda aktardığım sözleri, hukuk camiasının büyük bir kısmınca 10 Temmuz günü tekrar tekrar seslendirilecektir

‘Biz bütün memleketlerin yerlisiyiz, bütün yüzyılların da çağdaşı’

British University of Nicosia Hukuk Fakültesi’nde uygulamalı, mahkeme salonu derslikleri ve ünlü hukuk akademisyenlerini bünyesinde bulundurması ile dikkatleri üzerine çekiyor.