Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Politikalar Merkezi (DAÜ – KPM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen, İtalya Senatosu’nda gerçekleştirilen “Doğu Akdeniz’de Bölgesel Uzlaşma ve Enerji Kaynaklarının Geliştirilmesi” başlıklı uluslararası konferansta sunum gerçekleştirdi.

Söz konusu konferans Orta Doğu Barışı için İtalyan Merkezi – CIPMO (Centro Italiano per la Pace in Medio Oriente) ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nün - IAI  (International Affairs Institute) Ulusal Hidrokarbon Şirketi – ENI (Ente Nazionale Idrocarburi) işbirliği sonucu Roma’da bulunan Cumhuriyet Senatosu’nda gerçekleştirildi.

Konferans boyunca ciddi enerji kaynaklarının keşfedilip çıkarılması konusunun teknik yönlerinin yanı sıra, bölgede ve bölgesel ölçekteki ilişkiler ile paydaşlar arasındaki ilişkilerin evriminde yaratabileceği olası jeostratejik sonuçlar ve dönüşümler irdelendi.

Konferansın açılış konuşmasını ENI Şirketi’nin Yönetici Direktörü Claudio Descalzi gerçekleştirdi.  Avrupa Komisyonu’nun Enerji ve İklim Değişiminden Sorumlu Delegesi Miguel Arias Canete tarafından yapılan ana tema konuşmasının ardından Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Paolo Gentiloni konuşma gerçekleştirdi. Açılışta ayrıca İtalyan Senatosu Dışişleri Komitesi Başkanı konuşma gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Sözen konuşmasına doğal kaynakların çatışma mı yoksa işbirliği kaynağı mı olacağı, paydaşların bu kaynakların kullanımında ne derece mutabakata ulaşabileceklerinin (eğer mümkün ise) etkili olduğunu belirterek başladı. Bunun için paydaşların akıllarını ve güçlerini hukukun üstünlüğü temelinde hareket etmek için birleştirmeleri gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sözen, bunun kolay olmamakla birlikte ilham verici ve referans alınabilecek birçok örneğinin mevcut olduğunu da belirti.

Prof. Dr. Sözen, Doğu Akdeniz Hidrokarbonlarının bölge için bir işbirliği ve refah potansiyeli olduğunu, bununla birlikte bölgenin yalnızca kültürü, gelenekleri ve mutfağı bakımında değil, aynı zamanda ihtilaflarının sayısı, yoğunluğu ve uzunluğu bakımından da oldukça zengin olan istikrarsız yapısının bu potansiyelden tam olarak faydalanma olasılığını neredeyse imkânsız kıldığını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Sözen, İtalya Senatosu’nda ”Uluslararası toplum, 2017’de hidrokarbon keşif sondajlarının müzakerelerin sonuçlandırılmasından önce gerçekleştirilmesini engellemeli ve iki liderin Kıbrıs sorununa hızlı bir çözüm bulması için güçlü bir şekilde teşvik etmeli” konusuna vurgu yaptı.

Ne yapılması gerektiği ile ilgili kapsamlı yaklaşımlar öneren Sözen, bölgesel uzlaşı gibi idealleri hedeflerken, aynı zamanda da bu hedefe ulaşmak için mümkün olan en faydacı yolların seçilmesi, devletlerarası resmi diplomasi düzeyinin ötesine giderek gayri resmi düzeyde diplomasi ile tamamlanması, Kıbrıs özelinde ise etrafın potansiyel risklerden temizlenerek hiçbir keşif sondajının müzakerelerin sonuçlandırılmasından önce gerçekleştirilmemesi ve liderlerin Kıbrıs sorununa hızlı bir çözüm bulmak için teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

1-435.jpg