Sonuç CEVİZCİ

Diyalog Gazetesi’nin dün, uzmanların görüşü doğrultusunda manşetine taşıdığı ‘vücut geliştirmede kullanılan protein adı altında satılan ilaçlar hakkındaki’ haberi kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
Ülke genelinde binlerce gencin kullandığı protein adı altında satılan ilaçlar hakkında, Diyalog’un haberini destekleyen açıklamalar yapan uzmanların yanında, bu ilaçların doğru kullanılması halinde hiçbir zararı olmadığını aktaran uzmanlar da oldu.

Dr. Deniz Erdağ, ‘Spor Hekimi Dr. Hikmet Yücel’in, vücut geliştirme amaçlı kullanılan protein ilaçlarının bir süre sonra böbrek hastalığı başta olmak üzere, tümörsel vakalar ve kalp krizi gibi sağlık sorunlarına neden olduğu’, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öztürk Ünverdi’nin de protein ilaçlarının beyin ve diğer bölgelerdeki damarlarda tıkanmalara sebebiyet verdiği’ yönündeki açıklamasına katılmadığını söyledi.

Erdağ, protein tozlarının doğru kullanılması durumunda sağlığa zararlı olmadığını savundu. Erdağ, “Bu proteinlerin çıkış amaçları da sporcunun daha iyi bir performans seviyesine ulaşmasını sağlamaktır. Doğru yönlendirildiğinde kesinlikle sağlığa bir zararı yoktur” dedi.
Erdağ, doping ve steroitlerle protein tozlarının karıştırılmaması gerektiğini söyledi. 

KKTC’dekiler, standartlara uygun…

“Orojenik yardım maddesi altında bulunan protein tozları, amino asitler,vs.. dopingler zaten dünya genelinde yasaklanmış. Hatta kullanıldığı zaman büyük cezalar veriliyor. Ülkemizdeki federasyonlar tarafından da büyük cezalara çarptırılan bir sınıftan bahsediyoruz. Bunların kullanımı yasak, kullanıldığı zamanda vücuda büyük zarar verebilecek maddeler. Bunar ayrı bir sınıf. Bunlarla protein tozunu, amino asidi ayırt etmek lazım çünkü ikisi aynı şey değil” diyen Erdağ, ülkeye ithal edilen protein tozlarının standartlara uygun ve denetim altında olduklarına söyledi.
Anabolik steroidlerin ve dopinglerin ise reçete ile satışına izin verildiğine dikkat çeken Erdağ, “Daha önceki dönemlerde bazı anabolik streoid maddeleri çok rahatlıkla eczaneden alınabiliyordu ancak daha sonra yapılan girişimler sonucunda bu maddelerin sadece reçete ile alınması bırakıldı” dedi.

Hüseyin’e doktorlar henüz teşhis koymadı

Deniz Erdağ, spor eğitmeni Hüseyin Luricinalı’nın beyin tümörü rahatsızlığının, kullandığı protein tozları ile ilişkilendirilmesine ise tepki göstererek şunları söyledi: “Hüseyin arkadaşımızın hastalığını caution sendromu olarak adlandırdı doktorlar, yalnız üç tane ameliyat geçirmesine rağmen derdine bir çare bulunamadı. Doktorlar bir teşhis koyamamışken, şunu kullandı demek doğru değil. Hüseyin arkadaşımızın büyük desteğe ihtiyacı var.”