Toplumun ruh sağlığını değerlendiren psikoloji uzmanları, toplumun çökkün, geleceğe karşı karamsar ve moralsiz olduğuna, toplum psikolojisinin oldukça kötü olduğuna ve gittikçe kötüleştiğine dikkati çekti. Uzmanlar, bunu toplumun içinde bulunduğu kaotik ortama bağladı. Toplumda en sık görülen psikolojik rahatsızlığın panik atak olduğunu belirten uzmanlar, her evde en az bir panik atak olduğunu söyledi. Kıbrıs'ta antidepresan kullanımının da oldukça arttığına dikkat çeken uzmanlar, antidepresan ilaçların yol açtığı zararlara da dikkat çekti.

Toplumda ilaç kullanımının artmasında psikiyatristlerin de hatası olduğu belirtilirken, psikiyatristlere başvuran hafif vakaların ilaç vermek yerine psikolojik danışmanlara yönlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

"Toplumun genel psikolojisi çok kötü durumda" diyen uzmanlar, devletin bu konuda önlem alması ve her bölgede insanların uygun fiyatlarda psikolojik destek alabileceği teşvik edici merkezlerin açılması gerektiğine dikkati çekti.

PSİKİYATRİST ÇAKICI: ÇÖKKÜN, KARAMSAR, MORALSİZ

Toplumun ruh sağlığını değerlendiren Psikiyatrist Profesör Doktor Mehmet Çakıcı, toplumun çökkün, geleceğe karşı karamsar ve moralsiz bir ruh haline sahip olduğunu söyledi.

Bunun, bugünkü sosyal yapıdan kaynaklandığına işaret eden Çakıcı, bu tür olumsuz bir psikolojinin, kalp rahatsızlıklarına, madde, alkol ve kumar bağımlılıklarına yol açtığını da belirtti.

Çakıcı, ülkede meydana gelen intiharlar, cinayetler, tecavüzler, cinsel tacizler ve bunun gibi yaşanan olayların da toplumun ruh sağlığının kötü olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, tüm dünyadaki insanların yüzde 20-30'unun bir psikolojik yardıma ihtiyacı olduğunu belirten 

PSİKOLOJİMİZ BOZULUYOR

Toplumun ruh sağlığını değerlendiren Psikiyatrist Profesör Doktor Mehmet Çakıcı, toplumun çökkün, karamsar ve moralsiz bir ruh haline sahip olduğunu söylerken, Psikolojik Danışman Ayşe Canlıer de, insan ve toplum psikolojisinin gittikçe kötüleştiğine dikkati çekti...

Çakıcı, psikiyatrist, psikolog ve danışmalara başvurma sayısının arttığını ancak bunun yanı sıra, falcılar, büyücüler ve kuantum gibi bilimdışı taleplerin de arttığına dikkati çekti.

PSİKOLOG CANLIER: HER EVDE 1 PANİK ATAK VAR

Psikolojik Danışman Ayşe Canlıer de, toplum psikolojisinin negatif yönde olduğu ve insan ve toplum psikolojisinin gittikçe kötüleştiğine dikkati çekti.

Toplumda en sık görülen psikolojik rahatsızlığın panik atak olduğunu belirten Canlıer,

"Her evde en az 1 panik atak vardır" dedi.

"İnsanların olumsuz durumlara olaylara hiç tahammülü kalmadı. Toplumda artık pozitif insan bulmak çok zor" dedi

KULLANIMI ARTTI

Toplumda en sık görülen psikolojik rahatsızlığın panik atak olduğunu belirten Canlıer, Kıbrıs'ta antidepresan kullanımının da oldukça arttığına işaret etti. "Psikiyatristler insanları ilaç bağımlısı yapıyor" diyen Canlıer, toplumda ilaç kullanımının artmasından psikiyatristleri sorumlu tuttu.

mak çok zor" diyen Psikolojik Danışman Ayşe Canlıer, toplumun psikolojisini şöyle değerlendirdi:

"POZİTİF İNSAN BULMAK ÇOK ZOR"

"Benim gördüğüm toplum psikolojisi negatif yöndedir. Artık pozitif insan bulmak çok zor. İnsanlar, Facebook ortamında çok fazla takıldığı için olumsuz haberlerden etkileniliyor. Psikolojik nedenler yaşayanların yanı sıra, bunların dışında bize gelip de, psikologa başvurma nedenini bilmeyenler de var. 'Mutsuzum ama nedenini bilmem' diyorlar. Bu, toplumun içinde bulunduğu kaotik ortamdan kaynaklanıyor. Hastalarda genelde kalp çarpıntısı, solunum yetmezliği gibi şikayetler görülüyor. Kişiler genellikle, panik atak oldukların bilmeden bize başvuruyorlar. Panik atakta, bir takım korkular gelişir. Yalnız kalma korkusu, karanlık korkusu gibi rahatsızlıklar gelişir. Bize de son aşamada gelirler. Genelde zaten 3-5 semptom bir arada olduğunda panik atağı anlamak kolaydır. Her evde en az 1 panik atak vardır."

"TOPLUM İLAÇ BAĞIMLISI OLDU"

Kıbrıs'ta antidepresan kullanımının da oldukça arttığını belirten Canlıer, "o haplar vücutta tek yenilenmeyen hücre olan beyin hücrelerini öldürür. o haplar sadece uyutur. Kesmek de çok zordur, ömür boyu haplara bağımlı kalınır" dedi.

"PSİKİYATRİSTLER HATALI"

Toplumda ilaç kullanımının artmasında psikiyatristlerin de hatası olduğunu belirten Ayşe Canlıer, "psikiyatristler insanları ilaç bağımlısı yapıyor" dedi. Canlıer şunları söyledi: "Psikiyatristler olaya parasal yönünde bakar ve müşteri kaybetmemek için her önüne gelen hastaya ilaç ve hap yazar. Halbuki, ağır vakalara bakan ve eğitimi ilaçlar üzerine olan psikiyatristler, hafif vakalara ilaç vermek yerine psikolojik danışmanlara yönlendirmelidirler. Nasıl ki, ağır vakalar bana geldiğinde ben psikiyatriste yönlendiririm, aynı şekilde psikiyatristler de hafif vakaları yönlendirmelidirler."

"DEVLET ÖNLEM ALMALI"

"Toplumun genel psikolojisi benim gözümde çok kötü durumda ve devletin artık bir şeyler yapması gerekir" diyen Ayşe Canlıer, devletin bu konuda önlem alması ve her bölgede insanların uygun fiyatlarda psikolojik destek alabileceği teşvik edici merkezlerin açılması gerektiğine dikkati çekti.

Halkın, psikolojik destek almasının artık zorunlu olması gerektiğine işaret eden Canlıer, "Birimlerin artırılması ve merkezlere insanların bilinçlendirilmesi ve yönlendirilmesi gerekir. Sosyal sorumluluk projesi ile bir çalışma başlatılmalıdır" dedi.