Suna Erden

Restorancılar Birliği(Res-Bir) Başkanı Süleyman Gürcafer, son bir yıl içerisinde 300 restoranın battığı,260 yeni restoran açıldığını belirterek, bunun en büyük nedeninin ihtiyaç fazlası işletme açılması olduğunu söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Gürcafer,restorancılık sektörüne darbe vuran nedenleri tek tek sıraladı.Belediyelerin gelişi güzel işletme izni vermesi,aynı tür yiyecek satan yerlerin yan yana açılmasına göz yumulması ve süpermarketlerde sıcak yemek satışı yapılması olduğunu söyledi. Marketlerin yemek satmasının nedenini açıklayan Gürcafer, raf ömrü geçmek üzere olan ürünlerin yemek yapıldığını ve halka satıldığını savundu.Esnafa destek olması gereken devletin kredi vereceğini söyleyerek alacaklarını tahsil ettiğini kaydeden Süleyman Gürcafer“Devletimiz esnafa 60 bin liraya kadar kredi vereceğini açıklıyor. Ancak ilk olarak sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı borcu olmayacak şartı koşuyor. Borçlu olan esnaf ise bankalardan kredi çekerek sigortalara olan borcunu ödeyip hibe programlarına öyle başvuruyor.Devlet kredi vererek kendi alacaklarını tahsil etmek için vatandaşı borçlandırıyor”dedi. 

ZARAR EDİP KAPATIYORLAR 

Restorancılar Birliği Başkanı Süleyman Gürcafer’den alınan bilgiye göre, KKTC’de bin 200 restoran faaliyet gösteriyor. Bu sayısının içerisinde dürüm, pizza, fasfod satan yerler ilk sırayı alıyor.2013-2014 yılı Kasım ayını kapsayan verilere göre 300 restoran maddi zarar gördüğü gerekçesi ile kapanırken,260 yeni işletme faaliyete geçti.Kapanan tüm işletmelerin yerine yenilerinin açıldığını kaydeden Gürcafer, gün geçtikçe alakart restoranların sayısında düşüş, dürüm tarzı yiyecek satan yerlerin sayısında ise artış olduğunu ifade etti. 

İHTİYAÇ FAZLASI OLDUĞU İÇİN SONLARI BÖYLE OLUYOR 

Açılan her işletmenin 100 bin TL gibi bir maddi masrafı olduğunu ancak 5 ay içerisinde zarar ettiği gerekçesi ile kapatıldıklarını kaydeden Gürcafer, kapanan yerlerin yerine yenilerinin açıldığını, bunların da bir süre sonra yine maddi zarara neden olduğu gerekçesi ile el değiştirdiğinisöyledi. Bunun en büyük nedeninin ihtiyaç fazlası restoran açılması olduğunu savunan Gürcafer, “Piyasa için restoran sayısı fazladır. Talep olduğu takdirde açılmalıdır. Ancak belediye her isteyen işletme izni verirken, açanlar kısa bir süre sonra zarar edip kapatıyor”dedi. 

AYNI TÜRLER YAN YANA OLMAZ 

İşletme izni verilirken aynı tür yiyecek satan yerlerin yan yana açılmasına müsaade edildiğini kaydeden Gürcafer, bunun yanlış olduğunu, farlı tür yemek yapan yerlerin yan yana açılması gerektiğini söyledi. Gürcafer, konuyla ilgili belediyelerle görüştüklerini ancak sonuç alamadıklarını ifade etti. 

ÖĞRENCİ KALİTESİ DÜŞTÜ 

Talep olmadığı sürece işyeri açmanın doğru olmadığını kaydeden Res-Bir Başkanı Gürcafer “Üç veya beş ayda bir işletme kapatıyorsa demek ki talep yoktur. Nüfusun ekonomik durumu gün geçtikçe kötüye gittiği için alakart bir restoranda yemek yenme oranı düşmüştür” ifadelerini kullandı. Ekonomik durumun yanı sıra KKTC’ye gelen öğrenci kalitesinin de düştüğünü kaydeden Gürcafer, “Öğrenci sayısının arttığı açıklandı ancak gelen öğrenciler üçüncü dünya ülkelerinden fakir ve ceplerinde paraları olmayan öğrencilerdir. Bu nedenle gelen öğrenci nüfusundan çok fazla bir şey beklememek gerekmektedir” dedi. 

MARKETLERİN AÇIKGÖZLÜLÜĞÜ 

Sektördeki sorunlardan birinin de marketlerle rekabet eder hale geldiğini kaydeden Gürcafer, “Marketlerde sıcak yemek satıyorlar. Marketlerin bizim ekmeğimizle oynaması doğru değildir. Onlar, raf ömrü azalacak tüm ürünleri yemek yaparak satıyorlar” dedi. Marketlerde sandviç gibi yiyeceklerin de satıldığını kaydeden Gürcafer, raf ömrü 2 saat olan sandviçlerin tüm gün boyunca tezgah üzerinde beklediğini ifade ederek, “özellikle içerisinde tavuk olan sandviçler iki saatten sonra bomba haline gelmektedir. Bu ürünlerin buzdolabında saklanması gerekirken tezgah üzerinde satılmaktadır” şeklinde konuştu.Turizm acentelerinin Ekim ayı ile başlatmış olduğu Alman operasyonu adı verilen turlarla birçok kişinin ülkeye geldiğini, gelen turistlerin kendilerine de fayda sağladığını dile getiren Gürcafer, bu tür atılımların desteklenmesi gerektiğini, hem esnafın hem de ülke ekonomisinin böyle kalkınabileceğini ifade etti. 

DEVLET KENDİ ALACAKLARINI TAHSİL EDİYOR 

Esnafa destek olması gereken devletin kredi vereceğini söyleyerek alacaklarını tahsil ettiğini kaydeden Gürcafer sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletimiz esnafa 60 bin liraya kadar kredi vereceğini açıklıyor. Ancak ilk olarak sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı borcu olmayacak şartı koşuyor.Borçlu olan esnaf ise bankalardan kredi çekerek sigortalara olan borcunu ödeyip hibe programlarına öyle başvuruyor.Devlet kredi vererek kendi alacaklarını tahsil etmek için vatandaşı borçlandırıyor.

Gürcafer, sektörün kalitesinin yükselmesi için gerekli adımları atılması gerektiğini, esnafa destek verilmesini ve denetimlerin yapılmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.