Melin DOBRAN

KKTC kara sınır kapılarındaki yeni uygulama dün başladı. Geçişlerde artık vize kâğıdı ve mühür kullanılmıyor. Geçiş yapacak kişi, kimlik belgesini görevli memura göstererek kayıt yaptırıyor. Yeni uygulamaya göre, aracıyla geçiş yapacak olan vatandaşların artık aracından inmesine gerek kalmadı. Metehan Sınır Kapısı’na ulaşıldığı zaman, sadece kimlik kartı gösterilerek rahatça geçiş sağlanabilecek. Kâğıt ve mühür kullanmadan, kapıdaki görevli memur, kimlik kontrolü ve kayıt yaptıktan sonra, araçlarla Güney Kıbrıs’a rahatça geçiş yapılacak. Vatandaşlar, yeni uygulamadan oldukça memnun olduğunu dile getirerek, bunun daha ilk adım olduğunu ve günün birinde sınır kapılarının tamamen kalkacağı yönünde inanç belirtti.

Gecikmiş bir karar…

Bazı vatandaşlar ise bu uygulamanın gecikmiş bir karar olduğunu belirterek vizelerin değil, sadece kâğıt uygulamasının kalktığını ifade etti. Vatandaşlar, “Artık eskisi gibi sıra kuyruğu oluşmayacak. Bu yeni uygulama oldukça faydalı oldu. Bu daha ilk adım, inşallah günün birinde bu kapılar tamamen kalkar. Resmen rahatladık. Artık geçişlerde sıkıntı yaşamayacağız” ifadelerini kullandı.

Kâğıt doldurmadan geçtiler

Kıbrıslı liderler arasında önceki gün gerçekleştirilen görüşme sonrasında, karşılıklı jestler yapılmış ve dünden itibaren KKTC’deki sınır kapılarında vize uygulamasında, vize kâğıtlarının bundan sonra kaldırıldığı açıklanmıştı. KKTC İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Güney Kıbrıs’a ve Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçişlerde, KKTC vatandaşları ve yabancılar tarafından kullanılan geçiş belgelerinin dünden başlayarak kullanılmayacağı, sınır kapılarında önceki gün 15 dakikalık test amaçlı bir çalışma da yapıldığı belirtilmişti. KKTC’de Lefkoşa bölgesinde bulunan Metehan Sınır Kapısı’ndan dün geçen Kıbrıslılar ve turistler, giriş ve çıkışlarda vize kâğıdı doldurmadan geçiş yaptı.

Levent: Vize değil sadece kâğıtlar kalktı
Gazetemize konuşan Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, söz konusu uygulamanın çok geç kalmış bir karar olduğunu söyledi. Levent, “12 yıldır süren bir uygulama çok ilkel bir uygulamaydı. Bu başladığı zamanda biz buna karşı çıkmıştık. ‘Vize kalktı’ ifadesi de doğru bir ifade değil çünkü vize hâlâ sürüyor. Kalkmış olan sadece buradaki kâğıttır” diyerek alınan bu kararın yeterli olmadığını ifade etti.

Vatandaş ne dedi?

Hüseyin Fetin
“Bu uygulamam bizim için çok kolaylık sağlayacak çünkü arkadaşlarımla devamlı geçiş yapıyoruz.”

İbrahim Akkartal
“Yeni uygulamadan memnunuz. En azından artık sıra beklemeyeceğiz. İnsan gibi geçiyoruz.”

Ceren Ahmet Köse
“Bu uygulama memnuniyet vericidir. Oluşan kuyrukların azalması için olumlu bir hareket.”