Eniz Orakcıoğlu

11 Nisan Salı günü fenalaşarak ailesi tarafından Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Acil Servisine götürüle 86 Yaşındaki Akile Vardan, dün sabah hayatını kaybetti. Vardan Ailesi, Akile Vardan’ın ölümüne yanlış kan verilmesinin sebep olduğunu iddia ederek, soruşturma başlatılmasını istedi.

Acile götürdüler

Aniden rahatsızlanarak Acil servise götürülen 86 yaşındaki Akile Vardan’ın Ailesinden alınan bilgilere göre 11 Nisan Salı günü Acil serviste tansiyon ve kan değerlerinin düşük olduğu teşhisiyle Nalbantoğlu Devlet Hastanesi 4’üncü kat dâhiliye servisine yatırıldı ve tedavisine başlandı öğrenildi.

Yanlış kan verildi

Vardan ailesi,  Akile Vardan’ın kan gurubunun B Rh (+) olduğunu dile getirerek, “Hastamıza 2 ünite B Rh (+) kan verildi ve günden güne sağlık durumu ve tüm değerleri normale dönmekteydi. Tansiyonu dengelenmiş, kan değerlere normale dönmüştü, son takılan yanlış kan yani  A Rh (+) kan sebebi ile birden her şey kötüye gitti ve hastamızı yoğun bakıma aldılar. Tüm doktorlar acilen hastamızın başına toplanarak kanı değiştirmekle ilgili ilk müdahaleyi yaptılar. Bize ise söylenen hastamızın durumunun ağır olduğu ve bugünü atlatmasını beklememiz gerektiğiydi” şeklinde konuştu

“Şikâyet dilekçesini yaptık”

Akile Vardan’ın yakınları, 14 Nisan sabahı 04,20 sularında aranarak kalp yetmezliği ve solunum yetmezliğinden dolayı hastayı Kaybettikleri haberiyle yıkıldıklarını söyleyerek, konuyla ilgili soruşturma yapılması için gerekli makamlara şikâyet dilekçesi yaptıklarını belirtiler.

Sağlık Bakanlığı soruşturuyor

Aile tarafından Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’na götürülen konu hakkında şikayet dilekçesi hazırlandı. Dilekçe gerekli makamlara aktarıldı. Sağlık Bakanı ise konu ile ilgili soruşturmanın başlatıldığını söyledi.

Dizdarlı; “Soruşturma başlatıldı”

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, Hastanede tedavi altında olan Akile Vardan’ın ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Yazılı açıklama yapan Dizdarlı, açıklamasında şunları kaydetti:

“Hastanemizin Dahiliye  Servisi’nde  geçirilmiş SVO, anemi, kalp yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliği tanıları ile yatan, 88 yaşındaki kadın hastamız Akile Vardan'a dün sabah saatlerinde uygulanan kan transfüzyonu sırasında kan uyuşmazlığı geliştiği saptanmış ve hasta hemen yoğun bakıma alınıp aferez yapılmaya başlanmıştır. Ancak tüm çabalara karşın hastamız bugün saat 04.00’de kurtarılamayarak vefat etmiştir. Konuyla ilgili soruşturma başlatılmış olup,  soruşturma  sonucu  Sağlık Bakanlığı’na bildirilecektir.”

“Sokaklara döküleceğiz”

Öte yandan KKTC’de sağlık sistemindeki yetersizlikler günden güne daha da kötüye gidiyor. Sağlık Bakanlarının vaatleri havada kalırken olan vatandaşa oluyor. Vatandaşlar sağlık sistemindeki bu rezilliğe artık dayanamayacaklarını belirterek şartların iyileştirilmemesi durumunda sokaklara döküleceklerine dikkat çekti.