İzmir'de, sahurda davul çalma işini mahalledeki başka davulculara veren mahalle muhtarı Orhan Kaya, bir önceki yılın Ramazan davulcuları tarafından "neden davul çalma işini bize vermedin" denilerek darp edildi. "Hoşgörü" ayı olarak tanımlanan Ramazan ayının ilk günü, İzmir'in Karabağlar ilçesinde davulcu kavgası yaşandı. İddiaya göre, Abdi İpekçi Mahallesi Muhtarı Orhan Kaya, muhtarlığa gelen talep üzerine sahurda davul çalma işini İdris Bakır'a verdi. Bunun üzerine bir önceki yılın Ramazan davulcusu E.İ., Ramazan'dan bir gün önce Bakır ile "davulu ben çalacağım" tartışması yaşadı. Bakır'ın, ilk iftardan sonra konuyu mahalle muhtarı ile konuştuğunu gören rakip davulcu ve akrabaları bu kez de davul çalma işini veren mahalle muhtarı Orhan Kaya'yı darp etti. Saldırı sonucu burnu kırılan ve yüzünde morluk oluşan muhtar, ilgili şahıslardan şikayetçi oldu.

TEHDİT VE DARP

Yaşadığı olayın şokunu üzerinden atamayan Abdi İpekçi Mahallesi Muhtarı Orhan Kaya yaşadığı olayı şöyle anlattı: "İlk oruçtan bir gün önce eski davulcular ve yeni davulcular arasında tartışma yaşanmış. Dün akşam iftar saatinde Karabağlar Belediyesinin verdiği iftar yemeği ile meşguldüm. Yeni davulcu, kahveye kadar gelip yaşanılan bu tartışmayı benimle konuşmak istedi. Yeni davulcu ve kahvenin sahibi ile sohbet etmeye başladık. Biz sohbet ederken, E.İ. isimli şahıs gelerek bana hakaret etti, küfretti. "Sen kim oluyorsun, sana gününü göstereceğim" dedi. Sinkaflı cümleler kurdu. Benim, "efendi ol, doğru konuş" dememe kalmadan akrabaları geldi. Dört-beş kişi yumruk ve tekme atmaya başladı. Hiç beklemediğim anda saldırdılar. Yere düşmüşüm zaten şuurumu kaybetmişim. Uyandığımda burnumdan kan geliyordu. Vatandaşlar beni hastaneye götürdü. Burnum kırıldı, dudağım, gözüm ve kaşımda darbeler var. Hayati tehlikem yok ama bu yapılanın onların yanına kar kalmaması için, vatandaşlar tarafından seçilen muhtarın şahsiyetinin zedelenmemesi için o kişilerin ceza almaları için şikayetçi oldum."

"HEM TALEP ETMİYORLAR HEM ZORLUK ÇIKARIYORLAR"

Geçen yıl saldırıyı gerçekleştiren şahısların davul çaldığını ve hiçbir zaman muhtarlığa gelerek davul çalma talebinde bulunmadıklarını belirten Kaya, "Geçen yıl onlar çaldı bu yıl başka arkadaşlar çalmak istedi ben de işi onlara verdim. Bundan herhangi bir rant ya da gelirimiz yok. Teamüllere göre işi veriyoruz. Bir dönem sertifika uygulaması vardı ama şimdi öyle bir şey yok. Uygun gördüğümüz kişilere işi veriyoruz. Ben 1,5 yıldır muhtarım geçen yıl bana gelip "davul çalmak istiyoruz" diye bir talepleri olmadı. Aynı arkadaşlar geçen yıl da sorun çıkarmış ve işi verdiğimiz davulcu geri çekilmişti. Hem talep etmiyorlar hem de sonra zorluk çıkarıyorlar. "Bu bölge bizim bölgemiz. Bu bölgede kimseye davul çaldırmayız" mantığıyla hareket ediyorlar. Muhtarı muhatap almıyorlar. Önceki muhtarları da döverek işi alıyorlarmış. Benim başıma geleceğini sanmıyordum" diye konuştu.

MUHTAR PANOSUNDA İRONİK YAZI

Olayı hala üzerimden atamadığını kaydeden Kaya, "Bir türlü kabullenemiyorum. Ramazan ayları paylaşma ayıdır. Mahalle muhtarları mahallenin babası, ağabeyi sıfatındadır" derken muhtarlık binasındaki panoda bulunan "İnsanın terbiyesi öfkeliyken belli olur. İnsan olan tartışırken bile saygısını korur" yazısı dikkat çekti. Kaya, "Demek ki astığım bu yazı işe yaramamış" dedi.

Rakip davulcular muhtarın burnunu kırdı

Rakip davulcular muhtarın burnunu kırdı

Rakip davulcular muhtarın burnunu kırdı