HEDEF ARALIK AYI: Girne’deki eski devlet hastanesi yeniden düzenlenerek rehabilitasyon merkezi olarak hizmete açılacak. Alkol ve madde bağımlılarının tedavi göreceği merkezin aralık ayı içinde açılması hedefleniyor

Devrim DEMİR
Havadis’in önceki gün yayımlanan “Bonzai yağıyor” başlıklı manşetinin ardından, Başbakanlık tarafından 2014 yılında Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu komisyon olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Özellikle gençler arasında yaygınlaşan “Bonzai’nin tehlikelerini ve alınması gereken önlemler ile ilgili konuşan Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, 2014 yılında komisyon başkanlığına geldikten sonra, çok yönlü bir strateji belirlediklerini söyledi.

Alkol ve madde bağımlılarının tedavi göreceği merkezin aralık ayı içinde açılması hedefleniyor

“Bali artış gösterdi”

Ülkede alkol ve madde bağımlılığı yaşının 10 yaşa kadar düştüğüne dikkat çeken Hasan Karaokçu, yasak madde satışı tespit edilen kişilere hapislik cezası verilmesi konusunda çalışma içerisinde olduklarını şu şekilde anlattı: “Ülkemizde en büyük sıkıntı yasal altyapı. Bali ve uçucu maddelerle gençliği zehirlemeye çalışanların tespiti hususunda komisyon olarak ciddi çalışmalar başlattık. Bali satanlara hapislik cezası gelecek. Bir çeşit uyuşturucu madde olan bali de oldukça artış gösterdi.”

“18 yaşından küçüklere yasal bir düzenleme yok”
Hasan Karaokçu eğlence mekanları, bet ofisleri ve internet cafelere caydırıcılık ve farkındalık getirmek için komisyon olarak ciddi bir çalışma başlattıklarını, “18 yaşından küçüklere yasal bir düzenleme yok. Caydırıcı olmak için tüm ilçelerde Kaymakamlık, polis, belediye ve zabıtalarla birlikte eğlence mekanları, internet cafeler ve bet ofislerde denetimler sıklaştırıldı. Yapılan denetimler işe yaradı ve birçok yerde 18 yaşın altında kimse saydığımız bu yerlere giremiyor” şeklinde konuştu.

Cezaevi yerine psikiyatri

Küçük yaşta madde kullanmaya başlayan ve gramla tutuklanan çocukların cezaevine gönderilmesinin oldukça yanlış olduğuna dikkati çeken Karaokçu, çocukları bağımlı olarak kabul etmenin yanlış olduğunu söyledi. Karaokçu, bugün 60’a yakın aile ve bireyin komisyona başvurduğunu ve çocukları ile ilgili yardım aldıklarını belirterek, cezaevi yerine bir psikiyatri yardımı ile gençlerin yeniden topluma kazandırılabileceğini kaydetti.

Girne’deki eski devlet hastanesi yeniden düzenlenerek rehabilitasyon merkezi olarak hizmet verecek

“Okullarda sıkı denetim şart”

Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nde görevli polis ekiplerinin imkanları dışında çok fazla çalışma sarf ederek uyuşturucu kullanımının önüne geçmeye çalışmasına rağmen henüz başarı sağlanmadığını belirtti. Karaokçu okullarda denetimin arttırılması konusuna dikkati çekerek,
“Bonzai rakamlarla da görüleceği üzere ciddi şekilde yayıldı. Komisyon olarak biz tüm okullara ulaşmaya çalışıyoruz, uyuşturucu batağına saplanan gençleri tedaviye ikna edip bu illetten kurtarmak için ciddi çalışmalarımız var. 16 yaşında okulda bu maddeye alışan kız çocuklarımız var ve tedaviye yönlendirdik olumlu sonuçlar aldık. Birçok genç yaşadıkları travmaları ailelerine anlatamadıkları için, uyuşturucu illetine sarılıyor. Komisyon olarak velileri, okul müdürlerini ve öğretmenleri öğrencileri ve çocukları üzerinde farkındalıklarını arttırmalı. Bu eylemin caydırıcı bir etken olacağına inanmaktayım” dedi.

Eski Girne Hastanesi tedavi merkezi oluyor

KKTC’de alkol ve madde bağımlıları için rehabilitasyon merkezi olmadığına değinen Hasan Karaokçu, bağımlıların Barış, Ruh ve Sinir Hastanesi’nde yeterli tedavi göremediklerinin altını çizdi.
Karaokçu, Sağlık Bakanlığı ile uzun süren çalışma ve görüşmelerin ardından Girne’de bulunan eski hastaneyi rehabilitasyon merkezi olarak hizmete açacaklarını söyledi. Karaokçu, gerekli çalışmaların yerinde yapıldığını ve aralık ayına kadar alkol ve madde bağımlıları için tedavi merkezinin hizmete gireceğini kaydetti.

Ahmet Gülle: Uyuşturucu, gündemimizin en önemli konusu

Havadis’e konuşan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, uyuşturucunun ülke gündeminde geniş yer tuttuğunu belirtti. KKTC’de bağımlılar için rehabilitasyon merkezinin kurulması için çalışmalar başlattıklarını kaydetti. Uyuşturucunun yaygınlığına ve ciddi bir artış olduğunu gözlemediklerine dikkat çeken Ahmet Gülle, “Uyuşturucunun kullanımı dışında en nemli konularımızdan biri de daha düzgün, konumu açısından daha özgün bir tedavi merkezi. Yaptığımız görüşmelerde en uygun tedavi merkezinin Girne eski hastanesi olabileceğine netleştik. Yerinde yaptığımız araştırmada, kullanılmayan hastaneyi mimarlara incelettik. Maliyeti, mimari düzenlemesi devam ediyor, olabilecek formül burasıydı ve en hızlı şeklide sonuç almak için çalışmalara başladık. 30-40 yataklı bir yer düşünüyoruz” şeklinde açıklama yaptı.