Ceren Özbil

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bir yazı yazarak müze ve ören yerleri girişinde her otobüste rehber aranamaması için gereken kolaylığın gösterilmesini istedi. Aşıkoğlu’nun ülkede Almanca bilen yeterli sayıda rehber olmadığını gerekçe göstererek bulunduğu bu talep rehberleri ayağa kaldırdı.

Kıbrıs Türk Rehberler Birliği Başkanı İbrahim Altuner ülkede rehber sıkıntısı olmadığını açıkladı. Altuner ayrıca müze ve ören yerlerine girişte rehber aranmasının yasa gereği olduğuna dikkati çekerek Aşıkoğlu’nu yasalara aykırı hareket etmekle suçladı.

Altıner: Bize soran olmadı

Altıner, ülkede rehber sıkıntısı olup olmadığı konusunda ne Rehber Birliği’ne ne de diğer turizm birliklerine danışıldığını anlattı. “Bu yazı neye dayanarak yazıldı” diye soran Altıner şu şekilde konuştu:

“Sayın müsteşar neye dayanarak böyle bir yazı yazıyor. Bugün alman rehberlerde sıkıntı olabilir. Ancak bizim rehberlerimiz yurt dışından gelen acentelerin rehberlerine ülkeyi anlatıyor. Yurt dışından gelen rehberler sadece tercümanlık yapıyor. Yurt dışından gelen bir rehber bu ülkeyi bilmiyor.”

“Yasalar açık ve net”

Yasaların açık ve net olduğunu kaydeden Altıner, yasa gereği her tur acentenin bir rehber çalıştırmak ve her turda da bir rehber bulundurmak zorunda olduğunu hatırlattı. Altıner sadece rehberlerin değil acentelerinde müsteşarın hazırladığı bu yazıdan rahatsız olduğunu kaydederek “Yapılan işlem yasalara aykırıdır” dedi.

“Artık Rumlar da rehber istemeyecek”

Bu yazıyı duyan Rum acentelerin de artık Kuzey’e geçtiklerinde trük rehber istemediğini anlatan Altıner şu ifadeleri kullandı:

“Bu uygulamanın başlamasının ardından adanın Güney’inden Kuzey’ine geçen Rum acentelerde Türk rehber almaktan kaçınmaya başladı. bize eğer siz kendi içinizde böyle bir uygulama yapmışsanız bizimde sizden rehber alma zorunluluğumuz kalmadı. Bu yakında acentelere de yansıyacaktır. Bizim ülkemizde şu an da toplam 215 rehber vardır.”

“Denetimler de yarıda kalacak”

Yaklaşık 3 yıldır Turizm Bakanlığı ile Rehber Birliği’nin kaçak çalışan rehberlere ve ücret ödemeden tarihi yerlere girmeye çalışan kişilere karşı ortak bir çalışma başlattığını anlatan Altıner bu uygulama ile bu denetimlerinde yarıda kalacağını söyledi. Altıner, “Bu konuda yüzde 90 başarı sağlamıştık. Ancak bu uygulama ile artık bu denetimlerde yapılamayacak” dedi.

“Sessiz kalmayacağız”

Altıner, bu uygulamaya karşı rehberlerin sessiz kalmayacağını kaydederek, “Gereken tüm adımları atacağız” dedi. Aşıkoğlu’nu “ben yaparım olur” mantığıyla davranmakla suçlayan Altıner, “eğer keyfi uygulamalar yapılacaksa yasalar neden hazırlanır” diye sordu.

f98dfd98fs987f7ds.jpg

as5d34f5se4f5sd4f54.jpg