KKTC Rekabet Kurulu Başkanı Dr. Yenal Süreç’in açılış konuşmasıyla başlayan seminer saat 15.30’da Sayıştay Binası’nda gerçekleştirildi.

Seminerde daha sonra sunumlara geçildi.

KKTC Rekabet Kurulu Üyesi Doç. Dr. Figen Yeşilada; “KKTC’de  Rekabet Uygulamaları Politikası”, Litvanya Rekabet Kurumu’ndan Jurate Sovien; “AB Adalet Divanı Davaları’ndan Örnekler” ve Almanya Rekabet Kurumu’ndan Michael Saller de; “AB’de Hakim Konum ve Kötüye Kullanım” konularında sunum yaptı.

Seminere özel şirket ve kurumların direktör ve temsilcileri katıldı.

SÜREÇ “FARKINDALIK YARATMA AMACIYLA DÜZENLENDİ”

KKTC Rekabet Kurulu Başkanı Dr. Yenal Süreç yaptığı konuşmada, semineri; rekabet savunuculuğu kapsamında  ve yasaya göre paydaş olarak kabul ettikleri iş çevrelerini bilinçlendirme, bilgilendirme ve rekabet konularında farkındalık yaratma amacıyla düzenlediklerini kaydetti.

Semineri daha önce Sanayi Odası, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ve  Barolar Biliği’ne yönelik gerçekleştirdiklerini anımsatan Süreç, rekabet yasası ve rekabet kurulunun da toplum gündeminde yer almaya devam ettiği ölçüde, iş çevrelerinin gerek kendi iş kolu gerekse ekonomik faaliyetler alnında yasanın daha bilinir olması ve ihlal nitelikli eylem ve uygulamaların farkında olunması, bunlara karşı ne tür tedbirler alınabileceği ve firmaların kendi bünyesinde rekabet uyumu sağlamasını amaçladığını vurguladı.

2009 yılında çıkarılan Rekabet Yasası’nın ekonomik hayatı yakından ilgilendiren bir içeriğe sahip olduğunu ifade eden Yenal Süreç, sözkonusu yasanın ekonomik yaşamın oyun kurallarını belirlediğini söyledi.

2011 yılı başında atanarak işbaşına gelen ilk Rekabet Kurulu olarak ülkede sıfırdan kurulan bir kurum olarak kurumu kurma ve onu işler hale getirmenin kolay olmadığını ifade eden Süreç, ekonomik yaşamda sadece Rekabet Yasası’nın uygulanmasıyla oyunun istenildiği gibi oynanmasının mümkün olmadığını belirtti.

Bu noktada iş çevreleri ile kamuya  sorumluluklar düştüğüne dikkat çeken Süreç, gerekli uygun politika ve birtakım  diğer uygulamalarla oyunun daha eşit şartlarda oynanmasına imkan tanınması ve Rekabet Kurulu gibi denetleyici kurumlara görevler düştüğünün altını çizdi.

Süreç, oyunun kuralı dışında oynamaya çalışanlara gerekli uyarıların yapılması ve oyunun nasıl daha iyi oynanabileceğini piyasaya eylem ve açıklamalarıyla referans olarak gösterilebileceğini söyledi.

KKTC Rekabet Kurulu Başkanı Dr. Yenal Süreç konuşmasında kurulun çalışmaları hakkında da detaylı bilgiler de sundu.