Suna Erden

Ulaştırma Bakanlığı tarafından “tüm bölünmüş yollardaki reklam tabelalarının en geç 15 Ocak 2016 tarihine kadar kaldırılması” kararı 1 Nisan tarihine ertelendi. Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, çevre kirliliğine neden olduğu, yol ve trafik güvenliğini bozduğu gerekçesi ile tabelaların kaldırılmasına karar verdiklerini ancak hem reklam veren firmanın hem de reklam ajanslarının mağdur olmaması için süreyi uzattıklarını söyledi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Bakan Ertuğruloğlu, reklam tabelaları ile ilgili Avrupa normlarında bir proje hazırlanacağını, daha sonra ihaleye çıkılacağını belirterek, ayrıca yeni bir reklam tüzüğü hazırlandığını söyledi. 

NEDENİ ÇEVRE VE YOL GÜVENLİĞİ 

Yıllardan beridir herkesin reklam tabelalarından şikayetçi olduğunu ancak şimdiye kadar bir adım atılmadığını savunan Bakan Ertuğruloğlu, almış oldukları kararla Karayolları Dairesi’nin sorumluluğunda olan, bir şehri bir şehre bağlayan çift gidiş-geliş yollarının sağ ve solundaki 12 buçuk metre içerisinde bulunan reklam tabelalarının kaldırılmasını uygun gördüklerini söyledi. Bu kararı vermelerinin nedenlerini açıklayan Ertuğruloğlu, devasa tabelalarının çevre kirliliğine neden olduğunu, yol ve trafik güvenliğini tehlikeye attığını dile getirdi. 

Ertuğruloğlu, çoğu tabelanın yola çok yakın olduğunu, şiddetli rüzgar esnasında yola devrilme ihtimallerinin bulunduğunu, ayrıca sürücülerin reklamları okumaya çalışmasının da tehlike arz ettiğini savundu. Ertuğruloğlu, almış oldukları kararın bazı çevreleri rahatsız ettiğini ifade ederek, “Tabelaları kaldıracağımızı söylediğimizde dediler ki: ‘Tabelaları kaldıracak, Türkiye’den bir firmaya ihale verecek’ bunlar doğru yaklaşımlar değildir” ifadelerini kullandı. 

BELEDİYELER YETKİSİNİ AŞTI 

Karayolları’nın sorumluluğunda bulunan, şehirlerarası çift geliş-gidiş yollarındaki 12 buçuk metreye kadar olan yerlere ne belediyelerin ne de özel mülk sahiplerinin reklam izni verme yetkisi olmadığını belirten Ertuğruloğlu, ‘Değirmenlik Belediyesi’nin Ercan-Lefkoşa güzergahına koyulan tabelaların Karayolları Dairesi’nden onay aldığının sorulması üzerine ise, “Zamanında Karayolları Dairesi onay vermiş ancak bu onay yeniden değerlendirilecek” dedi. 
Ertuğruloğlu ayrıca, Karayolları’nın sorumluluğunda olan yerlere tabela izni veren belediyelerin de yetkisini aştığını öne sürdü. 

YENİ BİR PROJE HAZIRLANIP İHALEYE ÇIKILACAK 

Tabelalarla ilgili yeni bir proje hazırladıklarını, Avrupa Birliği normlarına göre yeni bir reklam tüzüğü hazırladıklarını kaydeden Bakan Ertuğruloğlu, tüzük ve proje çalışması tamamlandıktan sonra şehirlerarası yollarda reklam verilmesi ile ilgili ihaleye çıkacaklarını ifade etti. Ertuğruloğlu, birçok şehirlerarası yol olduğunu, Ercan-Lefkoşa-Gazimağusa-Lefkoşa-Girne-Lefkoşa ve KKTC’nin diğer tüm bölünmüş yolları için çıkılacak reklam ihalesinin tek bir firmaya verilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. 

SÜRE MAĞDURİYET YAŞANMAMASI İÇİN UZATILDI 

Ertuğruloğlu, Karayolları Dairesi’nin sorumluluğunda bulunan yerlerdeki reklam tabelalarının kaldırılması için 15 Ocak tarihine kadar süre verdiklerini ancak tarihi uzatma gereği duyduklarını ifade ederek şunları söyledi: “15 Ocak tarihine kadar süre verdik ancak hem reklam veren firmanın hem de reklam ajanslarının mağdur olmaması için süreyi turizmin başlangıç ayı olan 1 Nisan tarihine kadar uzattık. Çünkü reklam tabelalarında firmalarının reklamlarının yayımlanmasını isteyen şirketler belli bir para ödedi. Tabelaların kaldırılması halinde firmalar reklam ajanslarına giderek parasını geri isteyecek. Reklam ajansları parayı geri iade edemeyince hukuk davaları başlayacak. Bu tür şeylerin yaşanmaması için süreyi uzattık. Ancak kimse kararımızdan vazgeçtiğimizi düşünmesin” ifadelerini kullandı. 

YETKİ 12 BUÇUK METREYE KADAR 

Bakan Ertuğruloğlu, ayrıca 1 Nisan tarihine kadar reklam tüzüğü ile ilgili çalışmaların da tamamlanacağını, tüzük çalışmalarının yol güvenliği, çevre ve reklamcılık ile ilgili kişilerden oluşacak profesyonel kişilerden görüş alınarak yapılacağını dile getirdi. Ertuğruloğlu, çift gidiş-geliş şehirlerarası yolların sağında ve solunda 12 buçuk metre dışında olan tabelaların ise Çevre Dairesi’nin sorumluluğunda olduğunu ifade ederek, 12 buçuk metreden sonrasına bakanlık olarak karışamayacaklarını vurguladı.