Fehime Alasya

KKTC’de kamuya ait iş takiplerini daha hızlı ve verimli kılabilmek için kullanılan bin 612 adet resmi hizmet aracının (RHA) yanında 32 adet makam aracı bulunuyor.

Mercedes, BMW ve Volvo gibi lüks araçlardan oluşan toplam bin 644 adet Resmi Hizmet Aracı, devletin birçok kurumunda hizmet veriyor.   

HALKIN SESİ’nin Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı Aralık 2015 Bütçe kitapçığı verilerine göre devlete ait, 32 âdeti makam aracı olmak üzere toplamda bin 644 adet Resmi Hizmet Aracı (RHA) olduğu ortaya çıktı.

Bakanlık ve devlet dairelerinde olmak üzere birçok bölümde kullanılan bin 612 resmi hizmet aracı bulunuyor. Resmi hizmet araçları içerisinde çoğunluğu salon araç olmak üzere, motosiklet, kamyon, otobüs, itfaiye, çift kabin, Landrover, Caterpiler ve Amork araçlardan oluşan araçlar, Mercedes, Renault, Toyota, Suzuki, Isuzu, Opel, Peugeot ve Wolvo gibi markalar dikkat çekiyor. KKTC’de Kamu kurumlarının kullanımında olan bu araçların en eskisi 1984 yılına, en yenisi de 2015 yılına ait.

Resmi araç listesinde, KKTC Başbakanlığı’nda 66, Dışişleri Bakanlığı’nda 49, Ulaştırma Bakanlığı’nda 279, Maliye Bakanlığı’nda 135, İç İşleri ve Çalışma Bakanlığı’nda 142, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda 18, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlığı’nda 136, Milli Eğitim Bakanlığı’nda 45, Sağlık Bakanlığı’nda 107, Turizm Bakanlığı’nda 30, Polis Genel Müdürlüğü’nde ise 341 araç görülüyor.

EN FAZLA ARAÇ POLİS’TE         

Resmi Hizmet Araçlarına en çok sahip olan bölüm ise 341 araç ile Polis Genel Müdürlüğü görülüyor. Polis Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı araçlar içerisinde salon araç, itfaiye aracı, çift kabin, motosiklet, amork, sekiz adet BMW X3 salon araç, kurtarma aracı, otobüs ve van gibi araçlar olduğu gözlemlendi. Polis Genel Müdürlüğü’ne ait araçların 144 tanesi salon, 44 tanesi de motosiklet olarak görülüyor. PGM’de bulunan araçların genel olarak 2005, 2006, 2007 ve 2009 yıllarına kayıtlı araçlar olduğu gözlemlendi.

EN ESKİ ARAÇLAR KARA YOLLARI DAİRESİ’NDE

Dışişleri Bakanlığı’nda kayıtlı toplam 49 Resmi Hizmet Aracı’nın toplam 19 tanesi makam arabası. Listede kayıt yılına göre bakıldığı zaman en eski araçların ise Kara Yolları Dairesi’nde olduğu gözlemlendi. 1972 yılına ait kayıtlı aracın görüldüğü Kara Yolları Dairesi’nde 2013 yılına ait sadece birkaç adet yeni araç görülüyor. Ulaştırma Bakanlığı Posta Dairesi’nde 1997 ve 98 yıllarına ait birkaç araç bulunurken, geriye kalanlar 2000’li yıllara kayıtlı görülüyor. Yine Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde olan Telekomünikasyon Dairesi’nde 1977 yılından araç bulunuyor. Birçoğu 1990’lı yıllara ait olan araçlar içerisinde en yenisi 2007 yılına ait birkaç araç. Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne ait 84 araçların ortalama 2000-2010 yıllarına kayıtlı olduğu görülürken, Orman Dairesi’nde de genelde 1990 yılı kayıtlı araçlar mevcut. 

MAKAMLARIMIZ ‘LÜKS’

Ülkemizde de temsilcilik ve konsolosluklar için yurt dışında da olan makam araçları lüks Mercedes’lerden oluşuyor. Dışişleri Bakanlığı İstanbul Başkonsolosluğu, Ankara Büyükelçiliği, İslamabat Temsilciliği ve İzmir Konsolosluğu gibi bölgelerde kullanılan lüks Mercedes model makam araçlarının yanında, diğer bölgelerde kullanılan BMW, Volvo gibi lüks makam araçları da listede dikkat çeken bir diğer nokta.  

KKTC’de kamuya ait iş takiplerini daha hızlı ve verimli kılabilmek için kullanılan Resmi Hizmet Araçları, devlete külfet olduğu ve kimi zaman maksadının dışında kullanımları ile sürekli gündemde.