Mustafa ŞENAL

Kuzey Kıbrıs’ta dün başlayan Büyük Av Mevsiminde dün ava açık bölgelerde avlanan çok sayıda avcı, bereketli bir gün geçirdiklerini söyledi. Diyalog muhabirine konuşan bazı avcılar, “Avın ilk günü elimiz boş dönmedik. Attığımızı vurduk. Bu sene av hayvanı geçen yıllara göre daha iyi” derken, bazı avcılarda eve eli boş döndüklerini, ovada hayvan kalmadığını savundu. Kuzey Kıbrıs’ın renkli simalarından Arif Salih Kırdağ; avın ilk gününde “uçan kuş dahi görmedim” diyerek eve boş dönerken, Kalavaç  Muhtarı Ömer Meraklı ise vurduğu tavşan ile köy meydanında tur attı. Arif Salih Kırdağ, önümüzdeki hafta gittiği bölgeyi değiştireceğini ve en az bir tavşan bir keklik vurmadan geriye dönmeyeceğini söyledi. 

Arif Salih Kırdağ eli boş döndü

Kıbrıs Türk siyasetinin renkli isimlerinden Arif Salih Kırdağ da dün ava gidenler arasındaydı. Usta bir avcı olduğunu söyleyen Kırdağ, av hayvanının azlığından dert yandı. Kırdağ; “Ya Allah Bismillah deyip sabah sabah tüfeği ve gereken adavatı alıp atladım külüstüre ve vardım Beşparmak dağları nın önlerine.. Az yürüdükten sonra havaya su şişesi atıp atış talimi yapan 6 avcı gördüm . Selam verdim. Ve rasgele dedim. ‘Ne rasgelesi başkan’ diye cevap verdiler. Av bulamadıklarını hatta uçanı dahi görmediklerini ayni cevap olarak yansıttılar. Dağda bile av yok . Hani Avcılar Birliği üretim yapıp av alanlarına attığını söylüyordu. Kısacası, av bulan yok, ava atış yapan yok.... Vurulan av da görmedim. Ha spor mu? Bizlere kalan da bu” dedi.

Dönüşümlü av dönemi...

Kuzey Kıbrıs’ta dün başlayan Büyük Av Mevsiminde avcılar; 9, 16, 23, 30 Kasım ile 7, 14, 21, 24 ve 28 Aralık tarihlerinde toplam 10 gün ava açık bölgelerde avlanabilecek.
İçişleri Bakanlığı’na Bağlı Merkezi Av Komisyonu’nun açıklamasına göre, av bölgelerinde dönüşümlü sistem de dün başladı. Bu karar doğrultusunda ülke coğrafyasına göre gruplandırılan av bölgeleri 2014 Büyük Av Mevsimi’nden başlayarak uygulamaya konuluyor.

Bir avcı kaç hayvan avlayabilir?

İçişleri Bakanlığı’nın TAK aracılığıyla yaptığı açıklamaya göre; av günlerinde bir avcı, belirlenen her av günü için en fazla 1 (bir) tavşan, 5 (beş) adet keklik veya turaç ve 8 (sekiz) adet fassa olmak üzere toplamda en fazla 30 adet av hayvanı avlayabilecek.
Avlanma süresi güneşin doğuşu ile batışı arasındaki süre olarak belirlenirken, baraj ve göletlerden en az 500 metre; meskun mahallerden 200 metre ve piknik alanlarından 300 metre uzakta avlanılabilecek.

Nelere dikkat edilmeli?

Av bölgelerine araçla gidecek avcıların, tüfeklerini araçlarının bagajlarında ve kırık olarak tutmaları gerekiyor.

Avcıların kendilerinin ve diğer avcıların güvenliği için ilgili yasadaki kurallara uymaları, ava kapalı bölgelere girmemeleri, av koruma görevlilerinin uyarılarına, bölge sınırlarını belirten levha ve işaretlere uymaları, telefon ve elektrik kablolarına, trafik levhalarına zarar vermemeleri isteniyor.
Av gününden önce başka bir adreste konakladıktan sonra ava çıkacak olan avcıların tüfeklerini de beraberinde götürebilmeleri için tasarruf ve avlanma ruhsatlarına ek olarak ilçe kaymakamlıklarından taşıma izni almaları şartı var.

Yangın sonucu yeniden ağaçlandırılan av bölgelerinde avlanacak avcıların, dikilen ve tohumdan çimlenen fidanlara ve çevreye zarar vermemesi çağrısı da yapıldı.