RTÜK’ün Kuzey Kıbrıs’ta yayın yapan bazı TV kanallarının kapatılacağı şeklindeki haberler üzerine Yüksek Yayın Kurulu harekete geçti. CTP Milletvekili Soyer de Meclis’te yaptığı konuşmada, medya ve televizyonların haksız rekabete maruz kalmasını gündeme getirdi, bu konuda önlem alınmasını istedi 

Türkiye Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kaçak şekilde TÜRKSAT uydusu üzerinden yayın yapan ve korsan içerik yayınlayan televizyon kanallarının kapatılması için kolları sıvadı. Ancak bu karar, Kuzey Kıbrıs’tan yayın yapan bazı TV kanallarını da kapsadı. RTÜK, Kuzey Kıbrıs Yayın Yüksek Kurulu (YYK)’ dan izin alarak yayın yapan bazı TV kanallarının da kapatılacağını savundu. Konuyla ilgili haber Türkiye’de yayınlanan bir gazetede yer aldı. 

RTÜK’E BİLGİ VERİLDİ… 

KKTC’de yayın yapan bazı Televizyon kanallarının kapatılacağı şeklindeki haber üzerine Yayın Yüksek Kurulu (YYK) harekete geçti. YYK Başkanı İlkay Diren, konuyla ilgili RTÜK’ten hem bilgi istedi, hem de KKTC’den yayın yapan televizyon kanallarının izinleri ile ilgili bilgi verdi. Diren, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, RTÜK Başkanı ile görüştüğünü ve konuyla ilgili bilginin bugün kendilerine aktarılacağını söylediğini belirterek, “Yayın lisansı olmadan olan yayınlar varmış. Bunları kontrol ettiriyoruz” dedi. 

“BAZILARININ YAYIN İZNİ YOK 

İlkay Diren konuyla ilgili şunları söyledi: “RTÜK Başkanı’nı aradım ve bilgi istedim. Burada birkaç ihlalden bahsediliyor. Hepsi aynı ihlal değil. Bazılarının yayın izni yok. Yayın izni olmadan olanlara yönelik bir kararları var. Hepsi de aynı nedenden değilmiş. Basında çıkan haberde Kıbrıs’tan izin hakkı olan yayıncı kuruluşların da ismi var. Onları da bize bildirin kimler olduğunu ve size dönüp bilgi verelim dediler. O bilgiyi henüz vermediler. Muhtemelen yarın (bugün) alacağız.” 

“YAYIN LİSANSI OLMADAN OLAN YAYINLAR VARMIŞ” 

“Tek bir konu üzerinden değerlendirme yapılmamış. Bir miktarı bu yayın lisansı olmadan olan yayınlar varmış. Bunları kontrol ettiriyoruz. Yoksa kendi reklam tüzüklerine aykırı buldukları var onların içinde mi ? Netleşmesi lazım. Bu bilgiyi alacağız. Daha net cevap vereceğiz. YYK olarak lisans verdiğimiz kanalları da RTÜK’e bildirdik.” 

Konuyla ilgili bilgi almadan yorum yapmak istemediğini belirten Diren, gelecek olan resmi bilgiye göre hareket edeceklerini kaydetti. İlkay Diren, “Teması kurduk. Mevcut olan işbirliğimizi sürdürüyoruz. Protokolümüz var protokol gereği iki kurulun dayanışması var. Bu dayanışma çerçevesinde sorun varsa çözmeye çalışacağız” şeklinde konuştu. 

SOYER; “HAKSIZ REKABETE MARUZ KALIYORUZ“ 

Bu arada dünkü meclis toplantısında, YYK Üyeliği Adaylarının Değerlendirmesine İlişkin Raporu görüşülürken söz alan CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, bütçe görüşmelerinde özel televizyonlara yönelik yapılan düzenleme konusuna değindi. 

Soyer, medya ve televizyonların haksız rekabete maruz kaldığına, çünkü ülkede satılan ürünlerin reklamlarının Türkiye kanallarında yer aldığına işaret etti. 

“HEP BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ” 

Soyer, çoğu markanın ve bankanın Türkiye’de reklam verdiğini, ancak ülkede bir tek reklam vermediğini belirterek, ülkede basın yayın organlarının güçlendirilmesi için Meclis’in hep birlikte çalışması gerekliliğine değindi. Televizyonların ve basın yayın organlarının güçlendirilmesi durumunda iş olanağı sağlanacağını belirten Soyer, Devlet İlan Tüzüğü’nün de yeniden ele alınması gerektiğine, televizyon ve yerel basın organlarının güçlendirilmesinin önemine işaret etti. 

TATAR; “HÜKÜMET ÖZEL TV’LER İÇİN ÖNLEM ALMALI” 

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, frekans sıkıntılarına işaret ederek, Rum frekanslarının daha baskın olduğunu, bu yüzden Türksat frekanslarının daha güçlü olması için çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Tatar, ülkede televizyon kanalları arasında haksız rekabet olduğunu, özellikle BRT’nin devlet katkısıyla yürüdüğünü, ciddi rakamların devlet tarafından ödendiğini, bu yüzden haksız rekabet doğduğunu kaydetti. 

Hükümetin özel televizyonlar için önlemler alması gerektiğini de belirten Tatar, özel televizyonların Türksat dışında kalmaması için şimdiden tedbir almasını istedi, YYK’yı sektörün güçlenmesi ve geleceği açısından göreve çağırdı. 

Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığındaki genel kurulda, Yayın Yüksek Kurulu Üyeliği Adaylarının Değerlendirmesine İlişkin Rapor oybirliğiyle onaylandı. Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komite Başkanı İzlem Gürçağ, raporun oybirliği ile genel kurula gönderildiğini belirterek, CTP Grubu tarafından aday olarak gösterilen İlkay Diren, Direnç Civa, Gülden Yalık ve Yetin Arslan’ın YYK üyeliği için aranan niteliklere haiz olduğunu kaydetti. 

Gürçağ, UBP Grubu tarafından Feyzi Hansel, Olgun Üstün ve Alihan Pehlivan, DPUG’nin de Altan Erdağ’ı aday gösterdiğini ve üyeliklerinin uygun olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından rapor oybirliği ile kabul edildi ve adaylar YYK üyeliğine seçildi.