Haberal Kıbrıslı Muhabiri G.G isimli Rum kızın Güney’den Kuzey’deki sevgilisine uyuşturucu getirdiğini, burada arkadaşlarıyla birlikte parti yaptıklarını ortaya çıkardı.

Güney Kıbrıs’ta başlayan ve zaman içinde KKTC’ye sıçrayan bonzai furyasının, iki toplum arasında “uyuşturucu arkadaşlıkları” doğurduğu ifade edildi. Gece yarısı sınır kapısından geçen kurye Rum kızlarının önce uyuşturucu alışverişini tamamladığı, bunun ardından gençlerin “seks partisi’ düzenledikleri iddia edildi. 

İki toplum yer altı konularında buluştu

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan bir genç, Güney’den gelen G.G isimli Rum bir kızın, Türk erkek arkadaşına uyuşturucu getirdiği, bu kızın günde birkaç kez giriş çıkış yaptığını, uyuşturucuyu bazen üstlerinde, bazen de hamburgerciden aldıkları cola bardaklarında Kuzey’e geçirdiğini iddia etti. Uyuşturucu kullanan Türk-Rum karışık kişilerin bazı akşamlar Büyükhan’ın otoparkında uyuşturucu partisi düzenlediklerini ifade eden genç, buradaki kullanıcıların yaş ortalamasının 20 ila 25 arasında olduğunu söyledi. 

“Lefkoşa’da Girne Kapısı, Girne’de Kale arkası…”

Eski bir bonzai kullanıcısı Haberal Kıbrıslı’ya, uyuşturucunun çok kolay bulunduğunu anlattı. Her semtte, uyuşturucu satımı yapılan belli bölgeler olduğunu belirten genç, “Lefkoşa’da Girne Kapısı, Girne’de Kale arkası, Mağusa, Güzelyurt ve birçok yerde, mahalle, ana cadde ve yolda satışı yapılıyor. Lefkoşa’da Surlariçi denir ama Dikmen’de de bu işi yapan kişiler var” dedi. 
“Maddi durumu kötü olan gençler bataklığa sürükleniyor”

Uyuşturucu madde tedavisi gördükten sonra Türkiye’ye yerleşen R.G (24) ise ‘’Kullandığım süre boyunca ne yaptığımın farkında değildim, hastaneye kaldırıldım. Bunlar Türk gençlerini zehirliyorlar’’ diye konuştu. 

2012’den sonra arttı

2008 ve 2009 yıllarında küçük miktarlarda KKTC’ye ithal edilen bonzainin kullanımında 2012’den itibaren büyük bir artış yaşandı. Günümüzde, KKTC’nin bütün bölgelerine yayılmış durumda olan sentetik uyuşturucunun, adanın tümünde yaygın olarak kullanıldığı belirlenirken, yetkililerin yaptığı araştırmalarda, bugüne kadar piyasadaki 400 çeşit sentetik cannabinoidlerin, “bonzai” adı altında kullanıldığının ortaya çıktığı ifade edildi. Diğer uyuşturucu maddelere göre daha fazla zararı olduğu bilinen bonzainin ucuz oluşu ve kolay bulunabilirliği de gençlerin bu uyuşturucuyu tercih etmesinde önemli bir etken oldu. 

412.jpg