Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis "Kıbrıslı Türkler için bunca yıldan beridir gerektiği kadar şeyi yapmadıklarını" açıkladı.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Politis ve diğer gazeteler, 1974 Barış Harekatı'nın yıldönümü sebebiyle KKTC'de kutlamalar, Güney Kıbrıs'ta ise anma ve kınama etkinlikleri düzenlendiğini belirterek, adanın her iki tarafında düzenlenen etkinlik ve yapılan açıklamalara geniş yer verdi. Politis gazetesi, "Teselli Ancak. Nikos Anastasiadis, Türk Cumhurbaşkanına Mesaj Gönderdi - Akıncıyla Birlikte - Anastasiadis: "Kıbrıslı Türkler İçin Gerektiği Kadarını Yapmadık" başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Yunan Cuntasının darbesi ve 20 Temmuz Barış Harekatı sebebiyle düzenlenen çeşitli etkinliklerde yaptığı konuşmaları aktardı. Gazete, Anastasiadis'in dün akşam Rum Başkanlık Sarayı'nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yla "bir fırsat penceresinin açıldığını ve bugünkü kabul edilemez koşulların ortadan kaldırılmasını sağlayacak bir çözüme ulaşmak için" karşılıklı saygı çerçevesinde müzakere ettiklerini söylediğini yazdı. Habere göre, Anastasiadis, Akıncı ile birlikte, "Kıbrıslıları kendi vatanlarının efendileri yapabilmek ve çağdaş bir AB ülkesi yaratabilmek için işbirliği içerisinde çalıştıklarını" belirterek, "tüm siyasi grup ve vatandaşlara inanarak, bu ülkede bir daha asla kardeşin kardeşe karşı karşıya gelmeyeceğini açıkça söylüyoruz" şeklinde konuştu. Gazete, Anastasiadis'in konuşmasında ayrıca, Kıbrıslı Türkler karşısında bugüne kadar izlenen tutuma ilişkin eleştirel yaklaşım sergilediğini ve "bunca yıldır Kıbrıslı Türkler için gerektiği kadarını yapmadıklarını" söylediğini aktardı. Anastasiadis, "Kıbrıs Türk toplumunu, Türk propagandası ve planları çölünde yalnız bırakarak iki toplum arasında gerekli köprülerin kurulması için yapabileceğimiz her şeyi yapmadığımız da bir gerçektir" şeklinde konuştu.

Öte yandan, gazete bir diğer haberinde, Anastasiadis'in dün "Timvo Makedonitissa" askeri mezarlığında düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada ise Cumhurbaşkanı Akıncı'nın "1974'te barış harekatı değil savaş olduğu" şeklindeki açıklamalarını yorumladığını ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da mesaj gönderdiğini yazdı. Habere göre, Anastasiadis, Akıncı'nın sözlerini "teselli edici" olarak nitelendirirken, "41 yıl sonra yaraları sarmak ve acıları teselli etmekten için çalışmaktan başka yapacak başka bir şey olmadığını" belirtti. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC ziyaretinin sorulması üzerine ise Anastasiadis, "Bazıları kutlama yaparken, bazılarının yas tutması üzücü" değerlendirmesinde bulunarak, "Erdoğan'ın her türlü kışkırtmadan kaçınarak, ülkesinin bu kabul edilemez durumu sona erdirmedeki kararlılığını ima etmesini umut ediyorum" şeklinde konuştu.

"KAYIPLAR KONUSUNDA BİLGİ VERİN"

Alithia gazetesi ise, Anastasiadis'in dünkü etkinliklerde yaptığı konuşmaların yanı sıra, önceki gün kayıpların anılması amacıyla gerçekleştirilen bir etkinlikte "kayıplar konusunda bilgi sahibi olanlara bu bilgileri Kayıp Şahıslar Komitesi'yle paylaşma çağrısını" yinelediğini yazdı. Habere göre, Anastasiadis, hedeflerinin her zaman son kaybın durumunun kesinleşmesini sağlamak olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Akıncı ile birlikte yaptıkları ortak çağrıyı, gerek Kıbrıslı Rum, gerekse Kıbrıslı Türk kayıplar hakkında bilgi sahibi olanların bu bilgileri komiteyle paylaşmaları çağrısını yinelemek istediğini vurguladı. Avrupa Parlamentosu'nda geçen şubat ayında alınan karar ve AİHM kararları da dahil konuyu AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in de bilgisine getirdiğini ifade eden Anastasiadis, Kıbrıs sorunu çözümsüz kaldığı ve KKTC'de askeri bölgeler olduğu sürece kayıpların bulunmasının ya da en azından akıbetlerinin aydınlanmasının imkansız olduğunu savundu.