Emir Ertorun

Kıbrıslı Türk ve Rumların birlikte yaşam sürdüğü Pile köyünün muhtarı Necdet Ermetal, dün, 3 Kıbrıslı Türk gencini silah gösterip arayan Rum polisinin bugün köye giderek, aileler ve gençlerden özür dileyeceğini bildirdi.

Ermetal, Rum polisinin gerekli aramayı kurallar içerisinde yapmasının normal olduğunu, ancak yaşanan bu olayda gençlerin ne bir eylem içinde olduğunu, ne de kaçtığını ifade etti. Muhtar Ermetal, “Burada esas rahatsızlık duyduğumuz olay; 22-23 yaşlarındaki gençlere silah gösterilmesidir” dedi.

RAHATSIZLIK BM’YE VE LARNAKA RUM POLİSİ’NE İLETİLDİ

Bu rahatsızlığı Dışişleri Bakanlığı ile istişare içerisinde çalışarak gerek BM’ye gerekse Larnaka Rum Polisi’ne ilettiklerini söyleyen Ermetal, Rum polisi yetkililerinin kendisine; söz konusu polisin disipline verildiğini ve bölgeden uzaklaştırılacağı bilgisini verdiğini söyledi.

Pile Muhtarı Necdet Ermetal, Pile’de dün akşamüzeri saat 17.45 sıralarında Pile ile Larnaka arasında yaşanan olayla ilgili Türk Ajansı Kıbrıs’a bilgi verdi.  

“SPOR SALONUNA GİDEN GENÇLERİ DURDURDU”

Ermetal, sivil Rum polisinin dün saat 17.45 sıralarında bisikletle spor salonuna giden 3 genci aramak veya sorgulamak için durdurduğunu söyledi.

Bununla ilgili bir sıkıntı olmadığını, çünkü rutin devriye yapan polisin arama ve kontrol etme hakkının bulunduğunu ifade eden Ermetal, esas sıkıntının silah gösterilmesi olduğunu vurguladı.

Olayın ardından gençlerin yaşadıklarını ailelerine anlatması üzerine ailelerin de kendisine şikayette bulunduğunu ve olaydan haberdar edildiğini anlatan Ermetal, “Polis durdurabilir, soru sorabilir fakat silah göstermesi bizi rahtsız etti. Çünkü bu gençler ne illegal bir hareket, ne bir terör eylemindeydi, ne de kaçıyordu… Spora gidiyordu” dedi.

Pile’nin hassas bir bölge olduğunu, köyde Türk, Rum ve BM askerinin görev yaptığını, köyde bu tip olaylar yaşanmasını istemediklerini ifade eden Ermetal, bu olaydan sonra BM’ye ve Türk polisine ifade verdiklerini ve Larnaka Polisi bölge sorumlusu ile görüştüğünü anlattı.

Rum polisi sorumlusunun da kendisine, bugün köye gelerek aileler ve çocuklara izahat vereceklerini, özür dileyeceklerini ilettiğini ifade eden Ermetal, toplantının bugün saat 18.00’de yer alacağını söyledi.

Ermetal, ayrıca kendisine, gençlere silah gösteren ve daha önce de bazı bu tip olaylarda bulunan Rum polisin disipline verildiği ve bölgeden uzaklaştırılacağı bilgisinin verildiğini kaydetti.

“İLİŞKİLERİ BOZMAMAK İÇİN BU TİP OLAYLAR YAŞANMAMALI”

İki toplum ilişkilerini bozmamak için bu tip olayların yaşanmaması gerektiğini ifade eden Ermetal, olayın ardından iletişime geçtikleri Dışişleri Bakanlığı’nın da konuya hemen müdahil olduğunu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun kendilerine mesajının; “olayı haklarınızı koruyacak şekilde uzlaşı ile ve soğukkanlılıkla çözün” olduğunu anlattı.

En üst düzeyde, gençlere yönelik yapılan hareketin yanlış olduğunun teyit edildiğini ve özür dileneceğini ifade eden Ermetal, bu hassas bölgede sorunları Kıbrıs Türk halkının haklarını tesis etmek için KKTC ve BM güçleriyle istişare ederek çözmeye çalıştıklarını söyledi. 

Bu olay sonrası Türk Muhtarlığı olarak yaptıkları çalışmaları KKTC Dışişleri Bakanlığı ile istişare içinde yürüttüklerini belirten Ermetal, Dışişleri Bakanlığı’na kendilerine verdiği destekten ötürü teşekkür etti.