TAK Ajansı’nın bir sorusuna karşılık Ertuğ, Rum Sözcü Nikos Hristodulides’in toprak konusunda bugün basında çıkan açıklamasının bir çarpıtmadan ibaret olduğunu, amacın ise bu konuda bir fikir karmaşası yaratarak maksimalist yaklaşımlarını örtbas etmek olabileceğini kaydetti.

Rum tarafının, görüşmelerde toprak konusunda sadece kriter getirdiği iddiasının doğru olmadığını belirten Ertuğ, spesifik köy ve bölge isimleri getirerek rakam ve yüzdelik telaffuz ettiklerini, ancak Kıbrıs Türk tarafının buna tepki gösterip harita ve rakamların en son görüşüleceği hususunda mutabakat bulunduğunu hatırlatması ve bu nedenle Kıbrıs Türk tarafının bunları yok farz ettiğini kayda geçirmesi üzerine konuyu daha ileri götüremediklerini, yani masaya harita koyamadıklarını söyledi. 

“MASAYA TAŞIDIKLARI ÖNERİ KAĞIDINDA KÖY VE KASABA İSİMLERİ BULUNDUĞUNU ARTIK HERKES BİLİYOR”

Ertuğ, “Şimdi ise bu gerçekleri inkara yöneldiklerini görüyoruz. Halbuki masaya taşıdıkları öneri kağıdında köy ve kasaba isimleri bulunduğunu artık herkes bilmektedir. Esasen masaya getirdikleri köy ve kasaba isimlerine bakıldığında, bunu yorumlayanlar ortaya bir harita çıkarabiliyor” dedi.

Rum Ulusal Konseyi’nde temsil edilen siyasi partilerin %75inin onayı olmadan masaya öneri koymayacağı konusunda taahhüdü bulunan Rum lider Nikos Anastasiades’in söz konusu isim ve yüzdelikleri Konsey’e onaylatıp onaylatmadığının bilinmediğine de işaret eden Ertuğ, bunun Rum liderle Konsey arasında bir danışıklı dövüş de olabileceğini belirtti.