Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Kasım ayı başında Ankara, Atina ve Kıbrıs’a yapacağı ziyaretler sonrası Rum tarafını masaya dönmeye ikna etmesinin Kıbrıs Türk tarafını mutlu edeceğini ifade etti.

Eroğlu bugün bir kabulü sırasında “Eide’nin yapacağı ziyaretlerin sürece ne gibi bir katkı sağlayacağı” yönündeki soruya cevaben yaptığı açıklamada, masadan kaçan tarafın Rum tarafı olduğunu ve masaya dönecek tarafın yine Rum tarafı olacağını ifade etti.

Eroğlu, Eide’nin 4 Kasım’da Ankara’da, 5-6 Kasım’da Atina’da, 7’si ve sonrasında da Kıbrıs’ta olacağı bilgisini aldıklarını kaydederek, Eide’nin beraberindeki önerilerle Rum tarafının masaya oturmasına vesile olmasının kendilerini sevindireceğini açıkladı.

Rum tarafının dış dünyaya karşı Türkiye’yi suçlayacağına, dış dünyanın Rum tarafına masaya dönme yönünde telkinde bulunması gerektiğini kaydeden Eroğlu, daha önce zirvelerin de yapıldığı bir dönemde Piri Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Akdeniz’de olmasına ses çıkarmayan Rum tarafının, şimdi Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi’ni bahane edip masayı terk etmesinin art niyetli bir tutum olduğunu söyledi.

Eroğlu “O (Anastasiadis) kendi art niyetiyle kalsın, masa kuruludur, masada bir anlaşmaya varmak için, bir anlaşma imzalamak için bekleyen bir taraf var o da biziz. Buyursun gelsin” şeklinde konuştu.