Bu açıklamaya tepki gösteren Kıbrıs Rum kesiminin baskısı üzerine, BM'den “Al-ver’in son aşamada yapılacağı" yönünde bir açıklama geldi.

Ban, dün, BM Yıllık Olağan Genel Kurulu nedeniyle, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, tarafların Şubat 2014’te imzaladığı ortak açıklamaya sahip çıkması gerektiğini ve nihai bir antlaşma metni için al ver yapılması gerektiğini söyledi.

Rum basınına göre, Ban’ın basın toplantısında kullandığı ifadeler üzerine Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, “al-ver yapılması” ifadesine açıklık getirilmemesi halinde dün gece planlanan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yemeğe ve bugünkü toplantıya katılmayacağı tehdidinde bulundu.

Güney Kıbrıs’taki gazeteler olayı manşetten verirken, Haravgi gazetesi; “BM Genel Sekreteri Şimdi ‘Al-Ver’den Söz Ediyor... Az Daha Yemeği ve Eroğlu-Anastasiadis Görüşmesini Havaya Uçuruyordu” başlığını kullandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin internet sitesinde yer alan basın toplantısının kesintisiz dökümünde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Basın Sözcüsünün açıklaması da yayımlandı.

BASIN TOPLANTISI

BM Genel Sekreteri’nin sitesinde yayımlanan basın toplantısındaki konuşmalara göre, bir gazetecinin Kıbrıs sorununun çözümü için nasıl bir plan izleyeceğine ilişkin sorusu üzerine Ban, “Ortak açıklamada yer alan önemli prensipler en erken bir zamanda hayata geçirilmelidir. Önemli oranda kilit konuları belirlediler. Hepsi masada. Şimdi tercihe bağlı olarak, bir çözüm planı üzerinde mutabık kalınması için bir al ver yaşanması gerekiyor. Bu konu çok uzun sürdü. Temennim liderlerin siyasi liderlik rolünü ortaya koymasıdır” dedi.

BAN’IN AÇIKLAMASINA AYAR

Konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Basın Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ise, Genel Sekreterin konuşmasında liderlerin bir sonraki aşama için hazırlıklarına atıfta bulunduğu, al ver sürecinin müzakerelerin son aşamasını oluşturduğu kaydedildi. Açıklamada, dün akşamki liderler yemeğinin amacının da müzakere sürecinde yol alabilmenin yöntemlerini görüşmek olduğu kaydedildi.

Kıbrıs sorununun çok eski olduğu, bugün liderlerden karşılıklı kabul edilebilir çözümler üzerinde anlaşmasını istediklerine işaret edilen açıklamada, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Liderlerle 2-3 yıl önce üç zirve niteliğinde toplantı gerçekleştirdiği, bu ay da yeni bir danışman atandığı kaydedildi.

Şubat ayında üzerinde mutabakata varılan ortak açıklamaya atıfta bulunulan açıklamada, “Şubat ayında Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Liderlerin üzerinde anlaştığı ortak açıklamayla yeni bir ivme kazanıldı. Liderlerin ortak açıklamada yer alan prensiplerin temelinde çalışmak için yeni bir kararlılık ve cesaret göstereceklerini temenni ediyorum” denildi.