Ömer Bilge

Rum istihbaratı, KKTC ile BM’nin ortak hazırladığı ve sadece Türkiye’yle paylaşılan ‘gizli damgalı’ su belgesini medyaya sızdırdı. Belgeye göre Türkiye’den gelen suyla KKTC’de mülk fiyatları ile ülkenin milli geliri artacak, böylece Rumlar’ın müzakere masasında talep ettiği toprakları alması uluslararası hukuk kurallarına göre zorlaşacak.

RUM İstihbarat Örgütü (KİP), Türkiye’nin asrın projeleri arasında yer alan Kıbrıs’a su temin projesinin açılışının hemen ertesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Birleşmiş Milletler’in (BM) ortak hazırladığı ve sadece Türkiye’yle paylaşılan ‘gizli damgalı’ su belgesini medyaya sızdırdı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın, Türkiye’den suyun geldiği Alaköprü Barajı’nın 2011’deki temel atma çalışmaları sırasında hazırladığı gizli belgeye göre, stratejik öneme sahip su projesi, KKTC’de mülk fiyatları ile ülkenin milli gelirini artıracak. Böylece Rumlar’ın müzakere masasında talep ettiği toprakları alması uluslararası hukuk kurallarına göre zorlaşacak. KKTC’nin gizli belgesini Rum Fileleftheros gazetesi yayınladı. Küçük bir bölümü yayınlanan belge, KKTC eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun mülkiyet konusundaki müzakerecisi Serden Hoca’nın imzasını taşıyor.

BM YETKİLİSİ ANAMUR’DA

Hürriyet’in elde ettiği bilgilere göre, belge sadece KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Türk Dışişleri Bakanlığı’nda bulunuyor. Belgenin orjinali, 3 ayrı metinden oluşuyor. Rumların yayınladığı bölümler, 3 belgeden de alıntılar yapıyor. Suyun Kıbrıs sorunu üzerindeki stratejik etkilerini inceleyen gizli rapor, şöyle hazırlandı:* Türkiye’nin asrın projeleri arasında gösterilen su projesi için ilk adım 07 Mart 2014 tarihinde dönemin Başbakanı, günümüzün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dragos çayı üzerine Alaköprü barajının temelini atmasıyla başladı. * Kıbrıs’ta Rumlarla çözüm müzakerelerini yürüten BM, 2011 yılında Dünya Bankası’ndan ABD’li su ve mülkiyet uzmanı Frederick Brusberg’i Ada’ya davet etti.

8 SAYFALIK RAPOR* 

KKTC’nin mülkiyet konusundaki müzakerecisi Serden Hoca, Amerikalı uzman Brusberg’le temeli yeni atılan Alaköprü Barajı inşaatına giderek yerinde inceleme yaptı. * Frederick Brusberg, KKTC’ye su temin projesinin Dünya Bankası tarafından onaylanmasını ve böylece Rumların müzakere masasında, su projesinden dolayı değer artışı yaşayacak 1974 öncesi Rum mülklerin iadesi konusunda ses çıkartamayacağı tavsiyesinde bulundu. * Serden Hoca, BM yetkilisi ile yaptığı çalışmaların sonuçlarını 3 ayrı parça halinde toplam 8 sayfalık rapor haline getirdi ve KKTC Cumhurbaşkanlığı ile Türk Dışişleri’ne elektronik postayla gönderdi.

Değer ilk etapta en az yüzde 10 artacak

Rumların sadece küçük bir bölümünü yayınladığı raporun tam içeriği ise, şöyle:* Alaköprü Barajı 130 milyon metreküp depolama hacmiyle yapıldı. Mersin Alaköprü barajının çevresinde, tarıma yönelik su ihtiyacı yıllık 15 milyon metreküp. * KKTC’ye 75 milyon metreküp su gönderilecek. Ancak Dragos çayından yılda 1.5 milyon metreküp su denize boşalıyor. * Alaköprü Barajı ve Dragos çayının 1 milyar metreküpün üzerine çıkan kapasitesi, Türkiye’nin Mersin bölgesi ile KKTC’nin ihtiyaçlarının çok üzerinde. * Ada’ya gelecek su, kısa vadede KKTC’nin sulu tarımyapılamayan kurak topraklarını hızlı bir şekilde değerlendirilecek. * Uluslararası hukuka göre, su ile oluşturulacak bu değer artışı, 1974 öncesinde Rum mülkü olan topraklar üzerinde KKTC’nin hak iddia etmesini sağlayacak ve müzakerelerde konumunu güçlendirecek. * Toprakların değeri, su geldiği anda en az, 1974 değerlerine göre, yüzde 10 artacak. Sulu tarım arttıkça değerlenme yükselecek. * Kıbrıs Rum yönetimi de büyük susuzluk çekiyor. Projenin büyüklüğü, tüm Kıbrıs’a fazlasıyla yetecek. Hatta büyük bir potansiyel de boşta kalacak. * Rumların da kullanmasıyla sudan elde edilecek gelir, Kıbrıs sorununun mülkiyet konusundaki finansmanını karşılayacak.

Da Vinci kullanıyorlar

Rum istihbaratı İtalya merkezli Hacker Team’in uluslararası istihbarat servisleri için özel hazırladığı ‘Da Vinci’ korsan yazılımına sahip. Hacker Team skandalının temmuz ayında patlamasından sonra korsanlarla yıllardır ortak çalıştığı ortaya çıkan Rum istihbarat (KİPE) şefi Andreas Penteras, istifa etmiş ancak kendini, “İşgal bölgelerinde (KKTC) Türklerin gizli yazışmaları ile e-maillerini ele geçirmek için casus yazılımları aldık” diye savunmuştu. 50 kişilik özel bir teknik takip ekibi kuran Rum istihbaratının belge operasyonu ilk değil. Rum istihbaratı, BM’nin Kıbrıs eski temsilcisi Aleksander Downer’ın belgelerini çalmış, parçalar halinde Rum medyasına servis etmişti. Hacker Team’in hazırladığı Da Vinci korsan yazılımı, internet üzerinden bilgisayarlara ve cep telefonlarına ulaşarak belgeleri istenilen yerlere gönderiyor. Program, dünya üzerindeki tüm virüs ve koruma programlarını aşıyor. Hacker skandalında programı Türk emniyetinin de kullandığı ortaya çıkmıştı. (Hürriyet)