Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, geçtiğimiz hafta sonu Beyarmudu’nda gerçekleştirilmesi planlanan iki toplumlu tiyatro oyununun Rumların Beyarmudu Belediyesi’ni yok saymamaları yüzünden gerçekleşmediğini söyledi. BM ve AB gibi uluslar arası kuruluşların hibe programlarında dahi tanınan Beyarmudu’nun, davetiyeye konulmadığını ifade eden Edip, “Güney Mesarya tesisi Beyarmudu’na aittir. Bunu davetiyeye eklemediler. Kendilerini uyardığımızda ise kaale almadılar. Bu şartlarda etkinliğin yapılamayacağını söylememize rağmen dekorları, seyirciyi getirdiler” dedi.

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Cumartesi günü sahnelenmesi planlanan iki toplumlu tiyatro oyununun neden sahnelenemediğini Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne anlattı. Şubat ayının 25’inde kendilerine Türkmenköy Kültür Derneği tarafından bir dilekçe sunulduğunu, dilekçede, Güney Mesarya Tesisi’nde 19 Mart’ta iki toplumlu bir tiyatro oyununun sahnelenmesinin istendiğini kaydeden Edip şunları söyledi: “Bize, Türkmenköy Kültür Derneği’nden 25 Şubat’ta bir dilekçe geldi. 

Dilekçede, iki toplumlu tiyatro oyunu oynanmak istendiği yazıyordu. Oyun, Güney Mesarya Tesislerinde oynanacaktı. Oyun 19 Mart tarihinde oynanacaktı. Ben facebook sayfasından davetiyeye baktığımda Türkmenköy, Güney Mesarya Tesislerinin adresinin yazıldığını gördüm. 

“Davetiyeleri, Kontea Vakfı Güney’de bastı”

Davetiyeler, Beyamudu’nun eski adı olan Kontea Vakfı tarafından güneyde basılmış. Biz ‘ya yeni davetiye basılsın, ya da diğerinin üstü çizilerek Beyarmudu eklensin’ dedik. Benim e mailime gelen davetiyede yine aynısının yazdığını gördüm. Biz böyle bir şeyi kabul edemeyeceğimizi, Beyarmudu’nu yazmak zorunda olduklarını söyledik, bunu yapmayacaklarını söylediler.

“KKTC’yi tanıyıp tanımamaları kendi bilecekleri ama seçilmiş belediyelerimizi tanıyacaklar”

Davetiyeyi istediğimiz şekilde düzeltmezlerse salonu vermeyeceğimizi söylemiştik. Dolayısıyla Perşembe gününden itibaren bunu biliyorlardı. Buna rağmen, dekorları getirdiler, seyirciyi getirdiler. Başkan mecburdur oynatmaya dediler. Araya aracı koymaya kalktılar… Rumlar şunu bilecek ki, burada seçilmiş bir belediye başkanı vardır. KKTC’yi tanıyıp tanımamaları kendilerinin bileceği iş ama seçilmiş belediyelerimizi tanıyacaklar.” 

“Harmancı yapınca dik duruş, biz yapınca faşistlik…”

Geçtiğimiz aylarda, LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın bir davete icabet etmediğini anımsatan İlker Edip, “Geçenlerde Harmancı’ya bir davetiye geldi, reddetti kahraman oldu. Biz, kendi sınırlarımız içinde olan kültür merkezinin başına Beyarmudu eklensin dedik diye ‘faşist’ ithamlarına maruz kaldık. Harmancı yapınca dik duruş oluyor, biz yapınca faşistlik… Neyse ki halkımızdan büyük destek gördük” dedi.