Sefa Karahasan

Kıbrıs’ta ‘mülkiyet’ başlığının görüşülmeye devam ettiği bir dönemde, 1974 öncesinde adanın kuzeyinde mülk sahibi bazı Rumlar, Kuzey’e geçerek evlerde kalan Kıbrıslı Türklere “Bu evler bizim geri alacağız’ dedi. Yaşananlara KKTC lideri Mustafa Akıncı’dan müdahale geldi.

İlk olay Yeni Erenköy’de meydana geldi. Köye giden Rumlar, daha önce yaşadıkları evlerin sahiplerini aramaya başladı. Bazı evlere giren Rumlar, evlerin ve bahçelerin fotoğraflarını çekti. 

Star Kıbrıs’a konuşan Yeni Erenköy Eski Belediye Başkanı Özay Öykün, “Müzakerelerin gidişatından cesaret alan Rumlar köyümüze sık sık gelmeye başladı” dedi. Öykün, “Rumların tavırlarından köy halkının huzursuz olduğunu” belirtti. 

‘Kahve ikram edin’

Girne Karaoğlanoğlu Muhtarı Hüdaverdi Tutku’nun da evine giden Rum bir aile, “Bu ev bizim, bu evi satmak istiyorum” dedi. Bunun üzerine gerginlik yaşandı. Rum aile bölgeden uzaklaştı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, “Bunların yapılmaması gerekir... Bireyler kafa kafaya verip bu işi çözecek değildir” diye konuştu.

Gerilim yaşanmaması gerektiğine vurgu yapan Akıncı, bunun yerine Kıbrıslı Türklere kapıya gelen Rumlara ‘kahve ikram etmeleri’ çağrısı yaptı. Akıncı, kimsenin tedirgin olmaması gerektiğini belirtti.

Milliyet’in edindiği bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Akıncı, iki hafta sonra müzakerelerin devam etmesi üzerine konuyu masada gündeme getirdi. Akıncı, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’e, ‘Rumların kapıları çalması ile ilgili rahatsızlığını’ iletti. 

Anastasiadis de, ‘bu ve benzeri olayları asla doğru bulmadığını’ belirtti ve “Bunlar provokasyon olabilir. Bunlara karşı uyanık olmalıyız” dedi. İki lider bu konularda, yakın temas halinde olmaları gerektiği üzerinde durdu.

Mülkiyet başlığında üç kriter: ‘İade, takas ve tazminat’

Akıncı ile Anastasiadis arasında devam eden görüşmelerde, Mülkiyet’in kriterleri oluşturulmaya çalışılıyor. Masada, ‘iade, takas ve tazminat’ var. Çözümün hemen ardından Mülkiyet Komisyonu’nun kurulması ve ortaya çıkacak sorunları çözmesi planlanıyor. Kıbrıs Türk tarafı, ‘iki kesimliliği’ ortadan kaldırmayacak şekilde bir çözümün olması gerektiğini vurguluyor. Yani, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar kendi bölgelerinde çoğunlukta olacak. Akıncı’nın bu konuda taviz vermesi beklenmiyor.

‘En az düzeyde etki’  

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Kıbrıs Türk tarafı, ‘kurulacak yeni mülkiyet düzeninin kişilerin gündelik hayatlarını ve sosyal yapısını asgari düzeyde etkilemesi’ gerektiği üzerinde duruyor. Ucu açık mahkeme süreçlerinin olmaması gerektiğini ifade eden Türk tarafı, ‘yeni düzenin, bireyler arasında çatışmalara mahal vermemesi gerektiğini’ belirtiyor. Rum tarafının ise, Türk tarafının bu yaklaşımına itiraz etmediği, Mülkiyet davalarının ilk bir yıl içerisinde sonuca vardırılması gerektiğini ifade ettiği öğrenildi. (Milliyet)