Ömer Bilge

45 dakika planlanan zirve 1.5 saate uzadı. Toplantıda Akıncı, yıl sonuna kadar çözüm amacıyla takvim belirlenmesini istedi, ancak Rum lider Nikos Anastasiadis şiddetle karşı çıkınca gergin anlar yaşandı

Zirve sonrasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, yanında Türk ve Rum liderlerle ortak basın toplantısı düzenledi. Genel Sekreter, Kıbrıs’ta 2016 yılı içinde kapsamlı bir çözüme varılması amacıyla gösterilen çabadan dolayı liderleri kutladı ve konunun uluslararası boyutu da dahil ihtiyaç duyulacak her konuda destek vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Ban, “Kıbrıs için önümüzdeki süreç çok kritik. Zaman çok önemlidir. BM ve ben, sürecin başarıyla sonuçlanması için elimizden geleni yapacağız” dedi. Ban, liderlerin kendisinden kişisel katkısını artırmasını istediğini söyledi.

57e8a80d18c7731fe0c39149.jpg

AKINCI 2016 HEDEFİNİ YUMUŞATTI

Basın toplantısının ardından Mustafa Akıncı ayrıca gazetecilere konuştu ve “Rumların takvimle ilgili bilinen karşı çıkışları olmasaydı daha da tatmin edici olacaktı. Daha fazla katkı istediğimiz Ban’ın görev süresi yılsonu bitecek olmasından dolayı, ortada zaten bir takvim bulunuyor” diye konuştu. Akıncı, 2016’da çözüm hedefinden vazgeçmediklerine dikkat çekerek, Ekim ayında yoğunlaştırılmış müzakerelerin, dört başlıktaki sorunların minimuma indirilmesi hedefiyle müzakerelere devam edeceklerini, anlaşmayla ilgili bazı teknik unsurların 2017’ye sarkmasının çok sıkıntı yaratmayacağını söyledi.

MASADA GERGİN ANLAR

Rum kaynaklar ise 45 dakikalık görüşmenin 1.5 saate uzamasına Akıncı’nın takvim ısrarının neden olduğunu duyurdu. Rum kaynaklar, Ban Ki-moon’un yanında tansiyonun yükseldiğini, Anastasiadis’in takvim belirlenmesi talebini reddetmesi nedeniyle Akıncı’nın sinirlendiğini kaydetti. Ban Ki-moon’un da takvim konusunda Rum lidere karşı çıkmadığı belirtildi. Anastasiadis, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, zirveden çıkan sonuçtan çok memnun olduğunu duyurdu.

57e8a7f418c7731fe0c39145.jpg

Kaynak: Hürriyet