Simerini gazetesi, Güney Kıbrıs’ın, AB kurumları içerisinde verdiği mücadele kapsamında, Avrupa Parlamentosu Rum üyelerinin tepkilerinin, “işe yaradığının görüldüğünü” yazdı.

Avrupa Parlamentosu grup başkanlarının dün gerçekleştirdikleri toplantıda, sözde “Türk tahrikleri” konusunun, 12-13 Kasım tarihlerinde Brüksel’de yapılacak mini zirve çerçevesinde Avrupa Parlamentosu’nda ele alınmasına karar verdiğini belirten gazete,  parlamentodaki görüşmenin ardından bir de kararın alınmasının beklendiğini yazdı.

Grup başkanları toplantısında, ilk başta konuya ilişkin görüşme başlığında sorun yaşandığını ancak Avrupa Halk Partisi ile Sol Grup’un müdahalesiyle, görüşme başlığının “Kıbrıs MEB’indeki Türk Faaliyeti ve Gerilim Yaratması” şeklinde olmasının beklendiğini yazan gazete, Sosyalist Grup’un ise geçtiğimiz haftaki gibi, “olumsuz tavır sergilemediğine” de dikkati çekti.

Haravgi gazetesi “Türk Tahrikleri Avrupa Parlamentosu Oturumunda” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölge içerisindeki Türk “tahrikleri” konusunun nihayetinde Avrupa Parlamentosu’nda ele alınacağını yazdı.

Gazete, Avrupa Birleşik Sol/Kuzey Sol Yeşiller Grubu’nun, konunun ele alınması şeklindeki önerisinde ısrarlı olduğunu, diğer siyasi grupların ise Türkiye’yi, görüşme başlığı kapsamında korumaya çalıştığını belirtti.

Avrupa Birleşik Sol/Kuzey Sol Yeşiller Grubunun önerisine Avrupa Halk Partisi, Sosyal Demokratlar ve Liberallerin destek verdiğini belirten gazete, görüşme başlığının; “Türk Faaliyetleri Kıbrıs Cumhuriyeti MEB’inde Gerilime Neden Oluyor” olması yönünde sonucuna varıldığını yazdı.

SİLİOKİTİS

Haravgi gazetesine göre AKEL AP üyesi Neoklis Silikiotis, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşma çerçevesinde Avrupa Komisyonu’nu, Türkiye’nin “kışkırtıcı faaliyetlerini” sonlandırması yönünde çağrı yapmaya davet etti.

Uluslararası Hukuk’un çiğnenmesini ayrıntılı bir şekilde aktaran Silikiotis, “AB’a aday bir ülke olan Türkiye tarafından gerçekleştirilen tehditlere karşı bazı kişiler sağır kalırken dayanışma deyiminin ne değeri var” şeklinde de bir soru yöneltti.

Silikiotis, dün gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu toplantısında Türk “tahriklerinin” ele alınmamasını da kınadı.

Simerini gazetesine göre AKEL AP üyesi Neoklis Silikiotis, Avrupa Komisyonu’nun, enerji güvenliğine ilişkin Avrupa stratejisi konulu açıklamasına da müdahalede bulundu.

Silikiotis, Enerji Birliği Komiseri adayı Sevkoviç’e yönelik müdahalesinde, Sevkoviç tarafından yapılan sunumda Doğu Akdeniz’de bulunan büyük yataklardan bahsedilmediğine işaret etti.

Silikiotis, açıklamasının devamında Doğu Akdeniz yataklarının, Avrupa’nın enerji güvenliğinin desteklenmesindeki rolünden de söz edilmediğini ifade etti.

Avrupalı şirketlerin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisinde sondajlar yapılmasını ileriye götürmekte olduğunu ifade eden Silikiotis, bunun AB tarafından görmezden gelinmesinin mümkün olmadığını söyledi. 
Sevkoviç ise açıklamasında Doğu Akdeniz’de önemli yatakların bulunduğunu, bununla birlikte başlayan araştırmaların devam etmesinin de önemli olduğunu belirtti.