SEFA KARAHASAN 

Kıbrıs Rum Kesimi Meclis Başkanı Yannakis Omiru, devam eden barış müzakerelerini değerlendirip çözüme belli şartlarla yeşil ışık yaktı. Omiru, Kıbrıslı Rumların, Ada’da en kısa zamanda bir çözüm istediğini savundu ve ‘Rumların bir referandumda evet diyebileceğini’ kaydetti. Omiru, Rumların bir çözüm planına evet demesi için, ‘askeri birliklerin adadan çıkması, garantilerin ortadan kaldırılması ve yerleşiklerin (Türkiye kökenli KKTC vatandaşları) geri dönmesi gerektiğini’ belirtti.

‘Garantörsüz yaşadık’

Kıbrıslı Türkler ve Rumlar olarak, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin vatandaşları olduklarını ifade eden Omiru, “Bizler 41 yıl boyunca birlikte yaşadık aynı köylerde. Garantörler ve garantiler olmadan. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra garantiler ve garantörlük ile yaşayan tek ülkeyiz. Eğer çözüm olursa, daha önceki gibi yeniden birlikte yaşayabiliriz” dedi. Meclis Başkanı Omiru, ‘Kıbrıs sorununa adil ve sürdürülebilir çözüm bulunmasının Türkiye’nin de yararına olduğunu’ söyledi ve “Türkiye bunu anlamalı ve bu yönde harekete geçmelidir” dedi.

‘Akıncı ılımlı’

Omiru, ‘KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da, yıllardır Kıbrıs sorununun çözümünü destekleyen ılımlı bir siyasetçi olduğunu’ belirtti. Akıncı’nın Türkiye’nin rızası olmadan hareket etmesinin mümkün olmadığını da öne süren Omiru, “Türk askerinin çekilmesi, yerleşikler sorunu ve garantiler konusu Türkiye’nin karar vereceği meseleler” diye konuştu. Omiru, Akıncı’nın Mayıs 2016’dan (Rum tarafında milletvekilliği seçimleri bu tarihte) önce bir referandum yapılabileceği yönündeki açıklamalarını da doğru bulmadığını söyledi.

Kısa zamanda çözüm olup olmayacağı ile ilgili bir soruya karşılık Rum Yannakis Omiru, “Çözüm olacağına inanmayı arzu ediyorum” dedi. Omiru, “Bunun yeterli olmadığını, Türkiye’nin Kıbrıs sorunun uluslararası ve AB hukuku prensipleri çerçevesinde çözümü için işbirliği yapma konusunda samimi bir irade göstermesinin önemli olduğunu” ileri sürdü.

‘Türkiye’nin yararına’

Çözüm için Türk askerinin Ada’dan çekilmesi ve Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının Ada’dan gitmelerinin yeterli olup olmayacağı ile ilgili de Omiru şunları söyledi; “Kapsamlı çözüm için bu yeterli değil. Çözüm, mülkiyet ve toprak meseleleri anayasal hususlar, AB müktesabatının uygulanması değerleri de içermeli. Bununla birlikte, askerlerin çekilmesi ve yerleşiklerin geri dönmesi olası bir çözümün esas unsurları.”

Türkiye ile ilişkileri iyi bir Kıbrıs’ın Ortadoğu’da daha başarılı olup olmayacağı ile ilgili soruya ise Omiru şu cevabı verdi; “Çözüm için mücadele etmemizin sebebi bu. Adil bir çözüm Kıbrıs ve Türkiye arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme yol açacak. Bu yöndeki gelişmeler Türkiye ve Kıbrıs’ın yararına. Bunun yanında bölgede güvenlik, istikrar, barış ve işbirliği koşullarının oluşmasına katkı sağlayacak.”