Nadire Bahadi

Geçitkale anayolu üzerinde Alaniçi köyü kavşağında bulunan Rumlar’a ait eski 2ayrı mezarlık bakımsızlık ve ilgisizlikten harabeye döndü. Ancak bu durum Sütlüce köyü girişinde bulunan eski Türk mezarlığı için de farklı değil. Yol üstünde olmalarına rağmen terk edilmiş, bakımsız ve ilgisiz bırakılan Rum mezarları kırılıp dökülürken, Sütlüce’deki mezarların birçoğunun ise kabri bile yok. Harabe halde olan her iki mezarlık da yatan ölülerin çiçek koyacak bir kabri bile kalmamışken, mezarlıkların mevcut hali korku filmlerini andırıyor.

İnsan boyu otlar, kırık kabirler

Alaniçi köyü kavşağında olan Rumlara ait 2 ayrı mezarlıktan geriye sadece kırık kabirler kaldı. 1975 yılından önce bölgede bulunan iki köy için yapılmış iki ayrı mezarlığın durumu bu gün içler acısı. Bir dönem çocukların oyun alanı olan mezarlıklarda kabirler hasara uğratılırken, hiçbir temizlik ve bakım yapılmayan mezarlıklarda mezarların ise kime ait oldukları bile belli değil. İnsan boyu kuru ot olan mezarlıklara girmek mümkün değil. Kuru otlar mezarlığı bürüdüğü gibi, toprağı boşalan kabirlerin içerisini de kaplamış durumda. Mezarlığı çevreleyen dış duvarlarda dökülerek virane hale gelmişken, mezarlıklar yılan ve farelerin yuvası haline geldi.

mezar2.jpg

Her taş bir mezar

Sütlüce köyü girişinde bulunan eski mezarlık ise Türk mezarlığı olarak kullanılıyordu. Mezarlıkta çoğu mezarın bir kabri bile bulunmazken, mezarlar baş tarafına konulan taşlarla ayırt edilebiliniyor. En yenisi 1951 yılına ait olan mezarların bazılarına aileleri tarafından kabir yapılırken, çoğu mezarın ise kime ait olduğu bilinmiyor. Köylü köyün girişinde bulunan mezarlığın o köyde çok önceden yaşayan insanlara ait olduğunu belirtirken, mezarların bu denli bakımsız bırakılmasını da kınadı. “Yaşayana saygı olmayan bu ülkede ölüye saygı hiç yok” diyen köylüler, yerleşim yerinin köyün içinden dışına doğru büyüdüğünü ancak harabe mezarlığın bakımsız bu hali ile ürkütücü olduğunu ifade etti.

mezar-002.jpg