Yurdagül Atun

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinin turizme de olumsuz etki yapacağı ifade edildi. Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, üç yıl önce Amerika’nın Rusya’ya uyguladığı ambargonun Türkiye’yi etkilediği, bunun KKTC’ye de yansıdığını belirtirken, 2014’te Rus turist sayısında düşüşün başladığını, 2015 yılında ise gerilediğini ifade etti.

“Rum halkı Putincidir. Putin gitmeyin dediğinde gitmezler” diyen Tolun, Rusya’da, eski Sovyetler Birliği sisteminin prensibinin ve sistem kalıntılarının mevcut olduğunu kaydetti. Rus turist sayısında, 2009 yılından başlayarak, 2011’e kadar büyük artış yaşandığını belirten Tolun, bu artışın 2014 yılında tersine döndüğünü, 2015’te ise gerilemenin başladığını ifade etti.

“Önlem almadık…”

Bunun sebebinin önlem alınmaması olduğunu savunan Tolun, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Yüzde 25 artış varken durması kötü oldu. İki yıldır Rus turist az geliyor. Rusya’daki krizin bizi etkileyeceği açıktır. Türkiye’ye gelecek olan turist gelmezse, Türkiye’de fiyatlar düşer. Antalya havuz gibidir. O dolunca bize gelir. Rusya’daki kriz Avrupa’yı da etkiledi. Rus halkı ‘Kırım’ı kalkındıralım’ dedi, yüzde 30 Rus oraya gitti. 

“Avrupa İslam ülkelerindeki terörü öne çıkararak turistin gitmesine engel oldu”

Avrupa’da ekonomik kriz vardı… Bu kriz Yunanistan’da, İspanya’da oldukça hissedildi. Ancak Avrupa Putin gibi davranmadı, terörü öne çıkardı. Suriye’deki savaşı, İslam ülkelerindeki olayları öne çıkararak turistin o ülkelere gitmesini engellediler. İspanya’ya, Yunanistan’a, Kıbrıs’a gitmesini sağladılar. Euro’nun başka ülkelere gitmesini önlediler. Yani, Rusya, Avrupa tedbir aldı, biz almadık. 

“Türkiye, İngiltere ve istikrarlı İslam ülkelerinden turist bekliyoruz”

Charter varsa o ülkelerden turist geliyor, yoksa yok. 2016’da, belki 2015’teki aynı sayıyı yakalamaya çalışacağız. Özellikle Türkiye’den gelecek turist sayısında artış olursa bu önemlidir. İngiltere’den turist getirmeyi başarırsak çok iyi olur. Bizim her koyduğumuz bir liraya karşı Türkiye iki lira koyuyor. Biz 20 milyon çıkarırsak Türkiye 40 milyon koyacak demektir. Bu fırsatı değerlendirmemiz gerekir. Ekonominin ticaret açığını kapatan sektörümüz turizmdir. Ekonominin yüzde 55’ini turizmden karşılıyoruz. Sonra eğitim geliyor. Biz bunu ispat ettik. Charterlerle birçok ülkeden turistler geldi. Ayrıca istikrarlı Müslüman ülkelere yönelmemiz gerekiyor.”

“Bakan tek başına hareket etmemeli…”

Turizmde bir politika oluşturulamamasını eleştiren Orhan Tolun, çok sık Bakan değişmesinden yakındı. Turizm Bakanının tek başına hareket ettiğini savunan Tolun, “Bakanın tek başına hareket etmesini kınadım. Yeni bir bakan olduğu için eleştiriye gelemiyor. Geleceğimiz turizm olduğu için önemli. Bir yılda kaç Bakan değişti. Tabi ki sihirli bir değnek beklemiyoruz. Bizi çağırıp ne yapmamız gerektiği konusunda istişare etmeli. Tek başına ‘bir tur operatörü buldum’ demekle turizmi kalkındırmak mümkün değil” şeklinde konuştu.