Rus bankacılık devi Sberbank’ın CEO’su German Gref’in bir süre önce gerçekleştirdiği KKTC ziyaretini değerlendiren bir ekonomi uzmanı şok iddialar ortaya attı.

Yeni Bakış'a konuşan bir finans uzmanı, aynı zamanda Rusya’nın eski Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı olan German Gref'in, Sberbank’ın Türkiye’deki iştiraki Denizbank’ın KKTC’de 4 Nisan’da düzenlenen ‘Kaptanlar Toplantısı’na katılmasıyla ilgili önemli iddialar ortaya attı. Finans uzmanı, KKTC’de Kaya Artemis Otel’de 3 gün süren toplantının son gününde adaya gelen Gref’in, ziyaretinin Güney Kıbrıs yetkililerinden gizli gerçekleştirilmesinin ise Sberbank’ın KKTC’de şube açarak, Güney Kıbrıs’ın ekonomik sıkıntılara girdiği dönemde batan bankalarda bulunan kasalardaki kara paraları, KKTC’ye aktarıp aklamayı hedeflediğinden kaynaklandığını savundu.

İşadamları panikte

Uzman, 2004 yılında Güney Kıbrıs’ta kapatılan Offshore bankaların ardından Güney Kıbrıs bankalarının da iflasının ortaya çıkmasıyla Kıbrıs’ta para aklayan Rus işadamlarının büyük miktardaki paralarına el konulduğunu hatırlattı. Finans uzmanı, batan ve kapatılan bankalarda şahıslara özel bulunan kasaların şu anda açılmasının gündemde olduğunu ve Rus işadamlarının bu yüzden panik yaşadığını kaydetti.

Güney “öcü” oldu

Güney’de kişilere özel kasalarda ve banka hesaplarında 70 milyar dolar para bulunduğunu iddia eden  finans uzmanı, özel kasaların açılmasının gündeme gelmesiyle Rus işadamlarını Güney Kıbrıs’a “öcü” gözüyle baktıklarını ifade etti.

“Deniz Bank üzerinden Rusya’ya taşınacak”

Sberbank’ın Haziran 2012 yılında 3.54 milyar dolara satın aldığı Deniz Bank’ın KKTC’de şube açma girişimlerinin de Güney’de bankalarda kalan 70 milyar dolar nakit parayı Kuzey Kıbrıs üzerinden aklayarak Rusya’ya havale etmek amacı taşıdığını savunan uzmanı, söz konusu meblağın 31 konteyner dolusu dolar anlamına geldiğini belirtti. Uzman uygulamanın KKTC’ye hiçbir katkı sağlamayacağını da sözlerine ekledi. 

Kaynak: Yeni Bakış