Rana Sarro Özadalı

2013 yılında gerçekleşen sınav ile bir üst rütbeye terfi ettirilen Polis Genel Müdürlüğü personelinden 17 müfettiş muavininin terfileri iptal edildi.

Erken genel seçimler öncesi seçim yasakları döneminde, Seçim ve Halk Oylaması Yasası dikkate alınmadan, Polis Hizmetleri Komisyonu tarafından, verilen polis terfileri sökülüyor.

Seçim yasakları içerisinde yapılan idari işlemler, dünkü tek yargıçlı Yüksek İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Kilit noktalarda bulunan 17 polis muavinliği terfileri iptal edilirken, rütbeleri sökülen kişilerin, istinaf mahkemesi kararına değin başmüfettiş olarak kalacağı belirtildi.

MEVSİMLER: “İSTİNAF HAKLARI VAR”

Detay Gazetesi’ne konuşan Avukat Muhabbet Mevsimler, 51/84 sayılı Polis Örgütü sicil puanlarının, uygulanma şeklinden dolayı iki sebepten yasaya aykırılık bulunarak iptal edildiği bilgisini verdi.

Mağdur olduğunu iddia eden davacı tarafından açılan davada, seçim yasakları içerisinde alınan 17 polis müdür muavini terfisinin, mahkeme kararıyla iptal edildiğini kaydetti.

Mahkeme kararı çerçevesinde, bu terfilerin mahkeme emrinin yayınlanmasının ardından söküleceğini belirten Avukat Mevsimler, terfileri sökülecek olan kişilerin, 3’lü yargıç önünde istinaf hakları bulunduğunu belirtti.

“İSTİNAF HAKLARI VAR”

İstinafta verilecek kararın nihai olacağını söyleyen Mevsimler, “Şuanda tek yargıcın verdiği karar, yürürlülüğü durdurma kararıdır ve bu kararın yayınlanmasının ardından 17 polis müdür muavinine verilen terfiler sökülecektir” dedi.

“TEŞKİLATTA YENİDEN KAOS”

Bunun teşkilat içerisinde üzücü bir durum olduğunu söyleyen Avukat Muhabbet Mevsimler, hem zamanında terfi almadığını iddia edip hak arayanlar, hem de terfi alıp belli bir süre görev yapıp, oradaki konumunu kaybedenler açısından, teşkilatta bir kaos başladığını söyledi.

terfi2.jpg

“TEŞKİLATTA DERİN YARA AÇTI”

Sürecin bitmediğini, terfileri mahkeme kararıyla iptal edilenlerin, haklarını istinaf yolu ile üçlü yargıç huzurunda aramaya devam edeceğini belirten Mevsimler, “Ama her halükarda bu olay, teşkilatta derin bir yara açmıştır ve bu yara artık teşkilatta kapanacağa da benzememektedir” dedi.

“BİRÇOK KEZ TERFİLER SÖKÜLDÜ”

Polis Örgütü’nün terfileri bir türlü yasal zeminde, adilane, hukuka uygunluk içerisinde yapamadığının yıllardır gözlemlendiğini söyleyen Mevsimler, “birçok kez mahkemeler tarafından terfilerin söküldüğü görülmüştür. Bunun bir bedeli olmalıdır. Bu kişiler ya istifa etmeli ya da haklarında soruşturma başlatılmalıdır” dedi.

“YA İSTİFA YA DA GÖREVDEN ALINMALILAR”

Avukat Mevsimler, Polis Hizmetleri Komisyonu Üyeleri’nin ve buna sebep olanların haklarında yasal işlem başlatılması ve/veya görevlerinden derhal ya istifa etmeleri ya da seçimin ardından görevlerinden derhal alınmaları gerektiğini savundu.

“POLİS TEŞKİLATINDA YIKIMA SEBEP OLACAK”

Hükümetin derhal bu konuda harekete geçip buna sebep olanlarla ilgili ve teşkilatta yakın bir tarihte başlayacak kaosla ilgili hukuki çare araması gerektiğini vurgulayan Mevsimler, “Çünkü bu, teşkilat içerisinde bir yıkıma sebep olacaktır. Polis Teşkilatının bu yıkımdan sonra halka götüreceği hizmetin verimi daha da düşecek, içte daha da büyük bir kaos başlayacaktır. Dolayısıyla istifa mekanizmalarının işletilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“HUKUK ÜZERİNE GÖREV İCRA EDEN BİR KURUMUN HUKUKSUZLUĞU”

Bunun bir müeyyidesi olması gerektiğine dikkati çeken Mevsimler, “Halkın can ve mal güvenliğini sağlayan bir teşkilatın, hukuku esas alan, hukuk üzerine görev icra eden bir kurumun hukuksuzluğunun her defasında mahkeme tarafından tescil edilmesi ile artık halka verebileceği hukuki hizmetin güvenirliği erozyona uğruyor. Yıllardır Polis Teşkilatı, huzuru bulamamış, terfi yasasını yasal zemine oturtamamış, adilane bir terfi sistemini kuramamıştır. Bu da gösteriyor ki, yıllar önce yapılan kanunsuzluklar, gelişen baskıcı temayüllerle verilen terfilerde aynı anlayış ve vurdumduymazlığa bir son verilmesi gerekir” dedi.

TERFİSİ İPTAL EDİLENLERİN LİSTESİ:

Detay Gazetesi, terfisi iptal edilerek, rütbesi sökülen polislerin isim listesine ulaştı. Terfisi Yüksek İdare Mahkemesi tarafından sökülen polislerin, tam listesi şöyle:

1Ali ADALIERPol.Md.Mv.(v) 
2Mahmut Barış SELPol.Md.Mv.(v) 
3Bekir ABATAYPol.Md.Mv.(v) 
4Hasan ÇAĞANAĞAPol.Md.Mv.(v) 
5Vasvi ARKINPol.Md.Mv.(v) 
6Ahmet SOYALANPol.Md.Mv.(v) 
7Erdal ŞANLIDAĞPol.Md.Mv.(v) 
8Hüseyin Kadir ÇETEPol.Md.Mv.(v) 
9Mustafa CEYLANLIPol.Md.Mv.(v) 
10Zafer ZAİFERPol.Md.Mv.(v) 
11Sıtkı ERKIVANÇBaşmüfettiş 
12    Gökay KARAGİLPol.Md.Mv.(v) 
13Kaan R. SAÇARBaşmüfettiş 
14Hüseyin SAĞIROĞLU     Pol.Md.Mv.(v) 
15Mehmet ÖZİLMENPol.Md.Mv.(v) 
16Kasım KUNİPol.Md.Mv.(v) 
17Ahmet BeşellerPol.Md.Mv.(v)