Duygu Alan

MAĞUSA’DA SU YOK: Türkiye’den adaya gelmeye başlayan suyun 2 milyon metreküpü baraja aktı. Ancak, şu anda her saat 8 bin metreküp su denize boşaltılıyor. KKTC ve TC hükümeti, su yönetimi konusunda uzlaşıya varamazken, başta Mağusa olmak üzere, bir çok kent susuzluktan kırılıyor

150 BİN TL, KİM ÖDEYECEK: Güzelyalı Pompa İstasyonu ve Geçitköy Barajı’nın günlük elektrik masrafı ortalanma 150 bin TL civarında. Şimdi, “Elektrik parasını kimin ödeyeceği tartışmaları” yeni bir kriz doğurdu. Saatte de 8 bin metreküp su, Güzelyalı Bölgesi’nden denize aktı

TON BAŞINA 1 TL ELEKTRİK: Güzelyalı Pompa İstasyonu için günlük 48 bin, Geçitköy Barajı’ndaki ana arıtma tesisi için de günlük 80- 90 bin TL arası elektrik gideri ortaya çıktı. Sadece elektrik giderinin dahi tüketiciye ton başına 1 TL maliyet yaratacağı hesaplanıyor

TÜRKİYE’DE BELEDİYELER: DSİ Proje Müdürü Birol Çınar, Türkiye’de enerji masraflarının ilgili belediyeler tarafından ödendiğini belirtti. Çınar, “Şu anda KKTC’deki uygulamanın ne olacağı belirlenmedi. Kısa sürede, tüm ayrıntıların netleşeceğini umuyoruz” dedi

Türkiye’den adaya gelmeye başlayan suy büyük oranda denize denize aktı. KKTC ve TC hükümeti, su yönetimi konusunda uzlaşıya varamazken, başta Mağusa olmak üzere, bir çok kent susuzluktan kırılıyor.
Güzelyalı Pompa İstasyonu ve Geçitköy Barajı’nın günlük elektrik masrafının 160 bin TL olarak ortaya çıkması da yeni bir krizi beraberinde getirdi. “Elektrik parasını kimin ödeyeceği tartışmaları” yeni bir kriz olarak ortaya çıkarken, saatte de 8 bin metreküp su, Güzelyalı Bölgesi’nden denize aktı

Sadece 1 TL elektrikten…

Bu arada, sadece Güzelyalı'daki pompa istasyonu için günlük  48 Bin TL'lik elektrik gideri öngörüldü. Geçitköy Barajı yanındaki Çamlıbel Arıtma Tesisi’nin de günlük 80-90 bin TL elektrik gideri ortaya çıktı.

Arıtma tesisi ve belediyelere kadar olan 500 KM'lik dağıtım ağının üzerindeki elektrik ihtiyacı da düşünülürse günlük 150- 160 Bin TL, sadace elektrik için harcanması gerekiyor.

Anamur’dan KKTC’ye  günde 190 bin metreküp su gelmesi tasarlanıyor. Belediye depolarına suyu pompalamak için ton başına 1 TL elektrik harcanması gerekiyor.

Bu da suyun maliyetini ton başına 5 TL’nin üzerine çıkarıyor. Elektrik parasının ise, kimin tarafından ödeneceği de henüz net değil.

Kim ödeyecek?

Ciddi bir elektrik masrafı ile çalışan tesisin, enerji masraflarını kısa öncesine kadar müteahhit firma ödedi.
Çamlıbel Arıtma Tesisi dışındaki tüm tesislerin elektrik giderlerini şu anda DSİ Kıbrıs Proje Müdürlüğü bütçesi ödüyor.

Çamlıbel Arıtma Tesisi’ndeki enerji masrafları ise testlerin tamamlanması ile birlikte, kısa bir süre içinde, müteahhit firma tarafından ödenmeyecek.

DSİ KKTC Proje Müdürü Birol Çınar, “Tesislerin performans testleri süresince elektrik enerjisinin bedelini müteahhit firma ödedi. O süreden sonra DSİ KKTC Proje Müdürlüğü. 2 aydır da DSİ ödüyor. Öte yandan Arıtma testlerinin henüz testleri bitmediği için şuan elektrik enerjisinin bedelini müteahhit firma ödüyor” dedi.

Çınar, “Peki tüm testler ve çalışmalar tamamlanıp su siteme verildiğinde bu enerjinin bedelini kim nasıl ödeyecek?” sorusuna ise, “Normalde TC’deki uygulama; performans testleri bitip ilgili kabul yapıldıktan sonra proje hangi belediye için yapıldıysa elektrik ve işletme masraflarını da o belediye öder. Ancak asrın projesinde bu konuda nasıl bir uygulama yapılacağı yakın gelecekte netleşecek” cevabını verdi. 

“Teknik deneme”

Türkiye’den KKTC’ye getirilen su, proje kapsamında pompa istasyonunda ve arıtma tesisinde, basınç, sızdırmazlık denemeleri,  pompa istasyonunun bakımı gibi teknik çalışmaların devam etmesi sebebi ile şuanda denize akıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ) KKTC Proje Müdürü Birol Çınar’dan alınan bilgiye göre teknik çalışmalar nedeni ile bir süredir denize verilen su, önümüzdeki hafta ortasından itibaren yeniden baraja pompalanacak.
Barajdaki su seviyesi belli bir düzeye getirildiğinde su, testlerin devamı için yeniden denize ve arıtma tesisine pompalanacak.

Şimdi de elektrik krizi

DSİ Kıbrıs yetkilileri, yaşanan süreci “teknik deneme” olarak açıklasa da, perde gerisinde bilinmezlikler devam ediyor.

Ülkede bazı belediyeler susuzluk nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşarken, milyon milyon metreküp su da belirsizlik nedeniyle denize akıyor.

Pompa istasyonların masrafı günlük 48 milyon TL olarak ortaya çıkarken, bunun suyun maliyetini de ciddi oranda etkileyeceği belirtiliyor.

Şu ana kadar tüketilen elektriği KKTC devleti mi oksa TC Devlet Su İşleri’nin mi ödeyeceği de belirsizliğini koruyor.

2 milyon metreküp barajda ama

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ) KKTC Proje Müdürü Birol Çınar’dan alınan bilgiye göre,
proje kapsamında herhangi bir teknik sorun yok.

Su kademeli olarak Geçitköy Barajı’na aktarılıyor. 1 Ekim 2015 tarihinden buyana Geçitköy Barajı’na 2 milyon metreküp su pompalandı.

Projeye göre, Anamur Dragon Çayı'ndan yıllık 75 milyon metreküp su, Girne Geçitköy Barajı'na aktarılacak.


Çınar: Testler devam ediyor

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ) KKTC Proje Müdürü Birol Çınar, suyun akışında herhangi bir problem olmadığını söyledi.

Çınar, pompa istasyonunda ve arıtma tesisinde, basınç, sızdırmazlık denemeleri,  pompa istasyonunun bakımı gibi teknik çalışmaların yapıldığı dönemlerde suyu baraja değil direk arıtma tesislerine dönem dönem de denize gönderdiklerini belirtti.

Çınar, “Testler sürüyor bu nedenle su, bir süredir baraja değil denize veriliyor. Bu testlerin büyük bir kısmı tamamlandı ve önümüzdeki hafta ortasından itibaren su yeniden baraja verilecek, barajın seviyesi yükseltilecek. Projenin açılışının gerçekleştiği tarihten bu yana Geçitköy Barajı’na toplamda 2 milyon metreküp su verildi. Projenin teknik ayağında hiçbir sıkıntı yok ve her şey planlandığı gibi ilerliyor” diye konuştu.