Özlem Çimendal

“Ağır ceza kapsamında olmayan ve yüz kızartıcı suç sayılmayan bir suç dolayısıyla mahkeme tarafından sadece para cezasına mahkum edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarının sabıkalarının gelecekteki hayatlarına engel teşkil etmemesi için Yasada aranan koşulların gerçekleşmesi halinde mahkeme tarafından silinmesini” içeren, “Sabıka Kaydının Silinmesi Yasası” dün Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz’ün yasada değişiklik önerisiyle Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin gündeminde tekrar görüşüldü.

Eksiklikler olduğu için karşı çıkılmış ancak yasalaşmıştı

16 Nisan 2012’de Genel Kurul toplantısında oyçokluğu ile kabul edilen “Sabıka Kaydının Silinmesi Yasa Tasarısı”na bazı milletvekilleri eksiklikler olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı ancak tasarı oyçokluğuyla kabul edilmiş ve yasalaşmıştı.

Karşılıksız çek verenleri ve parası olanları gözettiği için eleştirilmişti

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli tasarının bazı kişiler için hazırlandığını savunmuş, sabıka kaydının silinmesi konusunun halkın genelini kapsaması gerektiği üzerinde durarak, halk için acil olanın sabıka affının değil, karşılıksız çekten dolayı hapiste yatanların affı olduğunu dile getirmişti. Tasarıdan dar gelirlinin yararlanamayacağını ancak para cezasına çarptırılan geliri iyi olanların yararlanabileceğini ileri süren Angolemli, net bir yasa hazırlanmasını istemiş ve “Halkın beklentisi bu değildi. Beklentinin çek yasağından dolayı içerde yatanların affı idi” ifadelerini kullanmıştı.

UBP Milletvekili Zorlu Töre ise, yasa tasarısının kapsamının dar olduğunu savunmuş ve tasarının, afiş asanları, trafik cezasına girenleri affetmekte olduğunu kaydetmişti. Töre, tasarının umutların kırıldığı nokta olacağını ve kimseye cevap vermeyeceği eleştirisini getirmiş ancak tasarı yasalaşmıştı.

Gündüz, öneri sundu

Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz ise Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin dünkü toplantısında yasada eksiklikler ve kapsam darlığı nedeniyle, “Sabıka Kaydının Silinmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi” sundu.

Çalışma ve oturma izinliler de yararlanacak

“Sabıka Kaydının Silinmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi” hakkında Yeni Bakış’a açıklamalarda bulunan Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz, “Çalışma, oturma ve ikamet izni olan insanların hayatlarını kolaylaştıracak. Yüz kızartıcı suçları kapsamayacak ve para cezası alanları kapsayacak” şeklinde konuştu.

“Bir anlık hata sonucu işlenmiş suçu, ömür boyu üzerinde taşımamalı”

“Zamanında kendini frenleyemeyerek suç işleyen ve para cezasını ödemesine rağmen ömür boyu bunu üzerinde taşıyacak olanların da önü açılacak” diyen Gündüz, yasa önerisini insanlar adına atılmış önemli bir adım olarak değerlendirdi. 

Genel Kurulda oylanmasının ardından yürürlüğe girecek

Dün Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nde oylanan değişiklik yasa önerisinin Genel Kurula gideceğini söyleyen Gündüz, " Tasarı, pazartesi günü Genel Kurulda da oylanmasının ardından yürürlüğe girecek" dedi.