Çiğdem AYDIN 

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Başkanı Metin Şadi, müzakerecilerin  mülkiyetle ilgili kriterleri görüştüğü bir dönemde, ilginç görüşleriyle dikkat çekmeye başladı. Şadi, Rum mülkü kullanmanın yasal olduğunu, ancak Rumların bu konudaki itirazları nedeniyle yaratılan rahatsızlığın giderilmesi gerektiğini söyledi.

Şadi “Bir çözüm olması halinde bu malların Türk malı olmasından bahsediyorum. Eğer iki ayrı bölge olacaksa tutulan bütün dallar da sağlam olmalı. Tutunca elimizde kalmamalıdır” dedi. İŞAD Başkanı, eşdeğeri olmadan elinde 3 bin, 4 bin dönüm mal tutarak rant sağlayanların bulunduğunu da iddia etti.

Şadi, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Soru: Bir  TV kanalında yaptığınız konuşmada çözüme destek verirken mülkiyet konusunun da “legalize” olması gerektiğini ifade ettiniz. O zaman şu an Rum mülkü tutmak yasal değil mi ? 

Yanıt: Kesinlikle yasaldır ama bugün bir ihtilaflı konu vardır. Rumlar bugün kuzeye gelerek bu mallar benimdir diyor, diyebiliyor. Bu ciddi bir rahatsızlıktır. Bir çözüm olması halinde bu malların Türk malı olmasından bahsediyorum. Örneğin; bugün siz bir İş Bankasından veya Garanti Bankasından kredi alacaksanız bu bankalar bu malları ipotek kabul etmez ama parametreler bunlardır. İki ayrı bölge olacaksa tutulan bütün dallar da sağlam olmalı. Tutunca elimizde kalmamalıdır diyorum. Bir örnek daha vereyim Golden Tulip örneği vardır. Şu anda Türkleşmiştir değil mi, kimse gidip burası benimdir çıkın diyemez ne şimdi ne de bir çözümden sonra. Kastettiğim budur. İş adamları olarak bu konuda uyarılarımızı yapmaya devam etmeliyiz.

Eşdeğeri varsa amenna

Soru: Siz ellerinde  3 bin 4 bin dönüm Rum malı tutanlar çözüm ister mi, istemez tabi ki, dediniz. Gerçekten elinde bu kadar büyük Rum malı tutanlar var mı?

Yanıt: Elbette vardır rakam abartılı olabilir fakat daha fazla tutanlar da vardır üstelik eşdeğeri olmayan insanlar. Eşdeğeri olan yine amenna ama olmayanlar! Çok insan var böyle bu şekilde olan. Bu ülkede iş adamları vardır yatırımlar vardır oteller var mesela çok zor durumlar ortaya çıkabilir. 

İşadamları, Rumlarla iş yapar yapmalıdır da fakat iş yapmak başka birşeydir. Bu topraklar üzerinden ve bu konulardan rant elde etmeye çalışanlar olduğunu düşünmeye başladım. Buna müsaade edemeyiz. Henüz kriterler netleşmedi fakat netleşmeden bizler gerekli uyarılarımızı, endişelerimizi dile getirmeliyiz.”

Soru: Mülkiyette ilk söz hakkı mal sahibinde olursa size göre Kıbrıslı Türklerin durumu ne olur? 

Yanıt: Dediğim gibi kriterler netleşmedi. Bunu ancak netleştikten sonra tartışabiliriz ama endişeler vardır bu endişeleri dile getirmeliyiz. Rum tarafında Kıbrıslı Türklerin de malları bulunmaktadır. 400 bin dönümden fazla mal vardır. Şimdi benim de malım varsa o tarafta değeri ne olacak, ne şekilde kıyaslanacak? Bana 50 paund çıkarıp verirse bu adil mi olur? Bu yüzden kriterlerin ne olacağı da açıklanmalıdır. Bu konu çok hassas bir konudur çözümün ana kriterlerinden bir de budur tartışılmalı ve konuşulması gerektiği kanaatindeyim.”