Ceren ERCİH 

MÜSİAD Kıbrıs Başkanı Okyay Sadıkoğlu, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Kıbrıs da üretimi değerlendiren Okyay Sadıkoğlu, ürünlerin Mersin kapısından döndüğünün de dönmediğinin de yalan olduğunu söyledi. 

Konuya açıklık getiren Sadıkoğlu, gümrük kapısındaki bir takım prosedürlerden geçtiğini söyledi ve Kıbrıs üreticisinin ellerindeki malın kendilerine geri dönmemesi için yapılması gerekenleri aktardı. 

Kuzey Kıbrıs üniversitelerinin yeteri kadar ilgi görmediğine vurgu yapan Sadıkoğlu, üniversitelere yeterli ilgi gösterildiği taktirde, buranın bir üniversite adası olacağını ve dışarıya bağlı olmaktan kurtulacağını da kaydetti. 

“KENDİ KENDİMİZE AMBARGO KOYUYOR POZİSYONUNDAYIZ” 

Gümrükte üretilen malların bir prosedürden geçtiğini ve aranan standartları olduğunu kaydeden Sadıkoğlu, şunları ifade etti; “Türkiye bile bizim ürettiğimiz malı almaz açıklaması doğru değildir. Bu bir yalandır. Mersin kapısı sonuna kadar açıktır, ne gönderirsek Türkiye bu malı bizden alır açıklaması da doğru değildir. 

Türkiye’nin sorumlu olduğu Uluslararası anlaşmalar var. Türkiye’nin gümrüklerinden geçebilecek ürünlerin belli bir standartı var. Biz bunların tespitini yaptık mı? Bizim patatesimiz Türkiye Mersin sınır kapısına kadar gidiyor ve dönüyor, neden döndüğüne baktık mı? Orada istenilen standart nedir? Orada gümrüğün istediği nedir bunlara baktık mı? TSE her konuda Kıbrıs üreticisine destek olmak için yola çıkmıştır. Ürünler neden zaman zaman Mersin’den geçemiyor bunların tespitleri bizde var, ilgililerde de var. Kendi kendimize ambargo koyuyor pozisyonundayız.” 

“BURASI BİR ÜNİVERSİTE ADASI OLSA HARİKA OLACAK” 

Kuzey Kıbrıs’ın bir üniversite adasına dönüşmesi haline dışarıya bağımlı pozisyonundan da sıyrılacağını Sadıkoğlu, şu sözlerle belirtti; “Burası bir üniversite adası olsa harika olacak. Yalnızca 2 milyon istihdamı olan bir kuruluş düşünün, çalışmalar yapıyoruz, üniversiteler ile görüşüyoruz. Dışarıdan bakıldığında güven yok. İş yapmak istemeyen, anavatanın gönderdiği parayı yandaşlarına dağıtan gibi bir algı var. Biz bunu nasıl kırarız? Burada çalışarak.” 

“BU SİSTEMDE KİMSEYİ SUÇLAYAMAZSINIZ” 

Son olarak Kuzey Kıbrıs’taki istemde kimsenin yargılanıp, suçlu bulunamayacağını belirten Sadıkoğlu, sözlerini şöyle tamamladı; “Bu sistemde kimseyi suçlayamazsınız çünkü herkes bu çarkın içindedir ama bunu eleştirmek, daha iyi yapabilmek ülkenin değerlerini doğru idare edebilmek adına, kendi vaktimizden bir şekilde keserek bu çalışmaları yapıyoruz.”