20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 42. yıldönümü çerçevesinde bu yıl da “Şafak Nöbeti” tutulacak.

7. Şafak Nöbeti, adaya barış ve huzuru getiren Kıbrıs Barış Harekatı’nın başladığı yer olan Alsancak’taki Yavuz Çıkarma Plajı’nda yarın gece saat 23.30’da başlayacak.

Şafak Nöbeti Organizasyon Komitesi’nden yapılan açıklamaya göre, Şafak Nöbeti 6 yıldır olduğu gibi bu yıl da “1974 yılının 19 Temmuz’unu 20 Temmuz’a bağlayan gecede, Türkiye’nin uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını kullanarak, adada Kıbrıs Türklerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye atan Yunan cuntasına müdahale ettiği gün” tutulacak.

Gecede, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü ve bağımsızlığı kutlanacak, şehitlere, gazilere, asker ve mücahitlere saygı ve şükran sunulacak.

Türkiye'deki darbe girişimi nedeniyle tüm 20 Temmuz törenlerinin sadeleştirilmesi sebebiyle Şafak Nöbeti programında da değişikliğe gidildi. Şafak Nöbeti programındaki Mustafa Ceceli konseri, Mehteran ve havai fişek gösterileri iptal edildi.  

Saat 23.30'da başlayacak etkinlikte, Hava Sporları Federasyonu gece boyunca 25 metre yükseklikteki sıcak hava balonunu uçurarak gösteri yapacak. Saat 00.30'da ise geleneksel meşaleli bekleyişe geçilecek.

Şafak Nöbeti, Çıkarma Plajı sahilinde sabah ezanı ve duaların okunmasıyla tamamlanacka.

Şafak Nöbeti Organizasyon Komitesi, bu yıl 7’ncisi düzenlenecek organizasyonla ilgili yaptığı açıklamada, 20 Temmuz 1974’ün şafak vaktinin; “Kıbrıs Türk halkının kurtuluş tarihi” olduğunu vurguladı.

“ŞAFAK NÖBETİ TUTMAK KUTSAL BİR GÖREV”

Komite, bu önemli günlerin yıldönümlerinin bir ulusun en büyük bayramı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Bu nedenle 19 Temmuz’u 20 Temmuz’a bağlayan gece, günün ilk ışıklarına kadar kurtuluşun sembolü ve başlangıç noktası sayılan Yavuz Çıkarma Plajı’nda Şafak Nöbeti tutmak kutsal bir görevdir.

Kıbrıs Türkü ulusal onurundan ödün vermeyerek bu uğurda her türlü özveri ve sıkıntıya katlanarak, ulusal kurtuluş anına kadar Kıbrıs’ta bir yiğitlik destanı yaratmıştır. Türkiye’nin garantörlük hakkını kullanarak gerçekleştirdiği Barış Harekatı, biz Kıbrıs Türkü’ne olduğu kadar, unutulmamalıdır ki Kıbrıs Rum halkına da özgürlük getirmiştir.

Kıbrıs Türkü, 20 Temmuz 1974’de hak ettiği özgür, bağımsız, insanca ve onurlu yaşama kavuştuğunu tüm dünyaya göstermektedir.”

Komite, bu uğurda canlarını feda eden aziz şehitleri rahmet ve minnetle, gazileri şükran ve saygıyla andı, Şafak Nöbeti’nin; tüm dünyaya Kıbrıs Türk halkının özgürlüğünü ve onurlu duruşunu gösterme töreni olduğunu vurguladı ve herkesi törene katılmaya çağırdı.