Kıbrıs Türk Diyabet Derneği, 17 Mayıs Pazar günü “Sağlığın İçin Adım At” sloganıyla St. Hilarion Kalesi bölgesinde 1. Bahar Yürüyüşü etkinliği düzenliyor.

Dernek, ülkede artan diyabet hastalığına dikkat çekmeyi ve halkı,  hareketli olmanın önemi doğrultusunda bilinçlendirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlıyor.

Diyabet Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, 17 Mayıs Pazar günü yapılacak yürüyüş için saat 08.00’de Lefkoşa’da Fuar Alanı önünde buluşulacak ve otobüslerle St. Hilarion’a gidilecek. 2 saat olarak planlanan yürüyüşe katılacaklardan makbuz karşılığı 15 TL katılım bağışı alınacak.

“BESLENME KADAR YÜRÜYÜŞ DE ÖNEMLİ”

Yürüyüş etkinliği planlanırken, temel düşüncenin “diyabeti kontrol etmek, ya da diyabet olmayı engelleyebilmek için sadece doğru beslenmenin değil, onun yanında en az beslenme kadar yürüyüşün de önemli olduğuna dikkat çekmek” olduğu vurgulandı.

Yapılan araştırmalarda 2013 yılında dünyada 382 milyon diyabetli olduğunun saptandığı ifade edilen Diyabet Derneği açıklamasında, bu rakamın 2035 yılında 592 milyona ulaşacağının tahmin edildiği bildirildi.

Dünyada her 6 saniyede bir kişinin diyabet yüzünden hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, dünyada diyabetlilerin yarısının bu hastalıklarını bilmeden, yani diyabet tanısı konmadan yaşam sürdüğünün saptandığı kaydedildi.

Kuzey Kıbrıs’ta 2008 yılında yapılan diyabet taramasında 20-79 yaş aralığındaki erişkin nüfusun yüzde 11,2’sinin diyabetli, yüzde 18’inin ise prediyabetli (gizli şeker) olduğunun saptandığı belirtilen Diyabet Derneği açıklamasında, “Diyabetin bu denli hızlı yayılması, günümüzde hızla gelişen teknolojinin avantajları yanında dezavantajları olan yüksek kalorili gıdalarla beslenme ve hareketsiz bir yaşam tarzının getirdiği bir sonuçtur” denildi.

YÜRÜYÜŞ YAŞLILARA GÖRE PLANLANDI

Yürüyüşe yaşlı diyabetlilerin de katılabilecekleri düşünülerek onların yaşam şekline uygun bir güzergâh düşünüldüğü ve planlandığı kaydedilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Yürüyüş, St. Hilarion Kalesi önüne 6 kilometre uzaklıktan başlayacak ve aşağıya doğru olacaktır. Yürüyenlerin arkasından ambulans ve otobüs gelecek. Yolda yürüyemeyecek duruma gelen olursa otobüsle dönme imkânı olacak. Yol boyunca 3 noktada portatif tuvalet kurulacak. Yürüyüş başlangıcında katılımcılara şapka, ara öğün olarak kullanılmak üzere amacımıza uygun yiyecekler, süt ve su ikram edilecektir. Katılımcıların uygun kıyafet ve ayakkabılar giymelerini ve özellikle de fotoğraf makinelerini yanlarına almalarını anımsatmak istiyoruz.”

Yürüyüşün düzenlenmesine Diyabet Derneği yanında Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs Türk Kalp Derneği, Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği, Yakın Doğu Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Kolan British Hospital ve Ekin Adademir Ltd’in partner olarak katkıda bulunduğu belirtildi.