Gül Çakır

Göreve geldikten sonra devlet mekanizmasının işleyişinin kötü olduğunu gördüğünü belirten Sağlık Bakanı İzbul, çok kritik noktalarda örgütlenmeler olduğuna dikkati çekti 

Sağlık Bakanı Salih İzbul, göreve geldikten sonra hükümetin çok kötü yönetildiğine bizzat şahit olduğunu söyledi. 

İşlerini çok iyi bilenler tarafından çıkar sağlayıcı bir takım yapılanmaların yasalara uydurulduğunu ifade eden İzbul, bu yapılanmaların olmasına, yasaların da müsait oluşunun etken olduğunu dikkati çekti. 

Ada TV’de Cem Kar’ın sunduğu Günaydın Ada programına konuk olan Sağlık Bakanı Salih İzbul, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Göreve geldikten sonra devlet mekanizmasının ve işleyişinin ne kadar kötü olduğunu gördüğünü ifade eden Bakan İzbul, bazı yerlerde çıkar sağlayıcı yapılanmalar ve çok kritik noktalarda örgütlenmeler olduğunun altını çizdi. 

“DEVLET MEKANİZMASI BENİ ÇOK ŞAŞIRTTI” 

Sağlık Bakanı Salih İzbul şöyle dedi: 

“Devlet mekanizması beni çok şaşırttı, ürküttü. Kötü olduğunu biliyordum ama bu kadar kötü olduğunu bilmiyordum. Birincisi, işler yürümüyor. İkincisi, çok kritik noktalarda bazı örgütlenmeler var. Bunu söylemekte de bir sakınca görmüyorum. Çıkar sağlayıcı ve yasalara uydurulan. Ve yasalar da müsaittir. En azından çok iyi biliyorlar bu işleri. Dikey yapılanma mı diyelim. Böyle bir durum var gerçekten ve adım atmanız çok zor. Statüko dediğimiz olaydır bu işte. Statüko dediğimiz olay budur ve maalesef kendini ilerici sanan birçok kurumumuz da bir yerde buna çanak tutuyor. Beni en çok şaşırtan bunlar oldu. Adım atmaya çalışırsınız, bürokratik engeller çıkar. Ben bazen bakan olarak bir yazının takibini yaparım. Çünkü benim için önemlidir. Çünkü o kadar çok konu var ki bir anda siz de ambale olursunuz. Ama bu böyledir diye işi bırakacağız diye bir şey yok, mücadelemiz sonuna kadar sürecek.” 

“İHALELERLE DE BAŞIMIZ ÇOK BÜYÜK DERTTE” 

Kamu Reformu’nun gündemde olduğunu ve var olan yapılanma ve örgütlenmeye bu reformun ciddi bir şekilde darbe olacağını kaydeden İzbul, geçen İhale Yasası’nın da çok önemli bir yasa olduğunu vurguladı ve şunları ekledi; 

“Gerçekten ihalelerde başımız çok büyük dertte bizim. Sağlık ihaleleriyle. Çünkü sağlık özel bir konu olduğu için, sağlığın ihalelerinin de özel olması gerekir. Dolayısıyla bu tür yasal alt yapı düzenlemeleri yaparak bir de göreve getirdiğiniz kişilerin artık irade gösterip, bunların üzerine ciddiyetle gitmesi ile bu işler olacaktır ve ben gidiyorum. 

“AYAĞIMI KAYDIRIRLARSA KAYDIRSINLAR, HİÇ UMURUMDA DEĞİL” 

Bu işin üzerine ciddiyetle gidiyorum. Ayağımı kaydırırlarsa kaydırsınlar hiç umurumda değil. Ben doğru bildiğimi yaparım. Doğru olanı yaparım.” 

“LİYAKAT USULÜ GELİYOR” 

İzbul, İhale Yasası ile sağlıktaki bazı problemlerin çözüleceğine değinerek, liyakat usulünün de gündemde olduğunu belirtti ve sözlerine şunları ekledi; “Liyakat usulü ile tırnaklarınızla kazıyarak belli bir noktaya geleceksiniz. Bir tek müsteşarınızla özel kaleminiz öyle olacak. Geri kalanların hepsi liyakat usulü olacak. Bundan sonra işini doğru dürüst yapan insan yürüyecek gidecek ve bir şey korkusu da olmayacak. Kendi içerisinde bir hiyerarşisi olacak onun.” 

“BİZİM EN BÜYÜK PROBLEMİMİZ SİGORTALARLA” 

İzbul, reformların hepsini birlikte yapmak gerektiğini, eğer bu şekilde olursa sürecin en azından demokratikleşebileceğini vurguladı. Amacın, hiçbir memurun korku içinde iş yapmaması olduğunu belirtti. 

İzbul şunları söyledi: 

“Genel Sağlık Sigortası’nda engel malidir. Çok ciddi bir bütçesi vardır. Bizim bunu hayata geçirebilmemiz için şu anda normal yasaları uygularsak geçebiliriz, bir problemi yok. Bizim en büyük problemimiz Sigortalarla. Çünkü biliyorsunuz ki bütün sigortalı çalışanları 2008’den sonra devlete de girenlerin hepsinin yüzde 6’lık bir sigorta kesintileri vardır. Yüzde 2 işveren öder, yüzde 2 devlet öder. Bu yüzde 6’lık kesintiler normalde Sağlık Bakanlığı’na aktarılması gereken kesintilerdir. Bunun da yıllık tutarı şu anda yaklaşık 150-160 milyon TL’dir. Bu para şu anda maaş ödemesine gidiyor. Çünkü Sigortaların yapısı zaten batak bir yapıdır.” 

“SİGORTALAR MALİ KRİZ İÇİNDE” 

İzbul, Sigortaların yapısının ezelden beri batık bir yapısı olduğunu, bunun erken emeklilikler, kişiye özel menfaatler sağlanmak üzere eskiden yapılan düzenlemeler olması ve kaçak çalışma nedeni ile şu an borç alan bir durumda olduğunu dile getirdi. İzbul, Sigortaların zamanında yapılan yanlışlar ve zamanında yapılmayan şeyler nedeni ile şu anda ciddi bir mali kriz içerisinde olduğunu vurguladı. İzbul şunları kaydetti; “Bu 160 milyonu ödeyemez. Ödemiyor. 160 milyonun sadece 10 milyon TL’si gidiyor sağlığa Sigortalardan. O da gözlük parası gibi insanların gelip aldıkları paralardır. Genel Sağlık Sigortası prime dayalı bir sistemdir. “